Uusimmat

Sonyn ilmaiset PSN-hyvityspelit ovatkin uhka?

21.05.2011 10:00 Tero Lehtiniemi

Sonyn PlayStation Network -palvelu alkaa pikku hiljaa näyttää elonmerkkejä, ja firma on luvannut kompensoida varsin pitkäksi venynyttä käyttökatkoa joukolla ilmaispelejä sekä PlayStation 3:n että PSP:n omistajille. Jalo ele, mutta viihdejätillä ei välttämättä ajateltu että siitä voi olla myös haittaa. Se, millä tavalla, ei loppujen lopuksi ole kovinkaan yllättävää.

Mistä oikein on kysymys? PSN:ään sisältöä tekevät pelinkehittäjät ovat olleet huolissaan siitä, että pelaajille ilmaiseksi jaettavat pelit vievät pelaajien huomion, ja siinä vaiheessa kun nämä havahtuvat, heidän pelinsä jäävät kokonaan katsastamatta. Pelkoja tehostaa vielä entisestään Sonyn suunnitelma julkaista käyttökatkon aikana julkaisematta jäänyt PSN-sisältö nopeutetussa tahdissa, niin että viikon aikana julkaistaan kahden viikon rästiinjääneet sisällöt.

Ainoa asiasta omalla nimellään puhunut kehittäjä on Edge-lehdelle tilannetta kommentoinut, suomalaisen Housemarquen toimistusjohtaja Ilari Kuittinen. Hän esitti huolensa siitä, että siinä vaiheessa kun pelaajat ovat jälleen valmiita ostamaan jotain, jotkut julkaisut olvat jo niin sanotusti ”old news”. Kuittisen huoli on aiheellinen, sillä Housemarquen uusin peli Outland piti julkaista PSN:ssä 26. päivä huhtikuuta, mikä erinäisistä syistä jäi tapahtumatta.

Kuittinen ei ole huolensa kanssa yksin. Allekirjoittanut pelkäsi samaa jo Outlandin julkaisun aikaan, ennen kuin Sony oli puhua pukahtanutkaan mistään ilmaispeleistä. Outland on Suomipeliä sen parhaimmassa merkityksessä, ja ansaitsee kaiken mahdollisen menestyksen. Täytyykin toivoa, että sekä omani että Kuittisen pelot jäävät ajatuksen asteelle, ja myös PlayStation 3 -pelaajat löytävät Outlandin.

Lisää aiheesta

Sony hyvittelee PSN-ongelmia kasalla ilmaispelejä

Outland (PS3, Xbox 360)

Hyvien ideoiden lainaaminen ei yleensä ole pahasta, etenkään jos puhtaan kopioimisen lisäksi lainaaja myös kehittää ideaa eteenpäin. Uusien peligenrejen ja jopa ideoiden kehittäminen on pelialalla melko haastavaa puuhaa, mutta yksi keino pyrkiä omaperäisyyteen on yhdistellä useampien eri pelien parhaita puolia.

Kotimaisen pitkän linjan pelifirma Housemarquen uusin peli Outland tekee juuri tätä. Se ammentaa pelimekaniikkansa, tarinankerrontansa ja muiden elementtien suhteen useista lähteistä, ja käärii koko komeuden omaperäiseen ulkoasuun. Lopputulos on kokemus, joka todistaa että kotimainen peliteollisuus pystyy muuhunkin kuin Scorched Earthin kopioimiseen.

Lue myös

DiRT 3 – talla pohjaan ja rallia ajamaan

Emergency 2012 (PC)

Fallout: New Vegas Honest Hearts DLC (PC, PS3, Xbox 360)

Roccat Kova[+] – pelihiiri täynnä Lapin taikaa