Uusimmat

Suuri kusetus vai pieleenmennyt konsoliprojekti? Phantom on yhä mysteeri

28.09.2016 17:30 Jukka O. Kauppinen

Pelialan historiassa on nähty monta pieleen mennyttä konsoliprojektia, samoin muutama suuri kusetus. Vuonna 2003 esitelty Phamtom-konsoli on kuitenkin yhä mysteeri. Mitä sillä oikein haluttiin saada aikaan?

Phamtomin piti olla tehokas pelikonsoli, joka toimii verkon kautta. Pelejä ei myydä lainkaan fyysisesti, vaan ne ladattiin internetin kautta. Pelit saattoi ostaa omaksi tai vuokrata, miten nyt halusikaan.

Konsolia ei kuitenkaan koskaan julkaistu, vaikka sitä esiteltiin näyttävästi messuillakin.

Sen tiemmä ainoa prototyyppi tuli esiin pari vuotta sitten. Laitteen kuorista löytyi kehnonpuoleisen markettikoneen tekniikka.

Phantom

Phantom E3-messuilla.

Phantomin lisäksi pelimaailma muistaa karsaasti myös montaa muuta outoa konsoliprojektia. Tapwave Zodiac pulpahti valokeilassa samoihin aikoihin kuin Phantom, eli noin 2003. Käsikonsolin, viihdelaitteen ja taskukannettavan yhdistelmä sai kehujakin ja sille tehtiin oikeita pelejä, myös suomalaisfirmojen toimesta. Mikään menestys laite ei silti ollut, ja se koki luonnollisen kuoleman jo 2005.

Sen paremmin ei pärjännyt Nokian oma G-Gagekaan, vaikka kännykän ja pelikonsolin yhdistelmään pumpattiin rahaa rankasti. Minkäs teet, huono tekniikka, ensimmäisen N-Gagen onnettoman huono design ja onnettomasti ideoitu pelivalikoima tappoivat laitteen tehokkaasti.

Ja kyllähän syystä tai toisesta flopanneita laitteita pelaamisen historiassa riittää jo 1970-luvulta saakka. Perehdytään nyt kuitenkin Phantomiin, jonka tarina ansaitsee ihan oman lukunsa mokailemisen pitkässä historiassa:

Mitä enemmän Phantomin taustoja kaiveltiin, sitä omituisemmalta homma näytti. Infinium Labsin osoitteekseen ilmoittamassa rakennuksessa ei ollut mitään konsoliin viittaavaakaan. Yhtiön toimitusjohtaja Timothy M. Robertsin taustoista löytyi sarja kaatuneita firmoja, miljoonia menetettyjä dollareita ja epäselviä talouskuvioita. Haiskahti siltä, että Phantom oli polkaistu pystyyn vain keräämään löysät riskipääomat Robertsin ja hänen esikuntansa taskuun. Infinium Labs vastasi tutkivaan journalismiin haastamalla jutun tehneen HardOCP-sivuston oikeuteen pilkasta ja liiketoiminnan vahingoittamisesta, mutta luopui lopulta oikeusjutusta sen kustannuksiin vedoten.

 Loppuvuodesta 2003 Infinium Labs kuitenkin järjesti esittelytilaisuuden, johon tuotiin ”oikea” Phantom. Sinällään ihan tyylikkääseen kuoreen oli ilmoituksen mukaan pakattu juuri se, mitä Phantomin oli oletettu olevan: keskitasoinen PC-tietokone, jossa pyöri viritetty Windows XP. Tosin virittelyn aste jäi arvoitukseksi, sillä läsnäolijat eivät nähneet minkäänlaista demoa edes konsolin käyttöliittymästä. Phantom-ekosysteemin keskeinen osa, sisällönjakopalvelu, jäi myös täysin hämärän peittoon. Esitys ei ollut omiaan hälventämään epäilyksiä Infinium Labsin toiminnasta. Kuten arvata saattaa, Phantom ei ilmestynyt jouluksi 2003.

Lue koko artikkeli: Ei näin – Phantom-konsoli oli huikea puliveivaus

Lisää aiheesta

Viihde ja pelaaminen eivät mahdu useinkaan samaan laitteeseen

Jukka O. Kauppinen

Muropaketin uusimmat