UUSIMMAT

Steam-konsolit ovat vihdoin totta — julkaisu 2014, onnekkaat saavat omansa jo tänä vuonna

26.09.2013 10:00 | Miikka Lehtonen

Valve lähti tähän viikkoon kovin panoksin, sillä firma ilmoitti tekevänsä kolme kivikovaa julkistusta. Ensimmäinen näistä oli SteamOS, Linux-pohjainen Valven oma käyttöjärjestelmä julkistettiin alkuviikosta ja nyt tuli se toinen pilari: SteamMachine-konsolit.

Valven omat konsolihenkiset ”olohuoneen pelikone” -valmispaketit eivät ole olleet mikään salaisuus enää kuukausiin, vaan SteamBoxista on puhuttu laajalti ja kauan. Nyt ne ovat vihdoin julkisestikin totta, joskin hieman eri nimellä: ei höyrylaatikko vaan höyrykone, SteamMachine. Tai oikeammin useita.

Kuten jo aikaa sitten spekuloitiin, Valve aikoo todellakin julkaista useita SteamMachine-koneita yhteistyössä lukuisien laitevalmistajien kanssa. Kalliimmat ovat oletettavasti ihan kunnollisia ja tehokkaita tietokoneita, mutta luvautuissa halpismalleissakin on ideansa. Ja se on se, että hieman nVidian Shield-käsikoneen tavoin myös SteamMachinella voi streamata olohuoneen telkkariin peliä, jota pelaa oikeasti vaikka makkarissa sijaitsevalla tietokoneella. Näin Linuxkaan ei ole este laajalle pelailulle, kunhan streamaa vaikka Call of Duty 95: Bros of Waria lähiverkon läpi sohvalle.

On henkilökohtaisesti todettava, että jos — ja kun — joku vääntää SteamMachinella pyörivät XBMC:t tai muut vastaavat viritelmät, halpismalli lähtee taatusti ostoon. Olkkarin mediakeskus, jolla voi myös kätevästi pelailla PC-pelejä? Kelpaa!

Yllätykset eivät toki lopu tähän, sillä loppuviikosta tulee vielä se kolmas pilari. Valven saitin grafiikoita tulkitsemalla voisi kuvitella, että se tulisi olemaan ehkä jonkinlainen dual boot -systeemi, jolla SteamOS asentuu kivasti vaikka Windowsin rinnalle. Tai kenties SteamMachinen ohjain? Valvelle myönnettiin vuonna 2012 patentti peliohjaimelle, jonka ohjainpalasia voi vaihdella ja kustomoida, joten oletettavasti se liittyy SteamMachine-projektiin.

Lisätietoja on luvassa runsaasti oheisella saitilla. Konsolien toimitus alkaa vuonna 2014 ja beta pyörähtää käyntiin jo tänä vuonna. Jos haluat itse mukaan, ohjeet siihenkin löytyvät sivulta.

Lisätietoja: SteamMachines

Lisätietoja: Valven ohjainpatentti

Lisää aiheesta

SteamOS on Valven ikioma käyttöjärjestelmä 

Keskustelu

@6 Ongelman nimi on libc 2.15 ja jockey-common. Nämä kaksi pirulaista cockblockkaawat muut kuin ubuntut ellet ala itse kokoamaan lähdekoodia jonka ohjeet ovat päin helvettiä. Itse käytän Debiania ja tämä vituttaa.

@5 Jep itse näen juuri tuon streamaamisen suurimpana ongelmana sen että tarvitsee kuitenkin pc:n. Lisää kustannuksia ja lisää säätämistä joten kasuaalit voi unohtaa heti ja pc pelaajille hyöty tuskin on hintansa väärtti. Media toistimena on tyrkyllä jo raspberryt, android tikut, digiboksit, smart tvt, konsolit parissa sukupolvessa… Onko Gabe pari vuotta liian myöhään liikenteessä.

Siitähän ei ole oikeastaan kerrottu mitään että miten tuo steamos taipuu perus työasemaksi. Kaikesta päätellen se on tarkoitettu suht spesifille pc raudalle pelikäyttöön. Mutta onhan sitä steam linuxille joten mikä siinä estää korvaamasta winkkaria. Tosin en usko että Gaben harmitus sitä kohtaan että win8ssa olikin jo pelikauppa sisäänrakennettuna riittää nostamaan linuxia kriittisen massan yli että tapahtuisi joku merkittävä muutos julkaisualustoissa.

@4
Niin, no jos se verkon yli striimaaminen kiinnostaa niin eipä tuossa mitään ihmeellistä ole. Toimii taatusti hyvin, erityisesti lähiverkossa jossa verkkoviive on olematon. Internetin yli asia in sitten vähän eri.

Tarvitset myös edelleen sen kohtuu tehokkaan pelikoneen, joka peliä pyörittää, sekä myös SteamOS päätteen. Ehkä tämä on monelle hyvä asia, mutta itseäni ei tuo striimaaminen juuri kiinnosta. Voin ihan yhtä hyvin pelailla siitä omasta lepotuolistani kuin sohvalta. Sitten kun pelivalikoima on SteamOS:lle sama kuin Windowsille, alan todella kiinnostumaan, siis SteamOS:sta itsestään. Itseäni SteamOS:ssa lähinnä kiinnostaisi se, että voisi Winukan korvata Linuxilla. Mutta se taitaa olla melkoista haihattelua.

OnLiven kautta tälläinen pelien striimaaminen on jo mahdollista. Peliä pyörittää heidän oma ”serverifarmi” jolta kuva striimataan periaatteessa mille tahansa laitteelle. Domekin OnLivea testasi joskus taannoin ja homma ilmeisesti toimi ihan hyvin ja OnLiven palvelimet sentään ovat ihan toisella mantereella. Tosin OnLiven tapauksessa resoluutiota ei saa Full HD tasolle ja kuva on pakattua.

@1
Window-pelikone pyörittää peliä ja lähettää kuvan verkon yli SteamMachinelle. SteamMachine lähettää sinun ohjainkomennot verkon yli Windows-pelikoneelle.

Voisi olettaa, että se Windows-kone ja SteamMachine täytyy olla samassa lähiverkossa. Tästä syystä luulisi ettei kuvaa tarvitse pakata ollenkaan, eikä verkkoviiveestä aiheudu mitään haittaa pelaamiselle. Mutta saapi nähdä.

HALF LIFE 3 STEAMMACHINELLE! Pakko olla! Ei voi olla mikään muu julkistus.

Mitä tuo pelien streamaaminen tarkoittaa? Menetetäänkö siinä grafiikoissa tai jotain vai onko se sama kuin monitorilta pelattuna koneella?

Muropaketin uusimmat