Uusimmat

Sony Onlinen monta vaihetta

04.02.2015 16:21 Jukka O. Kauppinen

Sony Online Entertainmentin myynti Sony-korporaation hellistä käsistä kasvottomalle sijoittajaryhmälle ei herättänyt valtavan paljon laineita pelimaailman aalloilla, vaikka moni nykyinen SOE-pelien aktiivipelaaja säikähtikin tiliensä ja etukäteen maksettujen jäsenyyksiensä puolesta.

Itseäni mietitytti enemmän firman historia ja monet vaiheet. Sillä minä ja SOE olemme taivaltaneet itse asiassa aika pitkän matkan yhdessä. SOE on myös nettipelien kirjavassa maailmassa huomattavasti isompi tekijä kuin moni muistaakaan.

Yhtiön tarina yltää aina vuoteen 1995 saakka, jolloin John ”EverQuest” Smedley avasi Sonyn sisäisen pelistudion, Sony Interactive Studios American. Studio aloitti seuraavana vuonna ensimmäisen MMORPG-nettiseikkailunsa kehittämisen. Peli oli Everquest.

Tästä studiosta syntyi parin vaiheen jälkeen 989 Studios, joka pian pilkottiin erillisiksi konsoli- ja PC-peliosastoiksi. PC-osastosta tuli Verant Interactive, joka julkaisi EverQuestin 1999.

Mutta ennen EverQuestia Verant oli jo julkaissut Tanarus-nettiräiskinnän, joka oli todella oiva scifistinen tiimipohjainen nettimoninpelattava tankkipeli. Niinkin hyvä, että se pyöri aina vuoteen 2010 saakka.

Näköjään löysin ihan vanhaa juttuakin aiheesta!

Sony ja Tanarus

Sonyn Internet-kulmakivi, The Station, on nyt auennut. Aiemmat epäluulot osoittautuivat samalla turhiksi, sillä yhtiön ensimmäinen iso nimi, Tanarus -tankkipeli (aiemmin ArmorGeddon) osoittautui yllättävänkin kiintoisaksi.

Pohja on tavallinen: neljään joukkueeseen jakaantuneet pelaajat koettavat hallita pelialuetta kaappaamalla strategisia tukikohtia ja rökittämällä vastustajiaan. Pelaajat voivat valita viidestä futuristisesta tankista, joilla on kullakin etunsa, miinuksensa ja erittäin kiinnostavasti eri määrä tilaa eri järjestelmille. Pelaaja voi varustaa täysin uniikiksi ja haluamakseen valitsemalla noin kolmestakymmenestä aseesta tai puolustusjärjestelmästä. Tämä antaakin AG:lle mahtiannoksen persoonaa,  sillä pelaaja voi jatkuvasti kokeilla jotain uutta tai kehittää itsensä mestariksi tyylissään.

Taistelukentät ovat sopivan laajoja monitasoisia kaupunkimaisemia, joiden poikki ajaminen ei kestä liian pitkään mutta tilaa on silti suoraviivaisen räiskinnän lisäksi myös taktikoinnille. Ainakaan betassa AG ei ole vielä erikoisen näyttävä, mutta grafiikka täyttää tehtävänsä, ja pelattavuuskin on jotakuinkin kohdallaan. Kannattaa ehdottomasti kokeilla niin kauan kuin koevaihe on ilmainen. 

Ja se EverQuest? Eihän se ollut ensimmäinen morppi, mutta se oli ensimmäinen todella menestynyt ja merkittävä 3D-grafiikalla toteutettu sellainen. Ultima Online oli genren kingi, mutta se oli toteutettu klassisella top down 2D-grafiikalla. Nämä kaksi peliä hallitsivatkin MMORPG-genreä rautaisella otteella, ja loivat pohjan tuleville virtuaalimaailmoille ja nettiseikkailujen kansanomaistumiselle.

Verant, joka muuttui myöhemmin Sony Onlineksi, takoi näinä alkuvuosina monia suuria nettihittejä. PlanetSide teki nettiräiskinnästä MMO-pelin ja Star Wars Galaxies näytti vuosien mittaan MMO-pelikehityksen hyvät ja huonot puolet yhdessä paketissa. Kuinka tehdään hyvä peli, joka pilataan paskoilla ideoilla ja kuinka pelaajayhteisö karkotetaan, niissä riittäisi yhä tutkittavaa.

Vuosien mittaan Sony Online jatkoi MMO-peligenren kehittämistä ja vaikutti siihen monin tavoin. Ei vain hyvillä peleillä, vaan myös epäonnistumisten kautta. SOE testasi urheasti myös monin- ja verkkopelien tuomista konsoleille, ja välillä onnistuikin siinä mainiosti. Välillä taas mentiin kunnolla metsään, ja Vanguard: Saga of Heroes on osaltaan näyttävä esimerkki kuinka MMO-pelin kehitys voi mennä täysin pieleen.

Pitkän historiansa mittaan SOE ehtikin vaikuttaa monella tapaa verkkopelien kehitykseen. Isot hitit toivat verkkopelit suuren yleisön ulottuville, ja etenkin Everquestien uumenista ponnisti monta tutkimusta ja analyysiä ihmisten virtuaalisista elämistä.

Jää nähtäväksi kuinka yksityistetty Sony, tai siis Daybreak Game Company, pärjää suurilla nettipelien aroilla itsenäisenä. Toivottavasti hyvin.

Muropaketin uusimmat