Suomalaisen internetin historiaa – 12-vuotias Korsoraattori

09.01.2012 18:30 | Jukka O. Kauppinen

7.1.2000 oli eräs suomalaisen internetin historian merkkipäivistä. Ei, silloin ei suinkaan rakenneltu pornofilttereitä tai bannattu vertaisverkkosivuja internet-operaattorien toimesta. Ehei – silloin avattiin suomalaista nettihistoriaa tehnyt Korsoraattori-nettipalvelu.

Korsoraattori oli jokseenkin riemukas idea, sillä se muunsi nettisivujen tekstit reippaaksi nuorisokieleksi.

Kuten…

Steamin myynnit tuplaantuivat vittu – totanoin jo seizemättä vuotta putkeen

Digitaalisten jakelupalvelujen niinku kulmakivex ja vittu esimerkix noussut Steam oli totanoin vahvas vedos myös vittu vuonna 2011. PC- tiätsä ja Mac-pelejä myyvä digikauppa niinku tuplas myyntinsä jo vittu seizemättä vuotta totanoin peräjälkeen.

Steamissä on nyt vittu myynnissä jo yli 18 000 tiätsä peliä ja niinku palvelua käyttää vittu yli 40 miljoonaa käyttäjää. totanoin Vuoden aikana vittu käyttäjät latasivat tiätsä palvelust yli 780 niinku petatavua dataa.

Korsaattorin virallinen kymmenvuotishistoriikki löytyy täältä: Korsoraattori – kuinka se sai alkunsa ja mitä sitten tapahtui?

Käytin perjantai-iltana 7.1.2000 parikymmentä minuuttia joutoaikaani ja koodasin ensimmäisen version Korsoraattorista. Hihkaisin asiasta vain ja ainoastaan kahdella IRC-kanavalla. Välihuomautuksena mainittakoon, että nyt puhutaan siitä oikeasta IRC:stä, tiedättehän. Teinien suosima IRC-galleria syntyi vasta parisen vuotta Korsoraattorin jälkeen. IRC:ssä sisäpiirivitsiksi tarkoitettu juttu levisi varsin nopeasti, kuten yleensä, mutta suosio yllätti hieman jo heti alkuunsa. Ensimmäisenä iltana palvelu otti reilut 2000 hittiä, seuraavina parina päivänä reilut 3000, mutta sitten alkoi tapahtua. Neljäntenä päivänä hittejä oli jo yli 10000. Viidentenä päivänä melkein rikottiin 30000:n raja, kuudentena hittejä oli liki 70000 ja kaikkien aikojen vilkkain päivä oli 13.1.2000, viikko Korsoraattorin julkaisemisen jälkeen, jolloin hittejä oli 124172.

Vuoden 2000 maailmassa nämä lukemat olivat varsin suuria. Tammikuun aikana hittejä tuli 944234 kpl. Kun otetaan huomioon, että palvelu lanseerattiin vasta seitsemäs päivä ja otetaan helmikuusta ensimmäinen viikko mukaan, voidaan sanoa että ensimmäisen kuukautensa aikana palvelulla oli 1,2 miljoonaa hittiä, joka vei sen kävijälukemissa Suomen kärkijoukkoon suurten kaupallisten palveluiden kanssa samaan kastiin. Tämä kaikki vain mainitsemalla osoite kahdella IRC-kanavalla. Ei siis koskaan kannata aliarvioida puskaradion voimaa. Tästä voitaneen myös päätellä, että se mikä ihmisiä ainakin 10 vuotta sitten kiinnosti, oli viihde, ja varsinkin mahdollisimman turha sellainen. 10 vuodessa asian suhteen ei liene tapahtunut kovinkaan paljoa kehitystä. Käyttömäärän nopeasta laskusta näkee kuitenkin, miten nopeasti vitsi vanheni. Tämänlaisilla ilmiöillähän on taipumus mennä ohi varsin nopeasti.

Lisätietoja: http://korsoraattori.evvk.com/

Lue myös

Firaxis vääntää XCOM-strategiapeliä

Logitech G930 – hurmaavan langattomat pelikuulokkeet

Lukijoiden valinnat 2011: paras pelihahmo, latauspeli, suomipeli, moninpeli jne…

Steamin myynnit tuplaantuivat – jo seitsemättä vuotta putkeen