Uusimmat

SteamOS on Valven ikioma käyttöjärjestelmä

24.09.2013 10:00 Juho Anttila

Kuten Valve jo viime viikolla ensin vihjaili ja sitten laskurilla varustetulla teaserisivustollaan suorastaan alleviivasi, tällä viikolla nähdään kolme isoa Steam-aiheista julkistusta. Ensimmäinen niistä koettiin Suomen aikaa eilen illalla. Ei, verhon takaa ei paljastunut Half-Life 3 eikä Steam Box, vaikka jälkimmäisestä epäilemättä kuulemmekin uutisia jo lähitulevaisuudessa.

Sen sijaan Valve julkisti jotain yllättävämpää, nimittäin ihan oman käyttöjärjestelmän. Linux-pohjainen SteamOS on suunniteltu käytettäväksi erityisesti olohuoneen viihdelaitteissa. Kyseessä on avoin käyttöjärjestelmä, mikä Valven hehkutuksen mukaan tarkoittaa sitä, että laitevalmistajat voivat kehittää uusia SteamOS-härveleitä tarvittaessa nopeaankin tahtiin. SteamOS voidaan siis tulkita vaikkapa vastaiskuksi pelikonsoleiden kymmenen vuoden elinkaarille.

Vaikka Linux-pohjainen pelaaminen on nousussa ja myös Steamin Linux-pelivalikoima kasvaa vähitellen, olisi epärealistista rakentaa suuren luokan laitejulkaisu vain Linux-pelien varaan. SteamOS mahdollistaa myös Windows- ja Mac -pelien pelaamisen SteamOS-laitteen kautta striimausteknologiaa hyödyntäen. Kodin sisäverkossa kaistannopeudenkaan ei pitäisi olla kynnyskysymys.

Kaivattu mahdollisuus jakaa pelejä perheen kesken on tuloillaan sekä Steam-clienttiin että SteamOS-käyttöjärjestelmään. Valve kertoo myös työskentelevänsä parhaillaan monien tunnetuimpien mediapalveluiden kautta SteamOS-tuen mahdollistamiseksi. Toisin sanottuna tärkeimmät Netflixin ja Spotifyn kaltaiset palvelut toiminevat jatkossa myös SteamOS:lla.

Käyttöjärjestelmä on toki vasta kolmiosaisen palapelin ensimmäinen palikka. Lienee perusteltua arvata, että Valven oma vielä julkistamaton Steam Box tulee olemaan ensimmäinen SteamOS-käyttöjärjestelmää hyödyntävä laite. Toistaiseksi ei ole vielä tiedossa, kuinka moni muu laitevalmistaja on hyppäämässä samaan kelkkaan.

Seuraava julkistus Valven kolmen uutisen sarjassa on luvassa jo alle kahden vuorokauden kuluttua. Onko silloin luvassa odotettu ja spekuloitu Steam Box, vai jotain ihan muuta ja mikä mahtaakaan olla nipun kolmas julkistus? Se selviää lähipäivinä.

Lähde: SteamOS-kotisivu

Lisää aiheesta

Mysteerilaskuri lupaa Valvelta kolmea suurta julkistusta

Gabe trollaa Steam Boxilla

Voiko Steam-keräilykorteilla tienata rahaa? Juho melkein rikastui!

Muropaketin uusimmat