UUSIMMAT

Sony oikeuteen Amerikassa PS3:n Linux-hässäkästä

29.04.2010 12:52 | Jukka O. Kauppinen

Yhdysvalloissa on nostettu joukkokanne Sonya vastaan Linux-tuen poistamisen johdosta. Taannoisen v3.21-firmiksen mukanaan tuoma konsolin ominaisuuksien rajoittaminen on herättänyt huomiota sekä Suomessa että muuallakin Euroopassa, sillä seurauksella että muun muassa Kuluttajavirasto selvittää onko Sony rikkonut EU-direktiivejä. Amerikassa tietysti turvaudutaan järeämpiin aseisiin: lakimiehiin.

Nostetussa joukkokanteessa Sonyä syytetään ”tahallisesta arvokkaan, alkujaan mainostetun ominaisuuden poistamisesta” ja ”petollisesta markkinoinnista, jolla on huijattu miljoonia asiakkaita”.

Kanteessa Sonyn väitetään rikkoneen Kalifornian kilpailulakia  ja vaaditaan korvauksia vähintäänkin viiden miljoonan dollarin edestä.

Amerikkalaisen joukkohaastekäytännön myötä kuka tahansa voi haastaa lähes kenet tahansa oikeuteen melkein mistä tahansa, minkä jälkeen toivotaan että muutkin rahanhimoiset loikkaavat mukaan syytteeseen helpon rahan toivossa. Tällä hetkellä kanteen takana on vain yksi henkilö, joten jäämme odottamaan mielenkiinnolla montako syvästi loukkaantunutta PS3:n Linux-käyttäjää liittyy mukaan.

Suomessa tapaus on kuluttajaviraston syynissä. Vastauksia ei kannata odottaa vielä ihan lähikuukausina.

Lähde: Sony Sued For Removal Of Linux Support From PS3

Lisätietoja: Kanne PDF-muodossa

Lisää aiheesta

PS3 menettää Linuxin

PlayStation 3:n Linuxin poisto saattaa rikkoa EU-direktiiviä – Kuluttajavirasto tutkii

Sony ei lämpene Linux-tuen poistosta raivostuneiden vaateille

Lue myös

Arvostelu: Final Fantasy Crystal Chronicles: The Crystal Bearers (Wii)

Broken Swordin ja Beneath a Steel Skyn tekijä miettii pelien tarinankerrontaa

Piraatit kiittivät Ubisoftia uudesta kopiosuojauksesta

Pojat kansojen urhokkaan tahkoavat yhä Halo 2:ta Xbox Livessä – kaksi viikkoa palvelun sammuttamisen jälkeen

Keskustelu

”Mitä ihmettä sillä Linuxilla pleikkarissa muutenkaan tekee?”

Näkökulma on täysin väärä. Kysymys kuuluu: miksi Sony päätti tehdä PS3:een Other OS tuen, jotta voisit käyttää sitä esim PC:nä ja Linux-mediaserverinä. Ja miksi mitään ilmoittamatta poistaa sen asiakkaalta oston jälkeen. Sony toki ilmoitti, mutta vain 2-3pv ennen kuin poisto tapahtui, ja lisäksi aprillipäivänä. Vasta nyt teon luonne alkaa iskostumaan porukan tajuntaan.

Mitä ihmettä sillä Linuxilla pleikkarissa muutenkaan tekee? Ei ole ohjelmia PPC käännöksinä, pahimpana puutteena Flash. Kokeilin itse Linukkaa PS3:ssa useamman kuukauden ajan kun PC otti ja poksahti, en voi muuta kuin sanoa että olen pettynyt mokomaan vajaaseen, bugiseen Ubuntuun. Yellow dog linux ei edes asentunut liian erikoisen näppiksen takia.

Mahtoiko kukaan kokeilla menettikö BD-leffat myös online Liven jos ei suostunut tähän vapaaehtoiseen päivitykseen? Jos menetti, on Sony hävinnyt pelin.

Sony teki kaiken lakipykälien mukaan, mutta ei kyllä sillälailla että se olisi tyydyttänyt PS3:n ostaneita.

”päivitys oli vapaaehtoinen, jos et päivitä, menetät Online-mahdollisuudet, mutta sellaisista ei ole mainittu kun laitetta on myyty? vai onko? Jos et olisi päivittänyt, et olisi voinut nostaa kannetta mistään”

Hyvähän tämä asia olisi puida oikeudessa, että asialle saadaan piste. Ehkä Sonylla on porsaanreikä joka suojaa, mutta ehkä myös asia voidaan katsoa huomattavan ominaisuuden poistoksi. Sonya vastaan moraalisessa mielessä on mielestäni se, että he maksattavat törkeällä tavalla oman virheensä asiakkaallaan. Sonyn olisi pitänyt ymmärtää huolehtia konsolinsa turvasta muulla tavalla kuin poistamalla ominaisuuden. Ei ole rehdin asiakkaan murhe vastata asiasta, kuten Sony nyt on kuitenkin päätellyt.

”EULA on virallinen, joten se on käypä oikeudessa. Hyväksyt sen päivityksen mukana. Turha lähteä valittamaan jostain, mihin olet itse suostunut.”

Vain lain puitteissa. EULAn pitää noudattaa lakia ja laki tulee aina kaikissa tapauksissa jyräämään tälläisen elektronisen paskapaperin yli.

Itse et varmaankaan valita sitten oikeuteen sen jälkeen kun olet itse suostunut mun orjakseni hyväksyessäsi EULAn jostain mun tekemästä softasta. Ihan virallinen sopimushan se on, eiks je?

Ihmettelen että jotkut varajeesukset viitsii puolustaa sonya. Vaikka pitäisi olla vaatimassa hyvitystä. Toi jenkkien joukkokanne on hyvä. toivottavasti sony joutuu maksamaan. Ja niin paljon että se sattuu.

Turha lähteä valittamaan jostain, mihin olet itse suostunut.”

Laissa on olemassa myös olemassa tekijä nimeltään suotuminen painostuksen alla…
Ja toivon että Sony haastetaan oikeuteen ympäri maailmaa ja nimenomaa häviää casen. Kenenkään ei tarvitse suostua ostetun tuotteen ominaisuuksien karsimiseen. Itselle on myös ihan sama miten Sonyn ruskean rei´än ritarit asian mieltää.
Täällä nämä Slimin omiastaja valittavat xboteista, mutta asia ei koske teitäkään. Mitä asiantuntijoita.

Facepalmit kommenttien tasolle.
Osasyynä tähän on se, että PS3:a alettiin crackata, ja yksi suojaus on jo saatu alas. Poistamalla Linux-tuen poistetaan mahdollisia sisäänpääsyreittejä. Mielummin pidän PS3:n enemmän tai vähemmän hakkerivapaana kuin leikin Linuxilla, jonka saisin tietokoneeseeni vaivattomasti. Ja EULA yms selvästi sanoo että he saavat tehdä mitä haluavat. Sama juttu kaikkialla nykyään. Ja @28, EULA on virallinen, joten se on käypä oikeudessa. Hyväksyt sen päivityksen mukana. Turha lähteä valittamaan jostain, mihin olet itse suostunut.

Saisi sony korvata jollain rahallisella tavalla kun kerran mokaskin, psn-lompsaan vähän kilisevää korvaukseksi :D. Joo ei ihan taida onnistua joten turha haaveilla.

@26
Mitään luettelosi asioita ei taideta mainita konsolin ominaisuuksiksi, siis nimenomaan KONSOLIN, vaan ne ovat lisäpalveluita joita käyttääkseen on rekistöidyttävä palveluun erikseen ja näissä palveluissa on taas omat säännöt.

Other ossia käytetään tasan tarkkaan pleikan salauksien purkuyrityksiin, näin ollen itse olen sonyn puolella koska haluan konsolin käytön pysyvän turvallisena jatkossakin. Varmaan joukossa on niitäkin joilla mm. linuxille on/oli jotain järkevääkin käyttöä mutta eiköhän sen voi tunkea vaikka läppäriin ja leikkiä kaikkitietävää sen kanssa.
Ja tuo jenkki idiootti on sitä mieltä että sony haluaa estää piratismia joka on myös todella tarpeellista. Jos kaikki idiootit haalivat elokuvat ja pelit piraatteina niin mistä luulette yhtiöiden hankkivan rahaa niiden kehittämiseen. Osallistumalla piratismiin kustaan vain omille koiville tai toisin sanoen, itse en harrasta piratismia joten sitä harrastavat kusevat minun koiville.

Päivityksen ”vapaaehtoisuus” on merkityksetöntä, koska koneesta poistuu ominaisuuksia molemmissa tapauksessa.

Ne jotka täällä ruikuttaa että Sonylla on oikeus tehdä ihan mitä haluaa ja ”lukekaa se EULA”, Niin teille ihan vaan tiedoksi että nämä teidän palvomat EULAt on yhtä tyhjän kanssa kun raastupaan mennään.

Vai tykkäisitekö jos EULA todellakin olisi lain yläpuolella ja meikäpoika kirjoittaisi että seuraavat kymmenen vuotta tulette olemaan mun henkilökohtaisia orjia jos asennatte tän mun superhyperpelin koneellenne?

EULA=vessapaperi

Päätimme täällä Sonylla viime syksynä, että OtherOS tukea ei poisteta. Kerroimme tämän silloin myös ihan virallisesti. Mutta nyt yksi teistä mulkuista meni ja hakkasi upean systeemimme. Vähemmästäkin on oikeus rankaista yllättäen kaikkia miljoonia jotka koneen omistaa. Katsokaa peiliin pellet.

Respect,
Sony

Näytä kaikki kommentit

#22 postiin lisätäkseni, et voi myöskään käyttää seuraavia palveluja:
[email protected]
– Life with Playstation
– Playstation Store
+ pelien päivitykset & ladattavan sisällön käyttäminen estyy
+ Pääsy Playstation Networkiin estyy – jolloin esimerkiksi nettipelaaminen ei onnistu.

Pannaan asiakasta halvalla.

Itsellänikin kasa hyödytöntä paskaa mustassa komeassa ulkokuoressa. Noh kyllähän sillä toisaalta bluray-leffat kattelee…

@20 No ei se sitten taas toimi oikein jos pelit alkaa vaatimaan tiettyä firmware versiota, niinkuin ihan taatusti tulee tapahtumaan….
Se sonyn eula on (digitaalista) vessapaperia, jos se on ristiriidassa olemassa olevan lain kanssa. Maan laki tulee aina ensisijaisena. Jos sony ei suostu maksamaan, niin maksuvelvollisuus siirtyy maahantuojalle…

Olen käyttänyt linuxia PS3:ssa: 256 MB muistin koko ja näytönohjaimen ajurin puute teki linuxin käytöstä yhtä tuskaa. Linuxilla varustettu miniläppäri hakkasi PS3:n.

Ette menettäneet päivityksessä mitään!

#20 – Rauhotu hetki, ja korvaa termi Linux termillä ”Other OS”. Tämä on se ominaisuus, jolla PS3 minulle myytiin.

Voit toki kieltäytyä päivityksestä, mutta tämä tarkoittaa seuraavaa:
1. Et voi pelata PS Networkista ostamiasi pelejä, varsinkaan nettipelejä.
2. Et voi ostaa pelejä tulevaisuudessa, jotka vaativat uudemman firmware -tason.
3. Sony tilanteen tullen voi sinulta kysymättä päivittää Firmwaren haluamalleen tasolle, jolloin sinulta katoaa käyttämäsi ”Other OS” palvelu.

Eli kyse on ns. perseeseen vetämisen estämisestä. Koita nyt ymmärtää… Taidat olla sitä sorttia joka nielee kaiken paskan ja ihannoi omaa ideologiaansa.

Jos et päivitä, laite muuttuu hyödyttömäksi. Jos päivität, laite ei ole enää se jonka ostit. Kummassakin tapauksessa pitäisi saada hyvitystä, minä ainakin pitäisin kynsin hampain kiinni niistä ominaisuuksista joita meille on myyty.

”Onko asia joskus ollut toiste :) Eipä ole. USA:n päälle kustaan, mutta Eurooppa saa aina kakkosesta.Aina.”

29.4.2010 klo 15.05, haistakaa paska valittajat (vierailija)

linuxin poistava päivitys ei ole edelleenkään pakollinen, tosin silloin ei voi käyttää network palveluja mutta tässä tullaan siihen että Sonylla on täysi oikeus muuttaa networkin käyttöehtoja yms. en jaksa enempiä selitellä mutta sonylla on täysi oikeus tuohon päivitykseen, sony itse ei poista linuxia vaan kuluttaja joka päivittää tuotteen 3.21 versioon.

”Vähän tuntuu siltä, että Sony ei paljoa kuluttajista välitä. Ensin mainostetaan isoon ääneenä, että tässä koneessa pyörii vanhat pelit ja linux! Sitten pikku hiljaa karsitaan kaikki ominaisuudet pois.”

Onko asia joskus ollut toiste :) Eipä ole. USA:n päälle kustaan, mutta Eurooppa saa aina kakkosesta.Aina.
Hauskinta on silti Sonyn tyyli, homma hoidetaan niinkuin mitään ei olisi tapahtunut. Ja tavallaan syytetään asiakasta kaiken päälle kaikesta.

Vähän tuntuu siltä, että Sony ei paljoa kuluttajista välitä. Ensin mainostetaan isoon ääneenä, että tässä koneessa pyörii vanhat pelit ja linux! Sitten pikku hiljaa karsitaan kaikki ominaisuudet pois.

”Miksi sitten päivitit?

Kai sä luit ehdot?”

Totta kai jokainen olisi jättänyt päivittämättä, jos päivitys olisi käytännössä oikeasti ollut vapaaehtoinen. Mitä vapaaehtoisuutta se on, että menettää on-linen samalla? Sony nillittää vieläkin että se oli vapaaehtoinen päivitys, mut mun mielestäni voisivat jo pitää päänsä kiinni. Ja tän jälkeen tulleen päivityksen jälkeen lakkasivat mm. kaikki Avatar BD-leffat toimimasta.

Kyllähän tuo harmittaa omallakin kohdalla. Olen tässä elätellyt toiveita että joku päivä tulisi koneelle kunnon mediahärveli-distro, tyyliin XBMC. Ei välttämättä ennen PS4:sta mutta kuitenkin joskus.

En ole konetta itse tietenkään päivittänyt, joten PSN:ään ei pääse. No, eipä tuo isommasti haittaa, Xbox Live toimii oikein hyvin toisessa koneessa.

jos oisin tiennyt että ps3sta lähtee linux tuki poissa en ois ostanut, vaikka en käytäkkään linuxia!
mutta kyllähän se varmaan ihan kivasti vituttaa kun lähtee tärkeä ominaisuus poissa. Sony joutuu kyllä maksamaan korvaukset tästä hommast

Ahne firma… teollaan osoittaa olevansa myös sairas ajatusmaailmaltaan. Kunpa koko Sonya ei olisi. Omistan kyllä ps3 mutta toivon, että kaikki Sony laitteet hävitettäisiin maan päältä.

Oli YDL-linux asennettuna ja siinä kokeilumielessä joitain omaan alaan liittyviä softia, jotka pyörivät erittäin mukavasti Cell-prossulla. Ei ollut ehkä kriittinen menetys, mutta tuli kyllä paha mieli Sonya kohtaan, koska linuxin asentamismahdollisuus oli yksi ostopäätökseen johtaneista ominaisuuksista.

@3 kyllä sinuakin vituttaisi jos ostaisit auton ja sitten jokin kaunis päivä joku hyyppä tulee ja vie oven ja sanoo ”tämä kuuluu uuteen päivitykseen”.

Kaikkia niitä vituttaa jotka ovat käyttäneet Linuxia PS3:lla. Ja niitä henkilöitä on takuuvarmasti enemmän kuin kaksi.

Hyvä hyvä, toivottavasti Sony joutuu maksumieheksi, niin tästäkin saadaan jokin ennakkotapaus, jonka johdosta Sony joutuu muuttamaan tuota tyyliänsä, jossa tuntuu olevan mentaliteetti että asiakas on väärässä.

@3.
Mikäli sellane tuki on tuotteen julkasussa ollut, sitä on mainostettu merkittävänä featurena laitteelle ja sitten se poistetaan – tottakai se nostaa kulmakarvoja kattoon. Eiköhän tuo kusetukselta tunnu? Henkkoht vituttaa ainakin.

No jos tämä saa linuxin takaisin PS3:selle niin hyvähän se on. En kyllä usko, että niin käy.

Molempia PS3 linux-käyttäjiä masentaa nyt kovin? Vitunko väliä jollain ps3 linuxtuella?

Saattaa sonylle tulla iso lasku, jos oikeudessa menee läpi, jos minulta kysytään sony kyllä ansaitsee rangaistuksensa kuluttajien polkemisesta.

Muropaketin uusimmat