Uusimmat

Stephen King: jättäkää videopelit rauhaan

07.04.2008 10:54 Miikka Lehtonen

Kuten saitin lukijat ovat kenties viime aikoina huomanneet, videopelit ja niiden väitetty osuus kaikessa maailmaa vaivaavassa ovat taas kovia puheenaiheita. Joskus joku jaksaa kuitenkin myös puolustaa vaatimatonta harrastustamme, tällä kertaa itse kauhukirjallisuuden legenda, Stephen King.

King on päättänyt omistaa tuoreen Entertainment Weekly -lehden saitille kirjoittamansa kolumnin videopelien puolustamiselle. Kingiä on ärsyttänyt poliitikkojen uusin yritys rahastaa videopelien maineella julistamalla ”väkivaltaisten pelien” myyminen alle 18-vuotiaille laittomaksi Massachusettsin osavaltiossa.

Laki itsessään on huvittava, sillä maan oikeudet ovat kerran toisensa jälkeen todenneet vastaavat viritelmät perustuslain vastaisiksi, mikä on maksanut niitä yrittäneille osavaltioille jo miljoonia taaloja korvauksina ja oikeudenkäyntikuluina. Mutta hei – mihin niitä veronmaksajien rahoja pitäisi käyttää ellei irtopinnojen kalasteluun?

King haluaa heti alkuun tehdä selväksi, ettei hän ole videopelaaja, tai edes pelien suuri ystävä. ”En ole videopelien fani. Luovuin niistä jo 70-luvun lopussa, kun nuorimmat lapseni pieksivät minua Pitfallissa. Hitto, hehän pieksivät minua jo Pongissa, eivätkä nuorimpani olleet siihen aikaan vielä edes esikouluiässä”, King muistelee. ”Videopelit eivät tosiaan ole minun juttuni. En ole myöskään mikään poliittinen sekopää, mutta kun kuulin lakiehdotus HB 1423:sta, pomppasin kattoon asti.”

King perustelee vastustustaan sillä, että laki on epäoikeudenmukainen, sillä kuten hän sanoo, se kieltäisi San Andreaksen oston 17-vuotiaalta pelaajalta, joka pääsee ilman ongelmia katsomaan paljon väkivaltaisempaa Hostel 2 -elokuvaa. Hänen mukaansa poliitikot voisivat myös keskittyä niihin todellisiin Amerikkaa vaivaaviin ongelmiin. ”Minua raivostuttaa erityisesti tapa, jolla poliitikot piiskaavat pop-kulttuuria. Se on heille helppoa ja lisäksi antaa heille tilaisuuden sivuuttaa todelliset ongelmat”, King avautuu.

”Kriitikoiden oli helppo väittää – kuten myöhemmin kävi ilmi, valheellisesti – että Cho Seung-Hui (Virginia Tech -ammuskelija) oli Counter-Striken fani. Toivon vaan pahuksesti, että samat lainsäätäjät huomauttaisivat yhtä innokkaasti, miten helposti Cho onnistui hankkimaan käsiaseensa. Hän käytti sitä 32 ihmisen murhaamiseen. Jos Cho olisi tyytynyt videopelien muoviseen asehupiin, hän ei olisi saanut tapettua edes itseään”, King pohtii.

Jutusta löytyy muitakin hyviä pointteja ja huomioita, joten asiasta kiinnostuneiden kannattaakin käydä lukaisemassa koko kolumni.

Lue lisää eDomesta

Virallinen tutkimus: peleillä ei yhteyttä Virginia Techin verilöylyyn

Jack Thompson haukkuu vaihteeksi väärää puuta

Brittilehti: ”syyttäkää videopelejä väkivallasta, maksamme satoja puntia”

Pelidebaatti Britannian parlamentissa: raiskauspelit pannaan

Puukot pois peleistä, pääministeri pyysi

Briteissä tutkitaan ja hutkitaan – peliala taas hallituksen hampaissa

Iso-Britannian peliviranomaiset: ei näyttöä videopelien ja väkivaltaisuuden yhteydestä

Väkivaltaiset pelit nostavat rikoslukuja?

Dr. Phil pureutuu väkivaltapelien maailmaan