UUSIMMAT

Steam-konsolit ovat vihdoin totta — julkaisu 2014, onnekkaat saavat omansa jo tänä vuonna

26.09.2013 10:00 Miikka Lehtonen

Valve lähti tähän viikkoon kovin panoksin, sillä firma ilmoitti tekevänsä kolme kivikovaa julkistusta. Ensimmäinen näistä oli SteamOS, Linux-pohjainen Valven oma käyttöjärjestelmä julkistettiin alkuviikosta ja nyt tuli se toinen pilari: SteamMachine-konsolit.

Valven omat konsolihenkiset ”olohuoneen pelikone” -valmispaketit eivät ole olleet mikään salaisuus enää kuukausiin, vaan SteamBoxista on puhuttu laajalti ja kauan. Nyt ne ovat vihdoin julkisestikin totta, joskin hieman eri nimellä: ei höyrylaatikko vaan höyrykone, SteamMachine. Tai oikeammin useita.

Kuten jo aikaa sitten spekuloitiin, Valve aikoo todellakin julkaista useita SteamMachine-koneita yhteistyössä lukuisien laitevalmistajien kanssa. Kalliimmat ovat oletettavasti ihan kunnollisia ja tehokkaita tietokoneita, mutta luvautuissa halpismalleissakin on ideansa. Ja se on se, että hieman nVidian Shield-käsikoneen tavoin myös SteamMachinella voi streamata olohuoneen telkkariin peliä, jota pelaa oikeasti vaikka makkarissa sijaitsevalla tietokoneella. Näin Linuxkaan ei ole este laajalle pelailulle, kunhan streamaa vaikka Call of Duty 95: Bros of Waria lähiverkon läpi sohvalle.

On henkilökohtaisesti todettava, että jos — ja kun — joku vääntää SteamMachinella pyörivät XBMC:t tai muut vastaavat viritelmät, halpismalli lähtee taatusti ostoon. Olkkarin mediakeskus, jolla voi myös kätevästi pelailla PC-pelejä? Kelpaa!

Yllätykset eivät toki lopu tähän, sillä loppuviikosta tulee vielä se kolmas pilari. Valven saitin grafiikoita tulkitsemalla voisi kuvitella, että se tulisi olemaan ehkä jonkinlainen dual boot -systeemi, jolla SteamOS asentuu kivasti vaikka Windowsin rinnalle. Tai kenties SteamMachinen ohjain? Valvelle myönnettiin vuonna 2012 patentti peliohjaimelle, jonka ohjainpalasia voi vaihdella ja kustomoida, joten oletettavasti se liittyy SteamMachine-projektiin.

Lisätietoja on luvassa runsaasti oheisella saitilla. Konsolien toimitus alkaa vuonna 2014 ja beta pyörähtää käyntiin jo tänä vuonna. Jos haluat itse mukaan, ohjeet siihenkin löytyvät sivulta.

Lisätietoja: SteamMachines

Lisätietoja: Valven ohjainpatentti

Lisää aiheesta

SteamOS on Valven ikioma käyttöjärjestelmä