UUSIMMAT

Steam rajoittaa lahjapelien pelaamista – reissaajille ongelmia

13.03.2015 16:00 | Jukka O. Kauppinen

Valve on jo aiemmin tehnyt mittavia peliliikkeitä ”lahjoitettujen” pelien siirtelyä rajoittaakseen. Pähkinänkuoressa firma on joutunut rajoittamaan lahjapelien jakamista, sillä etenkin valuuttakursseilla keinotelleet kauppiaat ostivat pelien aktivointikoodeja Itä-Euroopasta ja Aasiasta, myyden koodit sen jälkeen voitolla Amerikkaan tai Länsi-Eurooppaan. Niinpä Valve ensin rajoitti lahjapelien jakelua tiettyjen maanosien rajojen yli ja nyt yhtiö on myös asettanut rajoituksia lahjapelien pelaamiselle.

Suomalaisia rajoitukset eivät sinänsä kosketa lainkaan, ellei joku sitten käyttänyt VPN-yhteyksiä ostaakseen halpoja pelejä. Mutta jos sait (tai ostit) lahjapelin vaikka Venäjällä tai Brasiliassa, peli toimii vain kyseisessä maanosassa. Venäläistä lahjapeliä ei pelata enää Suomessa tai Kanadassa.

https://i.imgur.com/0ta0BJe.png

Vaikka Valven rajoitukset voivat tuntua joistakuista ikäviltä, ovat ne vain vastauksia pelikeinottelijoiden ja kauppahuijareiden temppuihin. Varsinaisia aluelukituksia Valvella ei ole, vaan lahja- ja lahjapelipelaamisrajoitukset noudattelevat enemmänkin pahimpia piratismi- ja valuuttakurssierorajoja. Loppumetreillä rajoitukset ovat Valven ja pelitalojen yhdessä rakentamia kompromisseja, joilla yritetään minimoida keinottelijoiden aiheuttamat taloudelliset tappiot ilman, että oikeat asiakkaat kärsivät tarpeettomasti. Alkujaan rajoitukset otettiin käyttöön Venäjän talouskriisin ja ruplan romahduksen aiheuttaman valuuttakurssien vuoristoradan synnyttämän keinotteluboomin pysäyttämiseksi.

Lisää aiheesta

Odottaako virtuaalitodellisuutta digiverinen formaattisota? 

Steam jyrää: 125 miljoonaa aktiivista käyttäjää 

Steam otti käyttöön aluekoodit – syynä Venäjän talouskriisi ja ruplan keikkuminen  

Steamin Linux-versio hakee uusia rajoja käsitteelle ”buginen paska” 

Valve tahtoo kommunikoida paremmin pelaajien kanssa 

Valve tahtoo rajoittaa Steam Greenlight -kikkailua 

Muropaketin uusimmat