UUSIMMAT

Sonyn virtuaalimaailma sammuu – PlayStation Home oli menestys

10.11.2014 20:30 | Jukka O. Kauppinen

Sonyn PlayStation 3 –konsoleilla pyörinyt virtuaalimaailma PlayStation Home siirtyy tällä viikolla saattovaiheeseen. MMO-henkinen virtuaalinen olohuone- ja puuhastelumaailma oli yksi PS3-konsolin alkuvaiheen suurista hämmennysjulkaisuista, sillä ilmainen verkkomaailma oli konsolipiireissä jotain hyvin erikoista ja outoa. Alkukompastelujen jälkeen Home kuitenkin löysi oman juttunsa ja sai uskollisen käyttäjäkunnan, jotka joutuvat nyt hiljalleen varautumaan yhteisen kotinsa hiljaiseen hiipumiseen.

Homen aika on nimittäin ohitse. Homea ei päivitetä enää tämän viikon jälkeen, eikä sinne julkaista uutta sisältöä. Homen palvelimet sammutetaan lopullisesti 31.3.2015.

Home oli outo julkaisu ja idea, joka alleviivaa hienosti Sonyn julkaisutoiminnan erästä hienoa piirrettä. Yhtiöllä on näet ollut softapuolensa ruorissa rohkeita visionäärejä, jotka ovat uskaltaneet panostaa omalaatuisiin, rohkeisiin ja erikoisiin teoksiin. Se näkyy niin PlayStation-konsolien indietuotannossa, Quantic Dream –studion huikeissa seikkailupeleissä kuin PlayStation Homen kaltaisissa uniikeissa, kaupallisesti kummallisissa tuotteissa.

Vielä erikoisempaa on se, että loppumetreillä Home on ollut ilmeisesti myös kaupallisesti kannattava tuote. Ei älyttömän, mutta silti. Ilmainen virtuaalimaailma on näet pyörinyt sinne pesiytyneiden kauppiaiden ja erilaisten sponsorien voimin. Kauppiaat ovat luoneet ja myyneet virtuaalitavaroita, ja moni pelitalo on pyörittänyt Homen uumenissa promootioita ja jopa virtuaalipelihalleja.

Kaikkein tärkeimmin, Homen sosiaaliset ominaisuudet ovat viilautuneet vuosien mittaan merkittävästi, minkä ansiosta ihmiset pystyivät alkukangertelun jälkeen viestimään, luomaan yhteisöjä, pariutumaan ja ties mitä. Homesta tuli oikea virtuaalimaailma!

Homen siirtäminen PS4-maailmaan on kuitenkin ilmeisesti osoittautunut liian hankalaksi ja kalliiksi operaatioksi.

Muistelkaamme siis Homea lämmöllä – ja nauttikaamme sen maailmasta kun vielä ehdimme.

Lisää Homen taipaleesta voi lukea GamesIndustry-lehdestä.

Lue juttu: PlayStation Home is dead, now what?

Lisää aiheesta

PlayStation Home jatkaa kasvuaan  

PlayStation Home sulkeutuu lopullisesti ensi vuonna 

PS Homea ladattu 19 miljoonaa kertaa 

Stereophonicsin keikka livenä Homessa 

Muropaketin uusimmat