UUSIMMAT

Steam rajoittaa lahjapelien pelaamista – reissaajille ongelmia

13.03.2015 16:00 | Jukka O. Kauppinen

Valve on jo aiemmin tehnyt mittavia peliliikkeitä ”lahjoitettujen” pelien siirtelyä rajoittaakseen. Pähkinänkuoressa firma on joutunut rajoittamaan lahjapelien jakamista, sillä etenkin valuuttakursseilla keinotelleet kauppiaat ostivat pelien aktivointikoodeja Itä-Euroopasta ja Aasiasta, myyden koodit sen jälkeen voitolla Amerikkaan tai Länsi-Eurooppaan. Niinpä Valve ensin rajoitti lahjapelien jakelua tiettyjen maanosien rajojen yli ja nyt yhtiö on myös asettanut rajoituksia lahjapelien pelaamiselle.

Suomalaisia rajoitukset eivät sinänsä kosketa lainkaan, ellei joku sitten käyttänyt VPN-yhteyksiä ostaakseen halpoja pelejä. Mutta jos sait (tai ostit) lahjapelin vaikka Venäjällä tai Brasiliassa, peli toimii vain kyseisessä maanosassa. Venäläistä lahjapeliä ei pelata enää Suomessa tai Kanadassa.

https://i.imgur.com/0ta0BJe.png

Vaikka Valven rajoitukset voivat tuntua joistakuista ikäviltä, ovat ne vain vastauksia pelikeinottelijoiden ja kauppahuijareiden temppuihin. Varsinaisia aluelukituksia Valvella ei ole, vaan lahja- ja lahjapelipelaamisrajoitukset noudattelevat enemmänkin pahimpia piratismi- ja valuuttakurssierorajoja. Loppumetreillä rajoitukset ovat Valven ja pelitalojen yhdessä rakentamia kompromisseja, joilla yritetään minimoida keinottelijoiden aiheuttamat taloudelliset tappiot ilman, että oikeat asiakkaat kärsivät tarpeettomasti. Alkujaan rajoitukset otettiin käyttöön Venäjän talouskriisin ja ruplan romahduksen aiheuttaman valuuttakurssien vuoristoradan synnyttämän keinotteluboomin pysäyttämiseksi.

Lisää aiheesta

Odottaako virtuaalitodellisuutta digiverinen formaattisota? 

Steam jyrää: 125 miljoonaa aktiivista käyttäjää 

Steam otti käyttöön aluekoodit – syynä Venäjän talouskriisi ja ruplan keikkuminen  

Steamin Linux-versio hakee uusia rajoja käsitteelle ”buginen paska” 

Valve tahtoo kommunikoida paremmin pelaajien kanssa 

Valve tahtoo rajoittaa Steam Greenlight -kikkailua 

Keskustelu

VaN:
Kehoitan koittamaan kirjoittaa niitä ykkösiä ja nollia niin paljon että joku niistä on oikeasti valmis maksamaan. Korjaa monta virheellistä käsitystä ja huomaat ettei siinä nyt varsinaisesti ketään kuseteta vaan pyydetään sellaista hintaa kun ostajien oletetaan olevan valmiita maksamaan ja usein tuntuvat olevan oikeassa.

Digijakelu on selkeästi halvin vaihtoehto, mutta ei sekään ole ilmaista. Nuo eri hinnat alueille on lähinnä sen takia että on parempi ottaa jotain matalan tulotason alueilta kun että olla ottamatta mitään ja antaa ihmisten warettaa kyseiset pelit ilmaiseksi.

Nuo hinnat usein isommissa julkaisuissa johtuvat siitä että isoilla firmoilla on suuri taustaorganisaatio rahoitettavanaan ja se pitää maksaa vaikka tulisi muutamia floppejakin matkalla. Siten täytyy ottaa sieltä mistä saa ja sitten tietysti pitää pitää rahoittajat ja omistajatkin tyytyväisinä riittävällä tulovirralla, etteivät sijoita varojaan muihin kohteisiin.

Asioilla tuppaa olemaan aina monta puolta ja se ”yksi ja ainoa” ”totuus” joka taitaa olla maailman eniten raiskattu sana, tuppaa muuttumaan riippuen miltä suunnalta sitä katsoo.

Gagarin:
Aika jännää että ensin alat puolustamaan reiluuden nimissä kolmannen maailman valtioiden pelaajien maksamia hintoja ja seuraavassa viestissä markkinataloutta. Ja turha kilahdella, kunhan mainitsin.

Varsinaiset kysymykset taitavat olla että tarvitseeko Afrikaneerien saada ajaa Bemarilla halvempaan hintaan kun on heillä pienempi tulotaso vai riittääkö heille rupuinen Lada ja että pitäisikö minun nauttiessani suurempaa tulotasoa maksaa samasta tuotteesta enemmän, vain sillä perusteella että tulotasollani pystyn kuolettamaan prosentuaalisesti isomman osan tekijöiden kuluista ja toivotusta proviisiosta?

Itse en ainakaan näe tekeväni siinä mitään rikosta että ostan sieltä mistä halvimmalla saan, jos kerta myyjä tähän hintaan on valmis myymään. Tällä konstilla kun useimmat vanhan rahan rikkaista porvareistakin oman omaisuutensa loivat.

@15:

Pelejä voi sitten myydä universaalisti yhteen hintaan jos eri maiden valuuttatasojen vaihtelut haittaa. Suuri kysymys tosin herää, että kuka niitä sitten ostaa? Pelejä voisi myydä halvemmalla niin ostovoima olisi parempi. Veikkaan että tämä saattaa olla Valvelle jopa tappiollinen päätös.

Mieti itse tältä kannalta asiaa, että muutat japaniin ja yhtäkkiä pelit ei toimi. Noh onneksi proxyä käyttämällä tämänkin ongelman voi kiertää.

Tätä ei kuitenkaan uskalleta kokeilla, vaikka indie pelit on tehnyt melko hurjiakin voittoja, vaikka Sierra repii aivan käsittämättömät rojaltit verrattuna muiden tarjoamiin palveluihin.

Steamissa tosin on suurin käyttäjäkunta.

”Meinasit, että digijakelu eliminoi lisäkustannukset jollain tapaa?”

Digijakeluhan eliminoi juuri lisäkustannukset niin pieniksi kuin mahdollista. Arvaa kuinka paljon maksaa painaa helvetisti dvd:tä, koteloita ja printata niihin manuaalit joita kukaan ei lue? Ja sitten paljonko se kuljetus/työvoima maksaa siihen päälle?

Digijakelun nimenomaan piti vähentää nämä kustannukset minimiin. Mutta ei, kun pidetään hinta samana. Tämän ja DLC -perseilyn takia ostan edelleen avaimeni halvemmalla muualta kuin jostain pelleilyhintaisesta steamista, ellei ole alennusmyynnit tai kyseessä ole indie peli.

”Ei massiivisten latauspalvelinten ylläpito ole erityisemmin sen halvempaa puuhaa kuin levyjen/koteloiden tuottaminen ja niiden logistiikka.”

Se nimenomaan on halvempaa kun printata hirveä määrä levyjä ja kuljetella niitä ympäri maailmaa. Samalla ollaan saatu hirveä määrä lisää PC -peliteollisuutta indie maailmasta, kun digijakelu vain on helvetin paljon helpompaa ja halvempaa eikä vaadi puoliakaan siitä työvoimasta mitä fyysisen kopion kuljettelu ympäri maailmaa kustantaa.

”Ja kaikki on loppujen lopuksi bisnestä, jokainen euro tai dollari revitään asiakkaista niin kauan kuin voidaan.”

Kaikki on loppujen lopuksi kusetusta, sillä tässä on kyse juuri siitä että asiakasta velotetaan ”ilmasta” eikä pelistä.

Oletko edes ajetellut, että miksi edes pelejä myydään eri hintaan steamissa ns. ”halpamaissa” jos sieltä ei oleteta tekevän voittoa, kun digijakelu mukamas maksaa niin paljon? Ei se kaiken järjen mukaan voi maksaa niin paljon, etteikö se kannattaisi.

Mutta kun nykymaailmassa ahneus velvoittaa, että ykkösistä ja nollistakin pitää maksaa.

@14
Vähän kumma puhua Valven omasta rahanhimosta, kun tämäkin on varmasti seurausta pelifirmojen antamasta paineesta. Heitä vituttaa jo ihan tarpeeksi, että jakelukanavien #1 ottaa 30% siivun potista ja kamelin selkä alkaa katkeamaan siinä kohtaa kun se potti nuijitaan vielä pienemmäksi, kun porukka ostaa pilkkahintaan kiertoreittien kautta omansa. Johan Originilla on ollut samankaltaiset rajoitukset jo pitkään, minkä takia vielä Steamin kohdalla jaksetaan niistä rutista? Tietysti voidaan miettiä olisiko kaikkien kannalta järkevämpi laskea hintoja, mutta elämä on.

Ja piratismi liittyy asiaan nimenomaan sillä tapaa, että jos pelin hinta on liian korkea, niin kynnys warettamiselle madaltuu aika äkkiä. Ongelma kulminoituu varsinkin näissä halpamaissa, joissa piratismi rehottaa siis ihan fyysisten pelienkin osalta. Jostain torikojusta saat uusimmat pelit CD:llä 1/10 hinnasta. Tähän vielä lätkäistään päälle piratebayt jne, niin niissä kekkereissä Steam ja kumppanit ottavat turpaa 100-0, jos sinne lähdetään kovilla hinnoilla myymään jotain. Valve/Steam on siinäkin asiassa edelläkävijä, koska he myyvät pelin hinnan lisäksi oman palvelunsa siihen kylkeen. Tämä valttikortti tosin menettää arvonsa heti kun hinta on liian kova.

”Ennen pelien korkeaa hintaa perusteltiin paketoinnilla ja logistisilla toimituskuluilla.

Minkäs takia pelit edelleen on 50 euroa, vaikka nykyään on digijakelu?”

Meinasit, että digijakelu eliminoi lisäkustannukset jollain tapaa? Ei massiivisten latauspalvelinten ylläpito ole erityisemmin sen halvempaa puuhaa kuin levyjen/koteloiden tuottaminen ja niiden logistiikka. Sitä paitsi kivijalkaliikkeet tykkää nyt jo kyttyrää digipelien halvemmista hinnoista ja ovat kyllä pitäneet tähän asti huolen siitä, että siellä pelifirmojen pääkonttoreilla pidetään huoli, että digipelien hinnat on samoja kuin heillä. Steamin alennusmyynnit on olleet omiaan laittamaan kapuloita Gamestoppien sun muiden rattaisiin, jotka tällä hetkellä roikkuvat kynsin hampain kiinni markkinoissa käytettyjen- sekä konsolipelien ansiosta.

Ja kaikki on loppujen lopuksi bisnestä, jokainen euro tai dollari revitään asiakkaista niin kauan kuin voidaan.
Se taas että pelifirmat tekee paskoja pelejä ja rahastaa delsuilla ei liity ainakaan uutisen aiheeseen mitenkään.

Tuonkin ongelman voi kiertää proxyllä muuten. Kumma että uutisessa mainitaan piratismi, vaikka valvelle kuitenkin heruu rahaa jokaisesta cd-keystä.

Sehän ei liity piratismiin mitenkään jos pelistä maksaa muutaman kympin lähtökohtaisesti vähemmän, kuin pälli joka ostaa pelin suoraan steamista järkyttävään 50 euron ylihintaan.

On aivan selvä asia, että tässä ei ole kyse muusta kuin valven omasta rahanhimosta. Ennen pelien korkeaa hintaa perusteltiin paketoinnilla ja logistisilla toimituskuluilla.

Minkäs takia pelit edelleen on 50 euroa, vaikka nykyään on digijakelu? Sitten päälle lätkäistään vielä 5x 15 euron (useimmiten) juosten kustua dlc:tä, jolloin pelin hinta pompsahtaa käsikonsolin hintaiseksi.

Mieluummin käytän proxyä jos haluan pelata rehellisesti ostamiani pelejä.

@12
Uskotko myös keijuihin? Maailma ei toimi tuolla tavalla. En voinut arvata, että pitäisi alkaa täällä arvuuttelemaan jollain ihmeellisillä talousmalleilla tai alkaa niiden kautta perustelemaan jotain Valven päätöksiä. Jos ei kapitalismi nappaa, niin sille ei voi mitään. Ens kuun vaaleissa suosittelen äänestämään kommaripuoluetta pahimpaan hätään.

”Jos et tajunnut, niin enhanced steam plugari kertoo mistä pelin saa halvemmalla ja jotta pääsi ei tule kipeäksi liiallisesta ajattelusta niin voin kertoa että monet pelit voi ostaa fyysisenä ja liittää steam tiliin.”

Jaa, ihanko totta? Vaikka kovin nokkavasti asian kirjoititkin niin, en näe mitä tekemistä näillä on aiheen kanssa. Mitä jostain plugarista, kun sitä kovasti mainostat? Tai mitä siitä, että joitakin fyysisiä pelejä voi liittää Steamiin? Aiotko luetella vielä montakin itsestäänselvyyttä täällä?

”Ne tietää että keskimäärin euro valuuttaa käyttävät on valmiita maksamaan kovemman hinnan ennen kuin rupeavat warettamaan.”

Tervetuloa maailmaan, jossa firmat pyörii rahalla. Ja mikäs siinä jos haluat karauttaa junalla Pietariin ostamaan pelejä, autonkis hait varmaan Saksasta?

Mitä tulee halmpamaiden kompensoimiseen, niin ei varmaan oo reilua. Elämässä mikään ei oo reilua. Tosin nykyään on tämä ”minä, minä, minä” -kulttuuri ja kaikki asiat pitää olla justiinsa niin, että omat edut kyllä revitään vaikka väkisin.

Ja jos ahdistaa, niin 2€/kk VPN-palvelu ja aurinko paistaa.

@8
Mitä jos samalla poistettaisiin raha taloudesta kokonaan. Ikävästi lisää eriarvoisuutta. Jos et tajunnut, niin enhanced steam plugari kertoo mistä pelin saa halvemmalla ja jotta pääsi ei tule kipeäksi liiallisesta ajattelusta niin voin kertoa että monet pelit voi ostaa fyysisenä ja liittää steam tiliin. $=€ ongelma on juurikin sama. Ne tietää että keskimäärin euro valuuttaa käyttävät on valmiita maksamaan kovemman hinnan ennen kuin rupeavat warettamaan. Samalla lailla jos menet fyysisen esineenkin ostamaan niin saat sen viedä kotimaahasi ja käyttää vapaasti. Miksi digitaalinen tuote olisi tässä tapauksessa mitenkään erilainen? Ei sekään ole mielestäni mitenkään oikeuden mukaista että joudun kompensoimaan osan ”halpamaiden” peleistä.

@8 Tai mitäs jos ihan sosilaistisella mallilla sidottaisiin pelien hinnat ihmisten tuloihin.

@7
Ei siinä oo mun mielestä mitään outoa, että jokin tuote on hinnoiteltu eri tavalla muualla esim. ihmisten tulotasojen mukaan. Vai onko sun mielestä reilua pyytää 50-60 euroa yhdestä pelistä sellaisessa maassa, missä ihmisten keskimääräinen kuukausiansio lasketaan kolminumeroisena? Aika paksua alkaa valittamaan jostain epäreiluudesta. Tiedätkö ketä kustaan koviten silmään? Mene kysymään vaikka liettualaiselta joka tienaa keskimäärin 500-600€ kuukaudessa, että onko kivaa ostaa Steam-pelejä yleisen EU-tason mukaan.

En muutenkaan ymmärrä minkä takia täytyy eurooppalaisena kyylätä jotain Venäjän hintoja ja ruikuttaa sitten niistä. Sitä paitsi GOG.comissa on viime vuodesta alkaen myyty ainakin kolmea peliä alueellisella hinnoittelulla, joten pointti jostain dollarin käyttämisestä on aika mitätön. Muutenkin nykyään on näitä kauppoja netti pullollaan, joista saa reilusti halvemmalla Steam-pelejä, joten joku VPN-kikkailu vitosen säästön takia on ihan turhaa. Tai hiukan odottamalla saa Steamin alennuksesta halvalla.

Tiedätkö muuten mitä tapahtuu noille tiettyjen alueiden hinnoille, kun pihit ostelevat omat pelinsä sieltä omien hintatasojen mukaisten hintojen sijaan? Ne nousevat, koska jollainhan se erotus pitää paikata. Onko tämä sitten reilua vai? Sen sijaan parempi vaihtoehto on tehdä kuten nyt on tehty, rajoittaa niiden pelaaminen niille kuuluville alueille. Halvemmat hinnat (tai heille hintatasojen mukaiset hinnat) ovat myös omiaan ehkäisemään piratismia. Varsinkin Venäjällä piratismi rehottaa valtoimenaan eikä asiaa todellakaan auta, jos tuotteet on liian kalliita.

Tuossahan se seisoo tiivistettynä uutisessa, mahdoitko lukea:

”Loppumetreillä rajoitukset ovat Valven ja pelitalojen yhdessä rakentamia kompromisseja, joilla yritetään minimoida keinottelijoiden aiheuttamat taloudelliset tappiot ilman, että oikeat asiakkaat kärsivät tarpeettomasti.”

Eri keskustelu on taas esim 1$=1€ hinnoittelut ja EU:n vaatimat ALV:t digitaaliostoksista, joista olen todellakin sitä mieltä että ne on päin vittua ja rankaisee tavan tallaajaa. Niillä ei ole kuitenkaan mitään tekemistä uutisen kanssa.

@4
Itse en olen ostanut omat pelit steamistä ilman vpn:iä yms, mutta mielestäni aika outo kommentti… Mielestäsi on siis oikein että venäjällä ostettu GTA V on hinnaltaa puolet siitä mitä suomesta ostettu GTA V. Kyllä se ainakin henkilökohtaisesti vähän harmittaa kun noita hintoja kattelee steam enhanced plugarin kanssa, että puolta halvemmat lähtee kun ottaa junan ja menee puttelandiaan pelaamaan. Gogissa on juuri se hyvä puoli että ne hinnat on dollareissa kaikille. Jos jokin on säätämistä niin tuollainen että myydään sama tuote eri hintaan ja estetään niiden käyttö muualla kuin sillä auleella mistä se on ostettu.

Noh niin.. Jää sitten ostamatta ne ehkä pelattavat pelit jos ja kun niistä pitäisi ”ylihintaa” maksaa. No samapa tuo, on sitten ostamatta. Onhan tuolla kirjastossa pelattavaa pitkäksi aikaa jo kun alkaa vain kahlata läpi

Instant karma iskin nyt kun ostin ekaa kertaa koskaan VPN:llä pelin kolme päivää sitten :smoke: Vielä näyttäis pyörivän

Aika normaalia, ei heru peppukipeilijöille myötätuntoa, koska varmaan tännekin joku tulee sen mukaisesti kommentoimaan.

Ei kai tämä koske Nuuvemia? Siellä ei tietääkseni myydä lahjapelejä.

Muropaketin uusimmat