Uusimmat

Superotakut ja viinanlipitys sekoittuvat omituisesti Tokion pop-yössä

08.09.2016 10:00 Jukka O. Kauppinen

Japanipelien ystäviä on hemmoteltu vuosien mittaan kaikenlaisilla jännittävillä peleillä. Muun muassa Yakuzat, Shin Megami Tenseit ja Fire Emblemit ovat laventaneet sekä pelaajien populaarikulttuurin että sikäläisen pelisuunnittelun ymmärrystä.

Japanipelien uusimpaan sarjaan sijoittuva Tokyo Mirage Sessions #FE pistääkin Tokion yötä populaarikulttuurihaulikon molempiin piippuihin ja rakentaa niistä kokonaisuuden, jota jopa Eric Hartin kummastelee. Siitäkin huolimatta, että Ericin luulisi jo tottuneen ihan kaikkeen. Mutta…

Japanilainen populaarikultturi onkin pitkälti keskiössä. Tarina kertoo nimittäin pop-tähdiksi hamuavista teineistä, jotka syystä tai toisesta joutuvat tekemisiin toisen ulottuvuuden kanssa, jossa Fire Emblemin ja Shin Megami Tensein hahmot ovat täyttä totta. Sen kummemmin asiaa spoilaamatta ongelmaksi muodostuu tarinan repaleisuus. Tokyo Mirage Sessions on parhaimmillaan, kun se keskittyy pieniin hahmotarinoihin. Kun näistä siirrytään pääjuoneen, hajoaa homma tylysti sanottuna käsiin.

Tämän lisäksi hahmot ovat suhteellisen nähtyjä arkkityyppejä. On ylipirteätä kömpelöä tyttöä, superotakua ja näiden pomona on tietenkin isotissinen nainen, joka on alkoholiin päin. Nämä arkkityypit eivät kauheasti muutu pelin edetessä, mikä syö varsinkin hahmotarinoiden vaikutusta. Pieni kasvu olisi poikaa.

Lue koko arvostelu: Tokyo Mirage Sessions #FE hämmentää Tokion kaduilla, popkulttuurilla ja repaleisella tarinalla (Wii U)

TokyoMirageSessionsFE_arv_02

 

Toki tämä näkemys Tokion yön tanssiin ja lauluun on värikkäämpi ja jopa iloisempi kuin vähän toisenlaista näkökulmaa japanilaiseen kulttuurin tarjoavissa Yakuzoissa. Japanin alamaailman tatuoituihin roistoihin keskittyvät toimintapelit kun ovat sen verran rajuja, jopa realistisia, että niistä saa iloisia tanssipophetkiä hakea todella isolla suurennuslasilla. Mutta eiköhän molemmille pelisarjoille ole tilauksensa, jos ei muuten niin Japanin ja maan kulttuurin kuvaamiselle eri näkökulmista.

GTA-pelien villitsemässä lännessä Yakuzoiden luulisikin olevan taattuja jättihittejä, mutta pelisarja on kulttimaineestaan huolimatta aina aika huomaamaton ilmestys. Ne kiinnostavat mutta eivät myy, minkä johdosta jokaisen Yakuza-pelin länkkärijulkaisua saadaan odottaa tuskallisen pitkään.

Pelin käsikirjoituksesta on vastannut Japanissa valtavaa suosiota nauttiva rikoskirjailija Hase Seishu. Täten ei olekaan ihme, että tarina sijoittuu Japanin alamaailmaan ja tuntuu ainakin ulkopuolisen silmin uskottavalta. Päähenkilömme on Kazuma, erään yakuza-klaanin nuori kovanaama. Kaverin unelmana on perustaa oma klaani yhdessä parhaan ystävänsä ja tyttöystävänsä kanssa.

Lue koko arvostelu: Yakuza (PS2)

yakuza5_uut20151112-gall-0030

Lisää aiheesta

Shin Megami Tensei: Persona 3 (PS2)

Shin Megami Tensei: Digital Devil Saga 2 (PS2)

Fire Emblem Awakening (3DS)

Fire Emblem (GBA)

Fire Emblem: Radiant Dawn (Wii)

Yakuza (PS2)

Yakuza 2 (PS2)

Yakuza 3 (PS3)

Yakuza: Dead Souls -ennakko (PS3)

Jukka O. Kauppinen

Muropaketin uusimmat