UUSIMMAT

Sony saattaa olla pahemmassa liemessä kuin moni aavistaakaan

25.09.2012 15:00 | Miikka Lehtonen

Konsolisukupolvi lähestyy kovaa kyytiä loppuaan ja kaksi kolmesta konsolivalmistajasta valmistautuu käytännössä sukupolven viimeiseen jouluun. Yksi taas aloittaa jo seuraavaa sukupolvea. Ben Kuchera tutustui kulissien takana tapahtuviin asioihin ja tuli siihen johtopäätökseen, että Sony on liemessä. Suurella L:llä.

Tämä konsolisukupolvi ei ole ollut Sonylle kovin hyvä. Maailman herra ja hidalgo romahti PlayStation 2:sta PlayStation 3:een siirryttäessä kunnolla, eikä ole saanut itseään tolpilleen oikein millään rintamalla. Penny Arcade Reportin Ben Kuchera on pohtinut ja ennakoinut tulevaa joulua ja tullut siihen johtopäätökseen, että paitsi joulusta, myös mahdollisesti ensi vuodesta on tulossa Sonylle aika karu.

Syitä on useita: laitteet eivät oikein myy ja marginaalit ovat niin pieniä, ettei hintaakaan voi leikata myyntien piristämiseksi. Onnettoman surkeasti myyvän PS Vitan myyntiluvut kätkettiin PSP-myyntilukuihin ja ne ovat silti huonommat kuin kilpailijoilla — tai PSP:llä viime vuonna. PlayStation 3:n tuoreet bundlet ovat aivan liian kalliita, tosin tarkoituksella: Sony tietää, että juna lähti jo, eikä halua ottaa neljän vuoden taloudellisessa tappioputkessa enää yhtään enempää persnettoa. Huolestuttavasti kyse ei ole vain peliosastosta, vaan koko Sony on kaikilla osastoillaan ahtailla.

Alhaiset myynnit, heilahtelevat valuuttakurssit ja ankarat tulosvaroitukset merkitsevät sitä, että edessä on Kucheran mukaan aika heikkoja aikoja. Microsoft ja Nintendo tulevat vetämään hyvän joulun kiitos halpojen hintojen, uusien konsolien ja Halo 4:n, sekä perinteisesti Xbox 360:lla paremmin myyvien hittipelien. Molemmilla on sen verran massia, että ne voivat aloittaa seuraavan konsolisukupolven kilpailukykyisillä hinnoilla ja suurella näkyvyydellä. Sony taas joutunee taas kerran myymään kalliilla, koska koko konsernin nykytilanne ei anna mahdollisuuksia myydä tappiolla kilpailuaseman parantamiseksi. Ja niin Kuchera epäilee, että myös seuraavan sukupolven alusta tulee Sonylle aika karua aikaa.

Kun tähän vielä yhdistetään irtisanomiset, joiden myötä lähti myös paljon pelien myyntiä auttavaa PR-henkilöstöä, edessä voi olla niin sanotusti lumeton joulu.

Mutta lue toko koko juttu, se on hyvää settiä.

Lähde: Penny Arcade Report

Lue myös

Assassin’s Creed III -ensikosketus osa 1: renessanssin loistosta uudelle mantereelle

DmC: Devil May Cry -ensikosketus – Dante limbon lumoissa

Pitkä kuiva kausi päättyi: kahden peukun viikko!

Mars Steamiin! XCOM: Enemy Unknown sai demon

Keskustelu

26. Japanin tsunami nyt vaikutti kaikkiin, mutta toki voi olla, että Sonyn kohdalla tuo osui ikävään aikaan tai ikävään paikkaan. PSN-murto nyt ei taatusti ainakaan auttanut asiaa. Eiköhän tuo ole monen asian summa, vaikkakin monet noista asioista oli ”aikas isoja”. Siinä missä muita hakataan vasaralla aina vähän niin Sony sai kymmenestä moukarista samaan aikaan.

Ilmeisesti Sonyn boikottini on purrut! Kehtasivatkin poistaa Linux tuen!

No joo, mutta en tiennytkään että niillä menee noin huonosti. Ilmeisesti tuolla PSN murrolla ja Japanin tsunamilla on ollut vaikutusta asiaan. Laitteiden ja pelien paremmuudesta en osaa sanoa mitään, mutta imagollahan sitä loppujen lopuksi näissä asioissa paljon toimitaan ja ilmeisesti Sony on onnistunut huonommin tässä.

Mitä tulee PC pelaamisen kuolemaan niin en kyllä jaksa uskoa. Jos katsoo jo pelkän patchin hintaa xboxille, niin kyllä siinä pikkufirmoja rupeaa hirvittämään. Muutenkin tuntuisi, että PC puoli on taas heräämässä, ehkä osittain siitä syystä, että nuo konsolit tosiaan rupeavat olemaan elinkaarensa lopussa.

@23 ”Jos ette usko niin lukekaapa vaikka mitä mm. Valven väki ja muut pelikehittäjät ovat sanoneet Windows 8:sta. Onkohan ihan sattumaa että esim. Steamia ollaan kehittämässä Linux-alustalle ja että OpenGL alkaa nostaa päätään siellä täällä kehittäjien keskuudessa… Hmmm.”

Niin no. Windows 8 ollaan viemässä pelitukea uuteen suuntaan. Ja signatumpaan koodiin. Ja käyttiksessä on nykyistä Liveä parempi digitaalikauppa.

Ei mikään näistä ole uhka PC-pelaamiselle, mutta mm. Valvelle kylläkin kun käyttiksen mukana tulee suoraan heidän kanssaan kilpaileva palvelu Xbox Live Arcaden ja Xbox Liven tapaan mutta WIndowsilla, WIndows Phonella, Xboxilla jne laajalti yhteen toimivana laajana järjestelmänä

Tosin tämä ei liity siihen että Sonyllä on mennyt monta vuotta huonosti.

@10: itse ajattelen psn plus-palvelun kyllä täysin eri tavalla. Isommat ”ilmaispelit” ovat kaikki jo selvästi vanhempia pelejä, joita on saanut alelaareista pitkään. Toiseksi, pelit ovat enemmänkin vuokrapelejä ja mikäli viimevuoden tapaus toistuu, niin pelien laatu tipahtaa syksystä todella dramaattisesti kevättä kohden.

Siis rahoille saa kyllä vastinetta, jos kyseisiä pelejä ei ole vielä pelannut, mutta kaltaiseni pelaaja, joka hommaa pelinsä muutaman kuukauden sisällä julkaisusta on pettynyt tarjontaan. Välillä tuntuu, että Minis pelit ovat olleet laadukkaampia kuin isommat pelit.

Ei niin kaukaa haettua edes, frissyllä on hyvä pointti. Jos Microsoft saa päättää niin he haluavat tottakai yhdistää Xbox/PC-pelaamisen sekä (maksullisen) Live-palvelun. Tämä tarkoittaisi käytännössä sitä että tulevaisuudessa kaikki Windows-pohjaiset PC-pelit olisivat konsolityhmennöksiä.

Jos ette usko niin lukekaapa vaikka mitä mm. Valven väki ja muut pelikehittäjät ovat sanoneet Windows 8:sta. Onkohan ihan sattumaa että esim. Steamia ollaan kehittämässä Linux-alustalle ja että OpenGL alkaa nostaa päätään siellä täällä kehittäjien keskuudessa… Hmmm.

14. Ihan sen takia, että esim. Valve otti askeleen eteenpäin kyseisessä hommassa. Pointtina oli se, että jos MS päättäisi lopettaa pelituen windowsin osalta niin mitä jäisi jäljelle? Linux ja Mac.

En nyt suoraan sanottuna pidä sitä todellisena, mutta leikitäänpä ajatuksella.

MS sanoisin, että dx sanoo moi moi windowsilta. Käytännössä tuo pakottaisi kaikki pc-puolella käyttämään jotain muuta. Noh, mitä tämä tarkoittaisi kun pleikka olisi kuollut ja xbox jyräisi? Sitä, että xboxille jouduttaisiin SILTI tekemään dx peli ja sillä olisi myyntiä niin maan hemmetisti. Sitten tehdään vielä joku opengl peli jonka tuettuja alustoja olisi linux/mac…great, ei möisi paljoa.

Tuollaisella liikkella MS saisi käytännössä melkein kaikki kehittäjät ”pakotetusti” tekemään xboxille pelit. Mitä se hyötyisi? Live…ja kehittäjtäkin tavallaan tykkäisi, kun rauta olisi tarkalleen määriteltyä.

En nyt todellakaan usko, että noin tapahtuu, mutta tuollainen skenaario voisi osittain olla mahdollinen. Jos kaikki ostaisi xboxin pelaamiseen niin silloin ei tarvittaisi edes tehokkaita kotikoneita (okei, ei kaikki, mutta silti aika suuri osa) ja ne voisi selvitä läppäreillä…tai vaikkapa tableteilla…surface…

Loppupeleissä moni kotikäyttäjä ei tarvii tablettia kummallisempaa laitetta.

Kuten sanoin, aivopieru. Ei tarvii tarkastella liian kriittisesti. Pistää vain miettimään…

Eiköhän jokainen osta sen konsolin mikä parhaiten itselle sopii, ellei sitten molempia. Itse valitsin next-gen konsolia hankkiessa Sonyn koska ohjain sopii paremmin (omaan) käteen ja Sonyn yksinoikeudet ovat (mielestäni) parempia. Lisäksi PS3sta löytyvä bluray-asema vaikutti tuolloin (2008) myös asiaan.

ja juurikin nuo kaksi yllä mainittua peli sarjaa sopivat juurikin aikuisille

voi voi, vai että keijukais pelejä :) koittakaahan poijjaat ja plikat joskus selvittää vaikka zeldat ja etenkin metroidit gamecubelta joka on nykyisin kootu ja käännetty mukavasti wii:lle mukavaan trilogiaan jos siihen riittänee älykkyysosamäärä nii kumarran ja nostan hattua. mut tosiaan kyllähän nintsikalta on aina tullut pelejä myös ”aikuiseen” makuun. kunhan vain jaksaisitte vain vähän research:ata vähä enemmän.

@14

Siis miksei Pc pelit vois elää vaikka konsoleille ei tehtäisikään pelejä Pc:tä käyttäen?

@14

Miksei Pc pelit voisi elää, vaikka niitä ei Pc:ltä käännettäisikään konsoleille?

Miksi ihmeessä Windows päättäisi, että heidän käyttiksellä ei voisi pelata?
Hei nyt ihan oikeasti järkeä päähän ja vähän perusteluja, ennenkuin aletaan heittämään mitään paskaa.

@frissy:

Miksi puhut jostain linuxista pc pelialustana? Harvemmin kukaan pelaa macilla tai linuxilla juuri mitään. Mitä järkeä verrata jotain linuxia konsoleihin?

Microsoftilla on sentään käyttöjärjestelmän ja dx:n myötä pelibisnes suurimmaksi osaksi hanskassa, joten pc ei tule kuolemaan niin kauan kuin konsoleille tehdään pelejä pc:tä kåyttäen.

Nintendon uusi linja vaikuttaa sitäpaitsi ihan mielenkiintoiselta. Ohjain on yleispätevä vehje ja ilmeisesti sille on luvassa ihan pelejä aikuiseen makuunkin.

9. En vaan sitä, että se todellakin siirtyisi suuremman kaavan mukaan taka-alalle ja termi konsolityhmentäminen nousisi aivan uusin sfääreihin.

Onhan nytkin windows + xbox aika kova combo kiitos directx:n yms. siinä mennään täysin microsoftin talutusnuorassa. Mitäpä jos MS Päättää, että windows ysiin ei tulekkaan uusimpia pelijuttuja, mutta konsoliin tulee.

”Nyt en oikeen ymmärrä että miten sonylla ei olisi massia.. se on paljon isompi yhtiö kuin microsoft ja kymmeniä kertoja isompi kuin nintendo. voi olla että pelipuolella ei mene kovin hyvin mutta se on melko mitätön osuus koko yhtiön tuloista kun otetaan huomioon muut elektroniikka tuotteet, musiikkiteollisuus, elokuvateollisuus ja osakkeet muista yrityksistä.”

Puhtaasti lukuihin pohjautuen:

Toukokuu 2012: ”Sony julkisti viime viikolla 4,5 miljardin euron jättitappionsa, minkä jälkeen kurssista lähti 7 prosenttia Japanissa. Tämän jälkeen Sony olikin sitten syvällä – syvemmällä kuin kolmeen vuosikymmeneen”

Kesäkuu 2012: ”Kuluneen neljän vuoden aikana Sony on tuottanut tappiota yhteensä 8,6 miljardia euroa, josta pelkästään viime tilivuonna (2011) 4,6 miljardia.”

Sony-korporaation (pelit, kuluttajaelektroniikka, kaikki) tappiot siis 4,6 miljardia euroa viime tilivuonna. Vaikka yhtiöllä olisi miten paljon massia tilillä tahansa, kassa on pian tyhjä näillä luvuilla. Ja nimenomaan pelit ovat se osio firmaa, jolla menee parhaimmin ja josta Sony yrittää nostaa koko korporaation pelastajaa.

Edelleen kesäkuulta: ”Sony irtisanoo 10 000 työntekijää osana saneerausohjelmaansa. Yhtiön tavoitteena on päästä tänä vuonna voitolliseksi.”

Tähän suuntaan ollaan sentään menossa, koska 3,2 miljardin taalan tappiot pienentyivät 312 miljoonaan peräkkäisillä vuosineljänneksillä, kuten alta näkyy.

Sonyn js MS:n myynnit ja voitto/tappio: (huomatkaa että yhtiöiden tilivuodet ovat erilaiset ja Sonyn Q1 2012 tulokset ovat elokuulta)

Sony
2012 Q1 myynnit 19,2 miljardia, tappiota 312 miljoonaa $
2011 Q4 myynnit 23,4 miljardia, tappiota 3,2 miljardia $

Microsoft
2012 Q4: myynnit 18,06 miljardia, tappio 192 miljoonaa $
(johtuen 6,2 miljardin arvoisesta aQuantive-yhtiön alaskirjaamisesta, jota ilman tulos olisi saman verran parempi)
2012 Q3: myynnit 17,41 miljardia, voitto 5,11 miljardia $
2012 Q1: myynnit 17,37 miljardia, voitto 5,74 miljardia $

Yhtiöiden NASDAQ / NYSE -pörssiarvot
Apple market capitalization 648,09 miljardia $
Microsoft market capitalization 258,08 miljardia $
Sony market capitalization 12,42 miljardia $
Nokia market capitalization 10,30 miljardia $

”sony on paljon isompi yhtiö kuin microsoft ”

Microsoftin arvo pörssissä on 258 miljardia, Sonyn 12,4 miljardia dollaria. Mutta Apple se vasta iso onkin.

tv,
jok

Hyvinpä tuo Playstation Network vielä palvelee: ilmaisia pelejä tulee Plus-käyttäjille niiku aisaa. Tuo uus Plus-tarjonta yksinki riittää PS3:n kannattamiseen.

Ei tee hyvää kilpailun kannalta. Nintendo nyt tekee omia keijuskaispelejään joiden kohderyhmä on edelleen itselleni ainakin hämärän peitossa (kuka hitto niitä oikeasti haluaa pelata?). Puhumattakaan lukemattomista Mario-variaatioista. Oikeasti, Mario voitaisiin jo kuopata.

Sony on aina pitänyt sitä ”aikuismaisempaa” asennetta mukana noissa peleissä. Ovat toki kusseet homman niin hinnallisesti, raudallisesti ja suunnitelmallisesti. Rysitty ja kunnolla.

Microsoft taas on onnistunut hemmetin hyvin. Ongelma on vaan, että itselle tuo pelitarjonta on sitä Haloa, tätä Haloa ja vielä kerran tuollaista Haloa. Loppupelit on kuin tehty energiajuomaa litkiville teineille. Ohjain ei omiin käpäliin sovellu.

Jos pleikka ns. putoaa tuolta niin kuka sen paikan ottaa? Ei taatusti Nintendo, eikä mitkään kickstarteri superkonsolit. Microsoftihan sieltä sen osuuden nappaa. Ainoa kunnollinen konsoli olisi täysin dominoivassa asemassa ja se olisi Microsoftin…ei hjyvä. Microsoft jos joku osaa lypsää. Xboxin ideanahan oli (ja toimiva sellainen), että pelit olisi helppo portata pc-versiosta. Noh, jos tämä edellä mainittu kauhukuva toteutuisi niin ”konsolityhmennökset” ottaisi sellaisen askeleen, että huhuh. Microsoft heiluttaisi vähän vasaraa ja pc-pelaaminen olisi tuhoon tuomittu. Ne sysäisi pelaamisen suosiolla konsolilleen.

Okei, linux nostaisi päätään hiukan pelialustana, mutta sen määrät olisi suoraan sanottuna naurettava vs. xbox/windowsia vastaan, että ei tulisi mitään. Vai kuvitteleeko joku, että linux saisi vähintään 40% markkinoista, että se pystyisi edes sanelemaan jotain ehtoja? Ei taatusti kun MS olisi vielä kampittamassa.

Toivon todellakin, että Sony onnistuu…

Näytä kaikki kommentit

”Molemmilla on sen verran massia, että ne voivat aloittaa seuraavan konsolisukupolven kilpailukykyisillä hinnoilla ja suurella näkyvyydellä.”

Nyt en oikeen ymmärrä että miten sonylla ei olisi massia.. se on paljon isompi yhtiö kuin microsoft ja kymmeniä kertoja isompi kuin nintendo. voi olla että pelipuolella ei mene kovin hyvin mutta se on melko mitätön osuus koko yhtiön tuloista kun otetaan huomioon muut elektroniikka tuotteet, musiikkiteollisuus, elokuvateollisuus ja osakkeet muista yrityksistä.

Harmi, että tilanne on tämä. Itse kun olen tottunut pitämään pelikkaria ”sinä oikeana” konsolina, ja kapula niin sanotusti sopii kuin valettu käteen (vrt boxin läski möykky), niin harmittaahan tämä.

Nintendon leluja ei taloon tule, mutta kai se on sitten lopulta Microsoftin kelkkaan lähdettävä. Pitää nauttia näistä Metal Gear Solideista vielä kun kerkeää.

Ongelmissa on moniulotteinen käsitys.
Ongelmat on toki suuria mutta ei niin suuria ettei niistä selvittäisi,

@1
”Dome täynnä saatanan kirjoittaja Xbox fanboyta! Mutta arvatkaa mitä? Sony on paras pelivalmistaja!! REPIKÄÄ SIITÄ HOMOT!”

Paitsi, ettei Sony taida itse juurikaan pelejä valmistaa. Toisekseen siinä ei paljon sinun fanipoikailut, caps lockit ja huutomerkit auta, jos Sony on konsolinsa kanssa kusessa. Ehkä jos haluat pitää ylijumalasi Howard Stringerin leivän syrjässä kiinni kannattaisi käydä kaupasta hakemassa vielä pari PS3:sta vaikka pihakoristeeksi jos ei muuta käyttöä keksi

”Dome täynnä saatanan kirjoittaja Xbox fanboyta! Mutta arvatkaa mitä? Sony on paras pelivalmistaja!! REPIKÄÄ SIITÄ HOMOT!”

Saatanan kirjoittajia?
Pelottavaa!
Mutta ainakin tiedetään, että mistä se Musta homoraamattu on lähtöisin.

tv,
jok

ps. Sonyn talousvaikeudet ja tappiot eivät ole mikään salaisuus, eivätkä firman julkaisemien pelien laadukkuus ole riittänyt yksin nostamaan konsernia mustalle.

@1:

Ai, kaikki ps3:lta käännetyt pelit = puolperseisesti käännettyjä paskoja. Ps3:lle pelien kääntäminen taad on niin hidasta, että oblivion tuli sille yli 2 vuotta myöhässä.

Ja jos pelit olisi tosiaan ostamisen arvoisia, eikö konsolitkin möisi tällöin? Eikä sony ”valmista” pelejä vaan suunnittelee murto-osan eikä niistäkään moni yllä nintendon parhaiten myyviin peleihin.

Dome täynnä saatanan kirjoittaja Xbox fanboyta! Mutta arvatkaa mitä? Sony on paras pelivalmistaja!! REPIKÄÄ SIITÄ HOMOT!

Muropaketin uusimmat