Sony ei suostu hyvittämään PS3-Linuxeja

05.07.2011 15:00 | Tero Lehtiniemi

Yksityisten ja yritysten välisiin riitoihin ratkaisusuosituksia antava kotimainen kuluttajariitalautakunta suositteli taannoin, että laitteen myyjä ja valmistaja korvaisivat yhteisvastuullisesti vanhoista PlayStation 3 -malleista poistetun OtherOS-ominaisuuden poiston hinnanalennuksena. Sony, Sonyn suomalainen maahantuoja ja tätä kautta myös jälleenmyyjät ovat saamiemme tietojen mukaan kuitenkin kieltäytyneet noudattamasta suositusta.

Kotimaisia kollegojamme V2-sivustolla lähestyi taannoin eräs lukija, joka ilmoitti yrittäneen saada suositeltua hinnanalennusta Verkkokauppa.com-sivustolta. Yritys oli kieltäytynyt antamasta hinnanalennusta, perusteena se että Nordisk ei ollut halukas osallistumaan siihen yhteisvastuullisesti. Nordiskin antaman vastauksen mukaan kyse on maailmanlaajuisesta Sonyn päätöksestä, eivätkä kuluttajariitalautakunnan suositukset ole juridisesti sitovia.

Sinänsä reaktio on ihan ymmärrettävä ja odotettavissa. Kuluttajariitalautakunnan suosituksilla ei ole suoraa oikeudellista sitovuutta, ja kovinkaan moni pikku hinnanalennusta toivova tuskin on kiinnostunut käymään oikeutta viihdejättiä vastaan.

Suurempi huomionarvo on kuitenkin koko OtherOS-hässäkän jälkipyykki. Sony perusteli OtherOS-ominaisuuden poistamista aikoinaan tietoturvasyillä, mutta itse asiassa PlayStation 3:n joutuminen sekä GeoHotin kräkkäysten että myöhemmin Anonymousin verkkokampanjan kohteeksi alkoivat vasta tämän päätöksen jälkeen. Kun laskee yhteen yksi plus yksi, Sonyn temppu voidaan nähdä suorana riidanhaastona: ennen tätä vetoa Sony oli saanut olla PlayStation 3:nsa kanssa suhteellisen rauhassa parin propellipään leikkiessä limuxillaan.

Poiki OtherOS:n poisto sitten oikeusjuttuja tai korvauksia tai ei, vahinko on joka tapauksessa jo tapahtunut: sen poistamista voi pitää sykäyksenä kaikille firman viimeaikaisille ongelmille, joille ei oikeusistuimien tuomioista poiketen voida edes lätkäistä konkreettista hintalappua.

Lähde: V2

Lue myös

Huhupartio: PlayStation 4 jo ensi vuonna?

Hunted: The Demon’s Forge (PC, PS3, Xbox 360)

Gears of War 3 waretettiin jo

Avadon: The Black Fortress (PC, Mac, iPad)

Keskustelu

OtherOS poisto historia (lyhyesti) sikäli kuin sen muistan… (jos muistin jotain väärin huomauttakaa)

1. PS3 on murtamaton. SCE poistaa Slim-malleista OtherOSin sillä verukkeella, että se ei toimisi uuden laitteiston kanssa. Lupaa, että Fat-malliin ei kajota.
2. GeoHot tutkii asiaa ja toteaa, että Sony jauhoi paskaa, pääsee tutkimaan miten PS3:n Hypervisor toimii eri tilanteissa, mutta mitään konkreettistä hyötyä ei saada koska kaikki Hypervisorin tiedot ovat salattuja.
3. SCE pimahtaa kun yksi monista PS3:n suojauksista murtui osittain keinolla joka toimii vain 1/5 tapauksissa ja josta ei saada konkreettista hyötyä. SCE poistaa OtherOSin sen sijaan, että paikkaisivat tietoturva aukon PS3:n hypervisorissa.
4. Hakkeri ja kräkkeri -yhteisöt pimahtavat ja aktivoituvat.
5. PS3:n ensimmäinen rauta kräkki julkaistaan (PS3 jailbreak). Mahdollistaa laittomien kopioiden ajamisen kun PS3 kuvittelee olevansa debug-tilassa jossa Hypervisor ei salaa tietoja.
6. GameOS murretaan lopullisesti, Homebrewia aletaan tekemään.
7. GameOS saadaan boottaamaan OtherOS joka saadaan chainloadaamaan Gnu/Linux ilman hypervisorin asettamia laitteisto rajoituksia.
8. Hypervisorin salat selvitetään.
9. PS3:n juuriavain onnistutaan laskemaan matemaattisesti yksinkertaisella pikku yhtälöllä ja logiikalla jota opetetaan Suomessakin Lukion lyhyessä matematiikassa. Miksi? Koska Sonyllä joku viisas ihminen käytti kahteen kertaan samaa salausavainta kahteen eri avaimeen joissa oli tismalleen sama siemenluku. Kun yhtälön kaksi tekijää tunnetaan kolmas tuntematon tekijä voidaan laskemalla selvittää.
10. (Tätä ei tiedetä varmasti todeksi, mutta…) lulz-tyypit selvittävät, että samalla juuriavaimella voidaan esittää feikki PS3:a PSN-palvelimille ja päästä läpi kaikista suojuksista ja oikeilla SQL-injektointihyökkäyskyselyillä voidaan saada selville kaikki oleellinen PSN:ää ylläpitävästä palvelinverkostosta.

Jos Sonyllä oltaisiin vain korjattu se Hypervisorin aukko eikä poistettu koko OtherOSia niin maailma olisi todennäköisesti edelleen ihmeissään siitä, että PS3:a ei ole vieläkään murrettu.

Linux ei ole autolle ilmastointi. Se olisi pikemminkin verrattavissa about wundebaumin.

@11:

Jos sinulle myydään auto jossa on ilmastointi ja jatkossa piiriin päivitetään semmoinen ”ominaisuus” joka poistaa ilmastoinnin, olisitko onnellinen asiakas?

@5:

Geohotz ei ole vastuussa muusta kuin PS3:n suojausten aukomisesta, jolloin sonyllä valahti housuun kauhallinen.

Syy miksi Sony oli niin huolestunut tästä, oli heidän paska tietoturvansa joka ylimielisesti perustui siihen, ettei PS3:sta voi hakkeroida, eikä kukaan ulkopuolinen voi päästä admin firmwarella ps3 verkkoon.

Jatkossa en sijoita yhteen yhteenkään tuotteeseen, jolla on jotain tekemistä sonyn ja tilin rekisteröimisen kanssa. (planetsidet, eq2 jne.)

Miksi korvata? Kukaan ei aikuisten oikeasti häviä mitään, jos joku distro häviää käytöstä. Linukalla ei tee skeidaakaan.

On January 26, 2010, Hotz released the exploit to the public. It was done on the original firmware (OFW) 3.15, then using his codes he made it into a 3.15 CFW, or Custom Firmware. It requires the OtherOS function of the machine, and consists of a Linux kernel module and gaining control of the machine’s hypervisor via bus glitching.[21] Hotz wrote that ”Sony may have difficulty patching the exploit”. On March 28, 2010, Sony responded by announcing their intention to release a PlayStation 3 firmware update that would remove the OtherOS feature from all models

Onneksi oikeusistuinten tuomiot ovat useimmiten linjassa kuluttajariitalautakunnan kanssa. Toivottavasti vain jutun aloittaja vain vie sen loppuun asti, ihan vaan periaatteen takia.

@6 Ja mistähän sinä olet tuollaista lukenut? Hakkerointi alkoi kun esim. Wii:n avannut tiimi esitteli konferenssissa miten kehnolla pohjalla PS3 suojaus oikeasti on, koska salausavain ei muutu. Käytännössä heti tämän jälkeen tulivat ensimmäiset USB-donglet myyntiin jotka kiertivät rautasalauksen ja pystyivät pyörittämään poltettuja pelejä. Sen jälkeen olikin vain ajan kysymys milloin joku julkaisee softamodin joka tekee täysin saman asian.

Ei Geohot sitä salausta kräkännyt itsekseen, se käytti muiden löytämiä aukkoja suojauksessa ja sitä kautta teki softamodin.

Eikös se mennyt niin että siellä oli jo Geohotzit sun muut hakkeroimassa PS3:sta Linuxin avulla ja Sony halusi estää aikeet poistamalla Linuxin? Näin ainakin itse olen lukenut. Geohotz vain sai hyvän tekosyyn hakkeroinnilleen kun Linux poistettiin.

”Suurempi huomionarvo on kuitenkin koko OtherOS-hässäkän jälkipyykki. Sony perusteli OtherOS-ominaisuuden poistamista aikoinaan tietoturvasyillä, mutta itse asiassa PlayStation 3:n joutuminen sekä GeoHotin kräkkäysten että myöhemmin Anonymousin verkkokampanjan kohteeksi alkoivat vasta tämän päätöksen jälkeen. Kun laskee yhteen yksi plus yksi, Sonyn temppu voidaan nähdä suorana riidanhaastona: ennen tätä vetoa Sony oli saanut olla PlayStation 3:nsa kanssa suhteellisen rauhassa parin propellipään leikkiessä limuxillaan”

Aivan että näin sony… Mutta kyllä tossakin oisi voinut jättää kuluttajat rauhaan :(

@4 Komppaan täysin typerää sonylta poistaa ominaisuuksia tuotteistaan s**tana :(

Olen tehnyt valituksen (itseasissa 2 oy nordic films ab:lle) ja odotan vielä päätöstä (Kuluttajariitalautakunnalta), ei se rahallinen korvaus niinkään vaan se periaate, että kun ostat tuotteen nii mielestäni sen täytyy olla samanlainen millainen se oli ostohetkellä.
Nyt minulla on vielä mahdollisuus kohdistaa vaatimus myös valmistajaan Sonyyn ja myyjään

”Tiedustelisin ystävällisesti, haluatteko kohdistaa vaatimuksenne ja ottaa vastapuoliksi myös Sonyn ja myyjän?”

Katotaan nyt mitä käy…. ja kuinka pitkään saan odottaa vastausta …

@2: kuluttajavirasto kirjoittelee aina sivujaan uudestaan, niin ei aina pysy perässä ja suorien linkkien laittaminenkin on aika hyödytöntä, mutta pari asiaa muistan lukeneeni, jotka eivät ole muuttuneet koska itse kuluttajansuojalaki ei ole muuttunut.

1) Reklamaation tekemiseen on aikaa 2kk virheen havaitsemisesta, ts. tässä tapauksessa palvelun muutoksesta.

2) Myyjä ei voi pakottaa ostajaa asioimaan maahantuojan kanssa.

Katsotaan toimiiko linkit:
http://www.kuluttajavirasto.fi/fi-FI/yritykselle/virhe/

Tuossa sanotaan mm:
”Ostaja voi tehdä virheilmoituksen paitsi myyjälle myös kaupan välittäneelle elinkeinonharjoittajalle, aikaisemmalle myyntiportaalle ja jos tavaralle on annettu takuu, myös takuunantajalle. Ostaja voi valita, kenelle hän virheestä ilmoittaa. Se taho, johon ostaja on yhteydessä, ei voi vetäytyä vastuusta ja ohjata toisaalle.”

”Ostajan on ilmoitettava virheestä kohtuullisessa ajassa siitä, kun hän havaitsi virheen tai hänen olisi pitänyt se havaita. Virheilmoitus voidaan kuitenkin aina tehdä kahden kuukauden kuluessa siitä, kun ostaja havaitsi virheen.”

Soittelin aikoinani itsekkin jälleenmyyjälle kysyen hinnanalennusta/korvausta poistosta. Jäleenmyyjä tuumasi, että ei kuulu heille, soita sonylle. Sonylle soittaen siis ja siellä tuumasivat että asiasta olisi pitänyt reklamoida 1kk featuren poiston jälkeen jolloin olisi oikeutettu hyvitykseen… muutan hyvä mutta sillonhan sony tuumaili julkisuudessa, että ei korvata mitään, joten jätin silloin soittamatta. Myöhemmin kuitenkin sitten uutisissa levisi tieto, että korvausta voisi saada jolloin aktivoiduin itsekkin (liian myöhään).

Sonyn hallitus tyrmäsi ajatuksen varmasti pitkien neuvotteluiden päätteeksi 12-0.

Muropaketin uusimmat