UUSIMMAT

Star Citizen draama kärjistyy – paljastuksia tehnyttä lehteä uhataan oikeudella

08.10.2015 16:00 | Jukka O. Kauppinen

Escapist Magazine on julkaissut sarjan artikkeleita, joissa lehti pureutuu syvälle Star Citizen –pelin ympärillä – tai pikemminkin takana – kiehuvaan soppaan. Viimeisimmissä vaiheissa lehteä uhattiin jo oikeustoimilla, jos se ei peruuta rumia sanojaan pelin ja Cloud Imperium Gamesin tilanteesta.

Escapist ei kuitenkaan aio perääntyä sanoissaan, vaan jatkaa linjallaan: ”Star Citizen on matkalla kohti tuhoa, eikä sitä pelasta enää mikään.”

Hyvin yksinkertaistettuna: ”tätä peliä ei voida tehdä.”

Laajennettuna: Escapist on väittämänsä mukaan ollut yhteydessä moniin henkilöihin, jotka ovat tai ovat olleet töissä tai Cloud Imperiumilla. Näiden mukaan fiilis yrityksessä on suorastaan myrkyllinen, palkkaamiskäytännöt kamalat, pomojen käytös kelvotonta ja Chris Roberts itsekin käyttäytyi kuin Sauron.

”Hän ei hallitse käytöstään eikä häpeile lainkaan julkista riehumista.”

Aiheen kuumentumisen ja Chris Robertsin uhkailujen jälkeen soppaa on käsitelty muutaman päivän sisään jo monessa artikkelissa ja päivityksessä, mutta tiivistettäköön näin: Escapist ei aio peruuttaa sanomiaan, ellei niitä voida todistaa faktoilla vääriksi. Lehdelle on myös tarjottu mahdollisuutta vierailla Cloud Imperiumilla tutustumaan pelintekoon ja –tekijöihin, mitä harkitaan vakavasti.

Ohessa linkkejä hyvin sotkuiseen vyyhteen ja vastineisiin:

Domen kanta peliin on ollut kirjoittajasta riippuen häilyvä. JOK on pitänyt peukkuja toiveikkaana pystyssä (joskin etenkin Squadron 42:n suhteen), Miikan mielestä Star Citizen ei valmistu koskaan ja Juho on siinä välissä harmaalla vyöhykkeellä.

Hirmuisella yli 80 miljoonan dollarin joukkorahoituksella rahoitetun avaruusseikkailusimulaatio Star Citizenin kehitys on takkuillut jo pidemmän aikaa, ja tekijät ovat myöhästyneet kaikista tälle vuotta luvatuista deadlineistaan. Samalla epäilyt projektin käsiin räjähtäneestä mittakaavasta ja ylipäätään projektinhallinnan tasosta ovat kasvaneet.

Lisää aiheesta

Derek Smartin Star Citizen -draama sai absurdeja piirteitä

Star Citizen -draamapommit räjähtelevät taas

Star Citizenin tekijäpoppoota myllerretään – potkuja ja organisaatiomuutoksia

Star Citizenin tekijät torjuvat huhuja – kaikki etenee suunnitelmien mukaisesti

Star Citizenin uusin alus maksaa vain 1116 dollaria

Keskustelu

Näin omana kommenttina vellovaan keskusteluun: luotin Star Citizenin Kickstarter-visioon, mutta nykyinen monelle studiolle ja useaan maahan hajautettu pullataikina ei täysin vakuuta. Failanneet aikataulut ja se, ettei lehdistöä ole haluttu päästää tutkaamaan peliä ns. normaaliin tapaan, nostavat myös huolta.
Omakohtaisesti viestintä CIG:in kanssa on ollut asiallista, mutta ”jos haluat previkoida niin osta tukijapaketti” oli jokseenkin… Outo lähestymistapa. Brrr!

Toivon että peli silti sieltä valmistuu, joskin henkilökohtaisesti odotan eniten Squadron 42:ta.
-jok

ps. https://muropaketti.com/peli/star-citizen-fanibileet-jarjestetaan-myrskyn-keskella-tapahtuma-striimataan-livena/

Siis tuo Escapistin artikkeli on ehkä vähän raflaava. Toisaalta taas jos heillä on lähde CIG sisällä niin sitä ei taatusti paljasteta, ko. henkilö saisis kenkää heti. Se että koitetaan aloittaa oikeus prosessi jotain nettilehteä kohtaan on kyllä aika selvä merkki siitä että rahat on loppu ja hommat kusee. Artikkeli vaikuttaa melko suoraan firmaan tuloihin joita tarvitaan projektiin. Lisäksi jos homma olis hallussa ja rahaa riittäisi niin peli tulisi ulos negatiivisesta julkisuudesta huolimatta ja todistaisi artikkelin vääräksi.
MMORPG.com blogissa Death of a Salesman käydään tuota CIG tilannetta läpi ei niin kiukkuisten lasien läpi ja analysoidaan myös asioita mitä tiedetään varmaksi pelistä. Mutta sielläkään ei mitään hirveän ruusuisia kuvia maalailla. Tarjotaan kylläkin ainakin omasta mielestäni suhteellisen toimiva ratkaisu CIG pelastamiseksi. Ja ilmeisesti suurin ongelma tuolla on se että koko hommaa johtaa ihminen joka EI OSAA JOHTAA (vaikkakin on mies paikallaan toisissa asioissa), ihan aikuisten oikeasti.
Derek taasen puhuu ihan totta siltä kannalta että jos tuo Star citizen kusee niin siinä vaiheessa CIG on käynyt kuseskelemassa ja pieni ruskea yllärikin on jätettu kaikkien muiden joukkorahoitus projektien aamumuroihin. Oli ne sitten kuinka loistavie tahansa. Kaikki tulevat muistamaan CIG mokailun/onnistumisen.

”Se että koitetaan aloittaa oikeus prosessi jotain nettilehteä kohtaan on kyllä aika selvä merkki siitä että rahat on loppu ja hommat kusee.”

Ei vaan merkki siitä, että tämä paskannakkelu pelin ympärillä on saavuttanut sellaiset mittasuhteet, että CIG:n on pakko vastata jo niihin tai muuten jatkuva kohu alkaa vaikuttamaan negatiivisesti kaikkeen. Jos he istuisivat hiljaa kun joku pelilehti laukoo aika rajujakin väitteitä, olisi se merkki siitä, että nyt menee huonosti eikä voida edes puolustautua.

Mitä taas tulee niihin väitteisiin, niin Escapist ei ole vieläkään antanut yhtäkään vedenpitävää todistetta mihinkään niistä. Ei se ole mikään todiste, että he sanovat lähteensä olevan/ollut CIG:llä töissä (kaiken lisäksi yksi lähteistä ”todisti” Escapistille olevansa siellä töissä näyttämällä jotain kulkukorttia vaikka sellaisia ei firmassa käytetä). Enkä yhtään epäile, etteikö lähteet olisi oikeasti olleet töissä firmassa. Sen sijaan Escapist levittää nyt muutaman henkilön sanomia asioita ilman minkän sortiin takuita niiden paikkansapitävyydestä. Esimerkiksi se, että väitettiin firman työntekijöiden palkkauksesta vastaavaa henkilöä rasistiksi on aika kova väite varsinkin kun se toiminta on jopa vankeudella tuomittavaa. Kumman tekisit itse, haastaisit siitä touhusta oikeuteen vai soitat pelilehteen (jossa asiasta kirjoittava toimittaja sattuu vahingossa olemaan suurimman paskanhuutelijan kaveri)? Eli oikeusjuttu on ihan paikallaan, koska tässä puhutaan jo kunnianloukkauksesta kerta mitään muuta ei todisteena ole kuin yhden ex-työntekijän sana ja kyseisen henkilön olemassaoloa ei edes olla todistettu. En toki ala vaatimaan, että paljastavat henkilöllisyydet, mutta edelleen sanon touhun olevan todella heikolla pohjalla sen vakavuuteen nähden.

Oikeusjuttu, tai ainakin sillä uhkaaminen, lienee näissä oloissa aika normi homma, CIG on siihen oikeastaan pakotettu. On amatöörimäistä, ellei Escapist ole tähän varautunut.

Mutta olen kanssasi eri mieltä ”lehdistön” suhtautumisen oikeutuksesta. Kärjistetysti, ”peliuutisointi” on pohjimmiltaan markkinointikoneistojen jatketta, mutta se ei haittaa kunhan kaikki ymmärtävät asian. Hype ei haittaa kunhan esim. arvostelut ovat rehellisiä. Ero CoD:ien ja Star Citizenin välillä on, että Activision kustantaa edellisen kehityksen ja kantaa riskin, kun taas SC on käynyt kuluttajien lompakolla jo etukäteen.

Viimeksi mainittu voisi olla hieno juttu, ja ehkä onkin, mutta CIG:n suljettu toimintatapa antaa myös mahdollisuuden väärinkäytöksiin. On se mahdollisuus, että SC on ponzi-kupru, jossa virtuaalialuksista etukäteen saadut rahat poltetaan uusien virtuaalialusten kehitykseen. Toivottavasti näin ei ole, mutta pelkkä mahdollisuus on riittävä syy kriittisyyteen.

Escapistin jutussa hälyttävintä oli, että erään väitetyn työntekijälausunnon mukaan tuo nimenomaan olisi CIG:n toimintatapa.

Toivottavasti näin ei ole, ja viikonloppuna näemme ja kuulemme hyviä uutisia.

Tuo Red Thomasin kirjoitus on erinomainen.

Ei, kassatiedot eivät ole julkisesti tiedossa, mutta jokaista joukkorahoituksen virstanpylvästä on hehkutettu fanfaarien kera, ja eri toimipisteiden kustannustaso on ainakin arvioitavissa. Olisi kyllä ällistyttävä saavutus polttaa koko omaisuus saamatta edes jonkinlaista kyhäelmää valmiiksi asti.

’Kultismiksi’ nimittely ei tietysti ole asiallista. Mutta on ollut vaikea välttää mielleyhtymiä herätysliikkeiseen seuratessaan virtuaalialusoptioiden herättämää kysyntää. Oli Roberts johtajana mitä hyvänsä, hänen markkinointitaitonsa ovat hätkähdyttävät.

Porkwrangler varmaan kertoo lisää noista kommenttinsa ekan osion jutuista. Etsitään sijoittajia ja paska työpaikka. Eikös nämä ole nyt juuri niitä juttuja mitä Derek Smart huutelee puskista ja joita CIG on todistellut vääriksi?

Huvittaahan myös, että nimetään kultistiksi, jos ei usko helpolla kaikkea huutelua tai ei vain suostu olemaan peliä/kehittäjiä vastaan joka helvetin asiassa. Eikä tässä tarvii mitään keksiä, johan kehittäjät itse kertovat ettei ole totta. Mutta hehän tietysti kusettavat vain.

Siitä voi olla samaa mieltä, että pelin foorumi on jotain hirveää enkä sinne halua enää mennä (ainakaan sinne global chat osioon vai mikä se oli).

Enpä yhtään ihmettelisi vaikka huhut olisivatkin totta. Onhan sitä jo hyvän aikaa tiedetty, että CIG ei ole mikään erityisen hieno paikka työskennellä (näin lievästi sanottuna). Ei ole myöskään mikään uutinen, että rahat saattavat olla melko vähissä, sillä CIG on jo pitemmän aikaa etsinyt sijoittajia, vaikka yhdessä vaiheessa lupailivatkin, että pystyvät rahoittamaan pelin täysin itsenäisesti. Ei hirveästi herätä myöskään luottoa, että Chris Robertsin viimeisimmältä tekeleeltä, eli Freelanceriltä (jota ei saattanut loppuun) loppui rahat ja Microsoftia tarvittiin pelastamaan pelistudio. Lähes sama juttu miehen leffahommien kanssa.

Lähinnä huvittaa nämä SC-kultistit, jotka koittavat oikeen keksimällä keksiä miten juttu ei olisi totta ja mm. julkaisijoiden salaliittoteoriat eivät ole harvinaista luettavaa foorumeilla. Naurua aiheuttaa myös miten nämä epäilevät kaiken paskan lähteeksi Derek Smartia ja skeptikoita usein epäillään tosissaan Derek Smartiksi.

Itsellä $180 kiinni pelissä, mutta odotan vielä Escapistiltä jatkoa tai pelin kehitystahdin pikaista nopeutumista ennen kuin pyydän rahani takaisin.

Mistä se on tiedetty, että CIG ei ole hyvä työpaikka? Mistä on tiedetty, että rahat on loppu? En halua puolustella ketään, haluan vain tietää, että mistä nuo asiat tiedät? Ilman faktoja väitöksesi on yhtä hyvällä pohjalla kuin Rauni-Leena Luukanen-Kilden lapsien implantoinnit, jota hänkin ”tiesi”, että niitä tehdään laajassa mittakaavassa.

Ennen piti todistaa väitteet oikeiksi, nykyään kirjotellaan ihan mitä tahansa huuhaapaskaa ja sanotaan, että todista sitten nuo vääriksi. Olet siis syyllinen ennen kuin pystyt todistamaan ettet ole. No, tekijähän sanovat, että väitteet eivät pidä paikkansa, mutta eihän se kelpaa ”lehdistölle”. Lehdistöllä on ”lähteet” ilman, että mitään pystytään näyttämään toteen.

En pysty itsekään sanomaan mitä CIG:llä tapahtuu, koska en vittu tiedä mitä siellä tapahtuu. Jonkun Escapistin roskauutisointikaan ei kerro mitään faktaa yhtään mistään. He voisivat kirjoittaa kaksi juttua: ”Peli onnistui” ja ”Peli ei onnistunut” ja hurrata sitten, kun olivat oikeassa. Star Citizen saattaa epäonnistua, sillä se kieltämättä vaikuttaa liian kunnianhimoiselta, mutta ne ovat vain omia luulojani, enkä pysty mitään faktaa sanomaan koska en varmaksi tiedä. Ja se tässä on kaiken pointti. Ei pitäisi saada kirjotella mitä tahansa paskaa, jos niille ei ole näyttää faktoja tueksi.

Laitoin vastauksen hetki sitten, mutta linkkien määrän vuoksi jäi varmaan tarkistusjonoon (toivottavasti ei mennyt suoraan bittitaivaaseen).

Automatiikka nappasi tarkistukseen, huomasin ja no worries.
-jok

Kiitokset JOKille.

En muuten ollut huomannut tuota ketjun viimeistä viestiä ennen tätä ja sanotaanko, että on kaikkea muuta kuin luottamusta herättävä:

Moved to off-topic and closed.

The internal affairs of CIG are theirs to deal with, not for the community to theorize on these forums what may or may not be going on inside CIG.

Thanks for your understanding.

Pyydän anteeksi ehkä turhan hyökkäävää kommenttiani. Faktoja meillä kenelläkään ei ole, muutenhan homma olisi täysin selvä.

Laitan hieman lähteitä tähän, jotta voitte ymmärtää mistä vetelin noita väitteitä.
Sijoittajia haetaan: https://cloudimperiumgames.com/contact
Threadi viime vuodelta, jossa keskustellaan Glassdoor revikoista, jotka sittemmin ovat hävinneet (ainakaan itse en löydä yhtään revikkaa viime vuodelta): https://forums.robertsspaceindustries.com/discussion/197262/i-m-skeptical-but-this-disturbs-me/p1
Vuoden wanha facebook-ketju: http://i59.tinypic.com/16bagcx.jpg

Tämän vuoksi sanoin, ettei tämä Escapist -juttu tullut yllätyksenä.

Kannattaa muistaa, että tän Escapistin toimittaja joka tätä ”paljastusskuuppia” kirjoittaa, on Derek Smartin avoin ”seuraaja”. Jokainen vetäkööt omat johtopäätöksensä siitä. Mun mielestä Escapist ei vakuuta millään tavalla tämän jutun osilta. Ei tämä ole ollut mitään tutkivaa, ammattimaista journalismia kuten he väittävät. Jos he olisivat tehneet sen tosissaan tarkoituksenaan paljastaa ikävä totuus pelin takana, se olisi tehty ammattimaisesti ja suurella huolella. Nyt tuloksena oli lähinnä amatööritasoinen paska-artikkeli, jonka lukemalla sivuston käyttäjät saivat foorumiprofiileihinsa Steam-tyylisen achievementin, jossa on SC:n logo ja kuittaillaan kehityksen pitkästä kestosta (huom, muista artikkeleista ei tällaisia saa). Ideana on siis ollut suoraan sanottuna pelkkä vittuilu, joka taas heikentää itse artikkelin uskottavuutta huomattavasti. Laittaa koko Escapistin kyseenalaiseen valoon, jos Derek Smartin kaltainen ammattitrolli pystyy käyttämään heitä äänitorvenaan oman agendansa levittämiseen.

Jokainen saa toki ajatella mitä huvittaa. Silti ihmettelen yhä miksi SC:stä uutisointi on monesti kovin negatiivista. Samat sivustot sitten tekee etusivun artikkeleita jostain vuosittaisista Call of duteistä. Onko ongelmana, ettei CIG lähettele shekkejä postissa vai mikä? Domea en syytä sellaisesta, mutta ihmeen niuva asennen täälläkin on ollut vaikka se nyt selittyy sillä, että täällä kirjoittavat yhdistävä avoimesti omia mielipiteitään kirjoitukseen. Yleensä kritisoivat äänet vetoaa siihen, ettei ole tullut mitään konkreettista, mutta eikö se sitten päde toisinkin päin? Lähinnä vaan kun monet tykkää vedellä rankkoja johtopäätöksiä pelin tulevaisuudesta, koska vielä ei ole tarpeeksi konkreettista näytettävää.

Katsellaan mitä tuleman pitää.

Toivottavasti Domenkin pojat ovat tietoisia lauantain CitizenConista mistä tännekkin saattaisi saada vaihteeksi jotain positiivista uutisointa Star Citizenin rintamalta kun pojilla näyttää olevan taipumus keksiä vain sitä negatiivistä sanottavaa.

Eipä siinä oikeastaan muuta ongelmaa ole kuin raha. Peliä voi aina hieman karsia ylimitoitetusta visiosta. Rahat nyt vaan on aika lopussa ja lisää pitäis saada jostain, jotta saatais finalisoitua tuo projekti. Osaavia tekijöitä kyllä löytyy, jos vaan ne voidaan palkata. Aika ei sinänsä ole ongelma, sitä on loputtomasti. Ei tuolla mitään deadlineä ole. Tässähän ehtis vielä vääntämään DX12 version, tai Vulcan version ajan kanssa. Eikä tuo 80 miljoonaa nyt mikään hirveä summa ole, jos sitä vertaa WoWin miljardiin dollariin.

Muropaketin uusimmat