UUSIMMAT

Sonyn läskiprinsessa hermostuttaa feministejä

01.08.2008 14:18 | Tero Lehtiniemi

Sonyn E3-tapahtumassa julkistama Fat Princess -peli on saanut pelifeministien vihat niskaansa. Useat naisvetoiset peliblogit ovat ilmaisseet ärtymyksensä Sonyn tulevasta pelistä, jossa tarkoituksena on pelastaa kakuilla vankeudessa pöhötetty prinsessa turvaan. Toinen juju piilee siinä, että prinsessan pelastamista voi vaikeuttaa lihottamalla tätä lisää. Feministien raivoa ei tunnu laannuttavan sekään, että pelin taiteellisesta suunnittelusta vastaa nainen.

Aiheeseen tarttui ilmeisesti ensimmäisenä Shakesville-peliblogia pitävä Melissa McEwan, joka Sonyn uutukaisesta kuultuaan avautui asiasta blogissaan. Ei mennyt aikaakaan, kun McEwanin vakavuudesta ärsyyntyneet nettikansalaiset alkoivat levittää naisesta photoshopattuja kuvia. McEwanin vihaa hänen mielestään heteronormatiivisuutta, homofobiaa ja läskivihaa lietsovaa peliä kohtaan ei lievennä edes se, että pelin taiteellinen suunnittelu on hyvin pitkälle ollut yhden naisen harteilla. Luokkapetturi varmaan.

Pienen, nyt jo laantumaan päin olevan konfliktin lisäksi tapaus herättää muutamiakin ajatuksia. McEwan luonnollisesti tulkitsee peliäkuin piru raamattua, mutta se että asiasta ylipäänsä nousi puolustelua vaativa kohu, on jo huolestuttavaa. Yhdysvallat painii massiivisen ylipaino-ongelman parissa ja muuallakin väestön lihominen on yhä karumpaa todellisuutta. Voisi melkein sanoa, että lukuisten sairauksien riskiä kasvattavan ylipaino-ongelman ja sen haittojen esiin nostamisen kyseenalaistaminen on vakavampaa kuin ylipainoisen prinsessan pitäminen pelin keskipisteenä.

Muut McEwanin teeseistä voi ohittaa suoralta kädeltä. Mikäli heteronormatiivisuuden (oletus kahdesta tiukasti määritellystä luonnollisesta sukupolvesta) korostaminen olisi suurikin rikos, siitä pitäisi syyttää kuta kuinkin kaikkia muita pelejä paitsi Kirbyä ja palikkapelejä.

Tulkitseminen on aina katsojan silmissä, mutta valitettavasti tiukat ääritulkinnat ovat aiheuttaneet Sonylle ongelmia aikaisemminkin. Parin vuoden takainen, Benelux-maihin suunnattu PSP White -mainoskampanja jouduttiin perumaan, koska yhdysvaltalainen mustien oikeuksia ajavan lobbaajajärjestön ja politiikan Jack Thompsonin, eli Leland Yeen nostamat rasismisyytökset nostivat liian kovan kohun.

Vaikka Fat Princessin peli-idean järkevyydestä, mielekkyydestä ja kaupallisesta potentiaalista voikin ollaa montaa eri mieltä, on pelimaailman sananvapauden nimissä toivottavaa että kohusta huolimatta Titan saa tehdä pelinsä rauhassa. Asianmukaiset tuomiot kannattaa jaella sitten jälkikäteen.

Lisää aiheesta:

PSP White -mainoksesta rasismikriisi

Sony keskeytti rasistiseksi haukutun mainoskampanjansa

Lue myös

eDome ja V2.fi tarjoavat katseltavaa AssemblyTV:ssä

Elite 4: teknologia ”melkein valmiina”

Fallout 2 sai mittavan fanipäivityksen

Keskustelu

Femakoille ei tosiaan kelpaa mikään, Lara Crofteista valitetaan ja sitten läskiprinsessoista.

”Mikäli heteronormatiivisuuden (oletus kahdesta tiukasti määritellystä luonnollisesta sukupolvesta)”

Sukupuolesta? Sukupolvia on vaikea määritellä tiukasti ja jättää kahteen.

No feministithän onki ihan naurettavaa porukkaa… Tasa arvoa puollustetaan niin pitkään kun se itselle sopii ja kaikesta valitetaan. Huoh!

Kuten artikkelin kirjoittaja sanoi taitaa olla paljo isompi ongelma tuo ylipaino kuin se että joku haluu tehdä siitä pelin. Onhan se ihan selvä että terveellisesti laihoja katsoo paljon mieluummin kuin jotain 100 kilon keijukaisia, oli sitte kyseessä peli tai ihan oikeia elämä. Eihän se ulkomuoto ihmisestä huonompaa tee, mutta tietyn kuvan se heti antaa.

Itku ja parku, miten jotkut vaan jaksavat? Miten joku voi loukkaantua moisesta, saatipa sitten nostaa kauheen halon siitä? En vieläkään oikein ymmärrä, mikä tässä ketään loukkaa, koska sivut noiden linkkien takana kaata firefoxin alta aikayksikön. Kai minunkin pitäisi mennä loukkaantumaan jostain pelistä/leffasta joka luo stereotypisen kuvan nörteistä, ja saa minut tuntemaan itseni…nörtiksi… öh, ei oikein keksi mistä voisin oikeasti loukkaantua noin paljoa. Sais joku kyllä näyttää tuolla läskille prinsessalle sanakirjasta, mitä sana feministi tarkoittaa, ja voisi vaikka lakata kutsumasta itseään siksi (koskee aika monta ns. feministiä).

On se vain niin että sanasta läski on tullut tabu ei saa sanoa tai haukkua. Toinen varsinkin kielletty asia on yhdistää kaksi asiaa läski+nainen, hei nyt haloo mihin meillä suomessakin porukka kuolee liikenteen jälkeen eniten???? NO elintaso sairauksiin syödään liikaa ja liikutaan liaan vähän. Mielestäni on vain helkkarin hyvä että Sony otti lusikan kauniiseen käteen ja teki pelin jossa asia käsitellään… (tosin hieman yks kantaan naisia ajattellen) mutta kuitenkin. Myös miehilläkin on ihan samalla tavalla taipumusta lihavuteen kuin naisillakin. Eipi sovi syyllistää yhtä ryhmää.

No onpa siinä järkevä aihe valittaa. Kattoisivat peiliin,ja valittaiskohan kukaan,jos pelin nimi olisi: Fat Prince ?

”Useat naisvetoiset peliblogit ovat ilmaisseet ärtymyksensä Sonyn tulevasta pelistä, ”

Tommoisia ei ole olemassakaan HÖPÖPÖHÖÖHPÖPÖH HÖÖ

Voi kyynel. On se rankkaa olla feministi, kun kaikesta pitää valittaa. Keksisivät edes jotain aiheellista. Helpottaisko se niiden oloa jos siitä tehtäis Fat Prince?

Läskeys lähtee yleensä ihmisestä itsestään, joillakin on harvinaisia geneettisiä taipumuksia sitä kohtaan, mutta yleensä syyllinen on läski itse. Siihenkin vaivaan on yllättävän helppo lääke: Syö monipuolisesti ja terveesti ja harrasta liikuntaa… taitaa vaan olla liian vaikeeta useimmille.

Säälin lihavia ihmisiä, mutta itteppähän omat ongelmansa aiheuttavat. Läskit, perse ylös ja lenkille, vai loppuuko asenne kesken?

Viettäisi blogi possu enemmän aikaa salilla ja huolehtisi vähemmän näinkin turhista pikkuseikoista.

sais tulla enemmän pelejä missä on läskejä ihmisiä. ihmiset sais vaan kattoo ite peiliin.

Cry me a river.
Oikean elämän läskit prinsessat menkää salille.

Muropaketin uusimmat