Uusimmat

Suomalainen studio julkisti yllättävän anime-pelin – Inescapable on sosiaalinen trilleri, jossa kaikilla valinnoilla on väliä

03.07.2022 11:00 Tuukka Hämäläinen

Dreamloop Gamesin juuri julkistettu Inescapable on lupaava peli, joka kulkee Danganropan, Personan ja Zero Escapen jalanjäljissä. Muropaketti pääsi tutustumaan etukäteen tulevaan peliin, joka ilmestyy useille alustoille vuonna 2023.

Tamperelainen pelistudio Dreamloop Games on viime yönä julkistanut uuden pelin Inescapable. Julkistus tapahtui Los Angelesin valtavassa Anime Expossa, osana julkaisija Aksys Gamesin showcasea.

Inescapable on yllättävä veto länsimaiselta pelistudiolta. Peli kulkee käytännössä Danganronpan kaltaisten sosiaalisten simulaatiopelien jalanjäljissä, mutta siinä yhdistellään monenlaisia pelillisiä elementtejä vetävään keskusideaan.

Inescapablen pääosassa on Harrison, joka joutuu kymmenen tuntemattoman ihmisen kanssa tempaistuksi autiolle paratiisisaarelle osaksi kieroutuneen reality-sarjan kuvauksia. Hahmoille luvataan 500 000 dollaria, jos he selviytyvät saarella puoli vuotta, mutta pakotietä ei ole, eikä myöskään sääntöjä.

Mitä tahansa voi siis tapahtua – ja tapahtuukin, mutta pelaajan valintojen perusteella.

Ennakon perusteella Inescapable vaikuttaa todella lupaavalta peliltä. Vaikka pelimedialle esiteltiin ennakkoon vain lyhyt pätkä pre alpha -versiota pelistä, se näyttää ja kuulostaa jo nyt erittäin vakuuttavalta. Inescapable on toteutettu esikuviensa tapaan anime-tyylillä, mutta henkilöt ovat eurooppalaisia ja hyvin erilaisista kulttuureista – mukana on tietysti myös yksi suomalainen hahmo, Lumi.

”Sosiaaliseksi trilleriksi” kuvailtu peli etenee suunnilleen päivä kerrallaan, ja jokainen päivä on jaettu kolmeen ajanjaksoon: aamuun, päivään ja iltaan. Peli kulkee dialogien ja pelillisempien osien vuorotteluna, jossa valinnat eivät ole aina yksioikoisia dialogivalintoja. Aikaa on nimittäin rajallisesti, ja jos pelaaja viettää vaikkapa aamun rannalla yhden hahmon kanssa, eikä jossakin muualla toisten kanssa, sekin vaikuttaa tapahtumiin.

Koska Inescapablen saarella ei ole sääntöjä, tarkoittaa se tietysti, että väkivaltaa on luvassa. Näkemässämme pelidemossa yksi hahmoista saikin surmansa, ja pelaajan kontolle jäi selvitellä mitä tapahtui. Tämä tutkimusprosessi pelattiin lautapeliä muistuttavana point and click -pelinä, ja kehittäjien mukaan Inescapablessa on myös toisenlaisia puzzleja ja minipelejä.

Näkemämme tapahtumat eivät myöskään ole ainoa mahdollinen versio tarinasta. Dreamloopin toimitusjohtaja ja pelin luova johtaja Joni Lappalainen korosti pelaajan valintojen vaikutusta lopputulemaan: kaikki pelaajan valinnat vaikuttavat hahmojen välisiin suhteisiin ja tarinan etenemiseen, minkä ansiosta Inescapablella on myös runsaasti uudelleenpeluuarvoa.

Keskeistä pelissä on myös kulttuurinen monimuotoisuus, sillä kaikki pelin keskushahmot tulevat eri kulttuureista ja tauoista. Tämä piirre juontuu myös Dreamloopin kehitystiimiltä.

”Dreamloopilla on todella monimuotoinen tiimi erilaisista taustoista”, kuvaili Lappalainen. ”Uskomme, että se tarjoaa jotakin tuoretta anime-vaikutteiseen visual novel -tyylilajiin.”

Näkemästämme pelidemosta, joka on esitteillä myös Anime Expossa, puuttuvat vielä ääninäyttelyt, eivätkä kaikki pelilliset elementitkään olleet vielä esittelykunnossa. Dreamloopin projekti näyttää kuitenkin hyvin vakuuttavalta, ja tarinavetoisena pelinä myös sen dialogi herättää huomiota – Inescapable vaikuttaa nimittäin terävästi ja tyylikkäästi kirjoitetulta, mitä ei suinkaan voi sanoa kaikista peleistä.

Inescapable ilmestyy vuonna 2023 PC:lle, Nintendo Switchille, PlayStation 4:lle, PlayStation 5:lle, Xbox Onelle ja Xbox Series X/S:lle. Alta näet pelin julkistustrailerin.

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat