Uusimmat

Sonyn läskiprinsessa hermostuttaa feministejä

01.08.2008 14:18 Tero Lehtiniemi

Sonyn E3-tapahtumassa julkistama Fat Princess -peli on saanut pelifeministien vihat niskaansa. Useat naisvetoiset peliblogit ovat ilmaisseet ärtymyksensä Sonyn tulevasta pelistä, jossa tarkoituksena on pelastaa kakuilla vankeudessa pöhötetty prinsessa turvaan. Toinen juju piilee siinä, että prinsessan pelastamista voi vaikeuttaa lihottamalla tätä lisää. Feministien raivoa ei tunnu laannuttavan sekään, että pelin taiteellisesta suunnittelusta vastaa nainen.

Aiheeseen tarttui ilmeisesti ensimmäisenä Shakesville-peliblogia pitävä Melissa McEwan, joka Sonyn uutukaisesta kuultuaan avautui asiasta blogissaan. Ei mennyt aikaakaan, kun McEwanin vakavuudesta ärsyyntyneet nettikansalaiset alkoivat levittää naisesta photoshopattuja kuvia. McEwanin vihaa hänen mielestään heteronormatiivisuutta, homofobiaa ja läskivihaa lietsovaa peliä kohtaan ei lievennä edes se, että pelin taiteellinen suunnittelu on hyvin pitkälle ollut yhden naisen harteilla. Luokkapetturi varmaan.

Pienen, nyt jo laantumaan päin olevan konfliktin lisäksi tapaus herättää muutamiakin ajatuksia. McEwan luonnollisesti tulkitsee peliäkuin piru raamattua, mutta se että asiasta ylipäänsä nousi puolustelua vaativa kohu, on jo huolestuttavaa. Yhdysvallat painii massiivisen ylipaino-ongelman parissa ja muuallakin väestön lihominen on yhä karumpaa todellisuutta. Voisi melkein sanoa, että lukuisten sairauksien riskiä kasvattavan ylipaino-ongelman ja sen haittojen esiin nostamisen kyseenalaistaminen on vakavampaa kuin ylipainoisen prinsessan pitäminen pelin keskipisteenä.

Muut McEwanin teeseistä voi ohittaa suoralta kädeltä. Mikäli heteronormatiivisuuden (oletus kahdesta tiukasti määritellystä luonnollisesta sukupolvesta) korostaminen olisi suurikin rikos, siitä pitäisi syyttää kuta kuinkin kaikkia muita pelejä paitsi Kirbyä ja palikkapelejä.

Tulkitseminen on aina katsojan silmissä, mutta valitettavasti tiukat ääritulkinnat ovat aiheuttaneet Sonylle ongelmia aikaisemminkin. Parin vuoden takainen, Benelux-maihin suunnattu PSP White -mainoskampanja jouduttiin perumaan, koska yhdysvaltalainen mustien oikeuksia ajavan lobbaajajärjestön ja politiikan Jack Thompsonin, eli Leland Yeen nostamat rasismisyytökset nostivat liian kovan kohun.

Vaikka Fat Princessin peli-idean järkevyydestä, mielekkyydestä ja kaupallisesta potentiaalista voikin ollaa montaa eri mieltä, on pelimaailman sananvapauden nimissä toivottavaa että kohusta huolimatta Titan saa tehdä pelinsä rauhassa. Asianmukaiset tuomiot kannattaa jaella sitten jälkikäteen.

Lisää aiheesta:

PSP White -mainoksesta rasismikriisi

Sony keskeytti rasistiseksi haukutun mainoskampanjansa

Lue myös

eDome ja V2.fi tarjoavat katseltavaa AssemblyTV:ssä

Elite 4: teknologia ”melkein valmiina”

Fallout 2 sai mittavan fanipäivityksen