Uusimmat

Suomalainen peliala 30 vuotta? Ehei, uusi löytö ajoittaa ensimmäisen kaupallisen suomipelin vuoteen 1979!

28.07.2014 12:15 Jukka O. Kauppinen

Nyt kuulkaa jänniä uutisia. Vasta vähän aikaa sitten juhlittiin suomalaisen pelialan 30 vuotta vanhaa historiaa. Mutta kuten aina, tutkimukset tuovat aina silloin tällöin esiin kiintoisia uusia löytöjä. Kuten nyt Videogames.fi ja naapurisivusto V2.fi, jotka kaivoivat esiin ensimmäisen suomalaisen kaupallisesti julkaistun tietokonepelin. Vuodelta 1979. 1979! Miettikää tätä!

Tähän saakka vanhimpina kaupallisina peleinä on pidetty Simo Ojaniemen VIC-20- ja Commodore 64 -tietokoneille tekemiä pelejä vuodelta 1984. Uusimpien tietojen perusteella kotimaisen pelinkehityksen historia yltää niinkin kauas kuin vuoteen 1979.

Suomalainen Telercas-yhtiö valmisti 1980-luvun taitteessa varhaisia Telmac-mikrojaan, jotka edustavat ensimmäistä kotitietokoneiden sukupolvea. Reino Suonio kokeili laitteen ja ohjelmointitaitojensa rajoja vuonna 1979 ja teki Telmac TMC-1800 -koneelleen shakkipelin. Päästyään tietokoneliike Topdata Oy:n palvelukseen samana vuonna hän teki sopimuksen pelin kaupallisesta myynnistä yrityksen kautta.

Aiemmin Suonio oli jo tehnyt jätkänshakista version HP 3000 -minitietokoneelle ollessaan Koneen nosturitehtaalla tietokoneoperaattorina.

Shakkipeli sai nimekseen Chesmac ja sitä myytiin kasetilla 68 markan hintaan. Peliä myytiin 104 kappaletta, mikä oli merkittävä määrä huomioiden TMC-1800:n harvinaisuuden – laitetta myytiin rakennussarjana, joten sellaisia oli lähinnä ensimmäisillä innokkailla harrastajilla. Kasetin toisella puolella bonusmateriaalina oli tunnettu Game of Life -simulaatio. Reino Suonio on ystävällisesti skannannut pelin ohjekirjan ja Topdatan hinnaston vuodelta 1979 kaikkien saataville, ja arkistointityö jatkuu edelleen.

Hienoa matskua, nostan hattuani Manulle ja V2:lle. Muistakaa, ihmiset, jos teillä on hajuja muinaisista kotimaisista tietokone- ja videopeleistä, olkaa yhteydessä. Manuaalit, kotelot ynnä muu fyysinen materiaali ansaitsee tulla skannatuksi ja arkistoiduksi, ja aina joskus jostain löytyy aiemmin tuntematonta uutta tietoa. Kuten nyt!

Tekijän haastattelun voi lukea V2.fi-saitilta: Ensimmäinen suomalainen tietokonepeli

Lisätietojahttp://videogames.fi/vgfi/index.php?title=Chesmac

 

Suomalaisen pelialan varhaiset vuodet ja ensimmäiset suomalaiset pelit

AmerSoftin ja ensimmäisten ulkomaiden markkinoille suuntautuneiden pelikehittäjien ansiosta Suomeen syntyi nopeasti kokonainen sukupolvi innokkaita kotimikroilijoita, joista osa haaveili myös oman pelinsä tekemisestä. 80-luvun innokas tee-se-itse-asenne ja MikroBitti-lehden ohjelmistolistaukset takasivat, että lähes jokainen mikroilija haki rajojaan digitaalisella rintamalla, kokeillen mitä he osaisivatkaan tietokoneella tehdä. Tietokoneilu ei ollut pelkkää pelaamista, vaan useimmille myös luomista.

 

Lisää aiheesta

Kotimaisuus on valttia  

Sinivalkoinen pelikirja on kaikkien aikojen tärkein kirja 

Suomalaisen pelialan varhaiset vuodet ja ensimmäiset suomalaiset pelit

Suomen videopeliala täytti tasan 30 vuotta 

Muropaketin uusimmat