UUSIMMAT

Star Citizen -draamapommit räjähtelevät taas

25.09.2015 14:40 | Miikka Lehtonen

Jatkuva draamamyrsky Star Citizen -peliä kehittävän Cloud Imperium Gamesin ympärillä jatkaa kiehumistaan. Historian tuottoisin crowdfunding-peliprojekti on tuottanut lukemattomasti viihdettä ja dramaattisia kuvioita kaikille, sekä varmasti myös reippaasti harmaita hiuksia tukijoilleen.

Kuten arvata saattaa, tähänkin draamaan liittyy Derek Smart, kiistanalainen pelinkehittäjä, joka on viime vuosina elellyt hiljaiseloa ja työstänyt tiettävästi jatkoa kauniisti sanoen ristiriitaisen vastaanoton saaneille  avaruussimulaatioilleen.

Loppukesästä asti Smart on ollut ristiretkellä Chris Robertsia ja tämän Cloud Imperium Gamesia vastaan. Smart itsekin heitti 250 taalaa pottiin kun Roberts joitain vuosia sitten keräsi rahaa peliään varten. Tuolloin Star Citizen kuulosti paperilla uudelta Wing Commanderilta ja ihan toteutuskelpoiselta peliltä, joten moni hyppäsi innolla mukaan ja Domessakin pelistä kirjoitettiin positiiviseen sävyyn.

Kuukausien vieriessä peli keräsi kuitenkin jatkuvasti vain enemmän ja enemmän rahaa Cloud Imperium Gamesin lupaillessa kaikkea mahdollista ja mahdotonta osaksi peliään. Nykyään Star Citizen kuulostaakin suurin piirtein kaikkien aikojen kunnianhimoisimmalta peliprojektilta, mikä ei varsinaisesti lupaa hyvää sen toteuttamisen kannalta. Tätä ei auta se, että peli on kerran toisensa jälkeen missaillut tiimin asettamia deadlineja, joten suuret puheet ovat enimmäkseen se, mitä Robertsilla on pelistään näyttää.

Tästä leipiintyneenä Smart lähti sotaan: hän vaati Cloud Imperium Gamesilta vastuunottoa ja virheiden myöntämistä, selkeiden suunnitelmien ja aikataulujen tekemistä ja niiden julkaisemista, sekä tarkkaa tilinpitoa siitä, mihin pelin tukijoiden kymmenet miljoonat taalat ovat menneet. Smart uhkasi, että mikäli moisia infoja ei tule, edessä on oikeus.

Tällä teemalla ollaankin sitten menty viimeiset pari kuukautta. Smart postailee blogissaan ja Twitterissä kaikenlaista Star Citizen -draamaan liittyvää. Mitä ilmeisimmin hänellä on firman sisällä joitain tietolähteitä, jotka vuotavat Smartille tietoja ja huhuja ongelmista, riidoista ja vastoinkäymisistä, joita hän sitten julkaisee.

Joitain päiviä sitten netissä kiersi avautuminen, jonka oli kirjoittanut Cloud Imperium Gamesilta lätkimään lähtenyt graafikko. Kirjelmä oli alunperin tarkoitettu hänen entisille kollegoilleen selittämään hänen yllättävää lähtöään ja paljastaa lukuisia ongelmia ja epäkohtia Robertsin firman työtavoissa. Suurin osa ongelmista tuntuu tiivistyvän sen ympärille, että firman johto ei ole tehtäviensä tasalla. Projektit ovat huonosti johdettuja ja saavat usein ristiriitaisisa ohjeita: Chris Roberts saa huonon idean (kuten vaikka sen, että pelin kaikki valikot ja asetukset upotetaan osaksi pelimaailmaa ja rakennetaan osaksi avaruuspilottien kypärää), pakottaa työntekijänsä toteuttamaan sen näiden epäilyksistä huolimatta, huomaa paljon myöhemmin idean olleenkin huono ja sitten sama juttu tehdään uusiksi. Näin siis, jos kirjeeseen on uskominen.

Ja mitä ilmeisimmin on, sillä Smartin julkaistua kirjeen blogissaan Cloud Imperiumilla räjähti ilmeisesti todellinen draamapommi. Smartin saamien tietojen mukaan Robertsin vaimo — joka on firmassa PR-pomona — oli kiertänyt toimistolla yrittäen etsiä ”pettureita”, jotka vuotavat tietoja Smartin blogiin. Herjat, haistattelut ja ala-arvoiset termit olivat lennelleet siinä määrin, että kaksi korkean aseman kehittäjää otti loparit siltä istumalta. Pari muutakin sai samaan syssyyn kenkää.

Työntekijöiden lähdöt eivät ole enää edes mitään huhuja, vaan saivat vahvistuksen päivitettyjen LinkedIn-profiilien muodossa: Star Citizen on todellakin menettänyt muun muassa asiakaspalvelun ykkösmiehensä ja taas yhden tuottajan. Lähtöjen syitä emme toki tiedä, mutta Twitteristä poimittujen ”enpä olisi odottanut tällaista päivää” -tyylisten viestien ja sen perusteella, että Cloud Imperium Games on poistanut sivuiltaan kaikki merkinnät irtisanotuista, viittaa siihen, että Smart on saattanut olla ainakin totuuden jyvän äärellä.

Samaisessa blogipostauksessaan Smart toistaa myös väitteen, jonka hän on esittänyt useasti: rahat ovat miltei lopussa. Smartin mukaan Cloud Imperiumin keräämät 90 miljoonaa ovat enimmäkseen historiaa ja potissa on enää vain kahdeksan miljoonaa taalaa. Smart on jo jonkin aikaa väittänyt, että firma polttaa rahaa yli 3.5 miljoonan taalan kuukausivauhdilla useiden studioidensa ja leveän elämäntapansa kautta. Jos näin todellakin on, Star Citizenin tulevaisuus ei näytä kovinkaan valoisalta.

Onko näin? Sitä on ulkopuolisen mahdoton sanoa. Smartilla kuitenkin tosiaan tuntuu olevan jonkinlaista sisäpiirin tietoa tapahtumista, mikä ei ole yllättävää. Pienissä piireissä sana kiertää nopeasti ja Smartilla tuntuu riittävän kavereita paikassa jos toisessakin. CIG:n reaktiot blogipostaukseen kertovat, että isku on nyt osunut ja kovaa. En pitäisi mitenkään mahdottomana sitä, että CIG:n rahat todella olisivat käymässä vähiin. Firma pyörittää useita suuria studioita eri puolilla maailmaa ja se ei ole halpaa puuhaa, se. Lisäksi Roberts on aina ollut pelinkehittäjä, jonka projektit ovat venyneet, myöhästyneet ja maksaneet enemmän kuin budjetoitiin.

Jotta näin sitten tällä kertaa. Jäämme odottamaan, mitä sagassa seuraavaksi tapahtuukaan.

Lähteet: Derek Smart ja Derek Smart

Lisätietoja: Star Citizen

Keskustelu

Todella sääli, jos näin mahtavan suuruudenhullu projekti tulee luhistumaan omaan mahdottomuuteensa. Firman toiminta tosin tuo mieleen erään takavuosien suomalaisen kännykkäpelifirman.

Onhan tätä jo vuosia naurettu kavereiden kanssa, että miten tähänkin joku sijoittaa kun on selkeä hoax. Ehkä viimeinen indikaatio tästä oli tuo alusten myynti ja kehittämisen rahoitus sitä kautta, ainakin itselle. Ei sellaista tiimiä olekkaan, joka olisi nuo lupaukset tässä ajassa toteuttanut :) Hyvä että joku ottaa asian esille ja on tehnyt taustatyötäkin :)

Myöhästymiset ovat ymmärrettäviä ja sitä tapahtuu niin indie kuin myös mobiilipuolella. Kun kyseessä on vielä iso ja läpinäkyvä projekti niin siinä helposti saa sellaisen käsityksen, että nyt menee ihmisten rahat ihan hukkaan. Fakta on se, että CIG on joutunut tekemään teknologiaa kaiken pelin kehittämisen alle ja päälle. Se ei ole halpaa eikä nopeaa hommaa. Itse en ole rahojani tähän projektiin laittanut, mutta toivon silti, että onnistuu.

Sitä ei voi kyllä selittämällä korjata jos työntekijät lähtevät kävelemään kun ilmapiiri ja johtaminen kusee. Silti otan suolan kera Smartin heitot ja hänen blogi kirjoitelmat jotka lähinnä kuvaavat kuinka hän vain ei osaa :)

Derekin kohdalla olen samaa mieltä, mutta Star Citizenin venyminen ja paisuminen on ihan omaa luokkaansa. Pelillä ei ole mitään vertailukohtaa. Sen tavoitteetkin ovat paisuneet aivan tolkuttomiin mittasuhteisiin.

Toivon itsekin, että saataisiin lisää hyviä aravuussimuja, mutta tuollaisenaan en usko SC:n koskaan näkevän päivänvaloa. Kyllä CIG varmaan jotain puskee pihalle (viimestään sitten kun rahat on loppu), mutta se suuruuden hullu visio? Ei tule tapahtumaan.

Voe viddu jos pitää paikkansa. En ole peliin rahaa pistänyt, mutta kivaa tämä tekee crowdfundingille, jos koko proggis kosahtaa. Puhumattakaan siitä, että olisin kyllä halunnut sen Wing Commander henkisen avaruussimunkin saada.

Ilmeisesti se alusten myynti peliin, jota ei vielä ole edes olemassa, ei kenties olekaan riittävän hyvä bisnes? Meinasinkin jo nostaa hattua Robertsille, että ei kovin moni jantteri pystykään siihen, että myy virtuaalista romua peliin, jota ei (vielä) edes ole olemassa. Olipahan tässä juttua jostain isosta Star Citizen fanista, joka on ostanut peliin roinaa jo tuhansilla dollareilla. Jos homma todella kosahtaa, niin sitä puidaan vielä vuosia sen jälkeen kun porukka alkaa vaatimaan rahojaan takaisin.

Ööööö, onhan meillä tämä :) Ja hieno onkin.

https://www.elitedangerous.com/

Elite on Elite, mutta kyllä hienoja avaruuspelejä tarvitaan aina vain.
Etenkin Squadron 42 olisi meikäläisen tähtäimessä, MMO-avaruuspelejä en niinkään kaipaa. Mutta saas nähdä.
-jok

Niin on, mutta eikai lisää avaruussimuilua ole koskaan pahitteeksi? Star Citizenin Squadron 42(?) olisi kaiketi myös ollut tarinavetoisempi ja tehtäväpohjainen. Elite on vapaa hiekkalaatikko, missä ei ole muita hahmoja missään. Elite on teki/tekee juuri sen mitä lupasikin (ja vähän päälle) ja on itsessään loistava avaruussimu, mutta ei tarjoa juonesta tykkääville mitään.

Muropaketin uusimmat