Suurin osa Kickstarter-projekteista ei pääse starttiviivaa pidemmälle
Kickstarter ja crowdfundaus ovat päivän kova muoti-ilmiö, mutta kaiken hypen lomassa kannattaa muistaa parikin asiaa. Kuten Miikka jo aamusemmalla uutisoi, kaikki ei ole hyvää ja kaunista, etenkään yliampuvat fanit. Toisekseen: suurin osa Kickstarter-peliprojekteista ei pääse alkua pidemmälle. Vaikka jotkut hienot projektit kiinnittävätkin huomiota ja saavat valtavasti rahoitusta, niin rahoitustavoitte jää täyttymättä suurimmalta osalta projekteja.
Mutta ensin se aamuinen kohkaus: Tylyä menoa Kickstarterissa: lahjontaa, kiristystä ja uhkailua
Mutta eivät ongelmat siihen jää. The Other Brothers -pelin kehitystiimi yritti masinoida kaikkia 800 pelille lahjoittanutta spämmäämään pelisaittien postilaatikoita viesteillä, joissa vaadittiin saitteja kirjoittamaan pelistä ja mainostamaan Kickstarter-projektia. Republiquen kehitystiimi ja innokkaat fanit taas ajautuivat sotaan Touch Arcade -saitin päätoimittajan kanssa tämän kirjoitettua pelistä skeptiseen tyyliin. Erään pelifoorumin vesipäät ryhtyivät soittelemaan toimittajan vanhemmille ja läheisille, sekä uhkailemaan tätä fyysisellä väkivallalla koska tämä ei arvostanut heidän uutta suosikkipeliään. Peliä, jota yksikään näistä idiooteista ei ollut edes nähnyt hypekuvien ulkopuolella.
Mainitun The Other Brothersin rahoitus muuten päättyy huomenna, ja kirjoitushetkellä kasassa on vain 26 367 dollaria pyydetystä 50 000:sta.
Tämän uutisen varsinainen pihvi on kuitenkin onnistuvien projektien pieni määrä. Selasin läpi 40 seuraavaa rahoituskierroksensa päättävää peliä ja peliteemaista projektia, joiden deadline iskee joillekin tänään, joillekin viikon kuluttua.
Arvatkaapa montako niistä on yltänyt tavoitteeseensa? Seitsemän. Näistä yksi on jenkkilässä järjestettävä homojen pelikonferenssi ja yksi videopelihistoriikki, viisi varsinaisia pelejä. Lisäksi yksi peli luultavasti saavuttaa tavoitteensa. Eli kahdeksan rahoituksensa saavaa projektia 40.stä.
Vähän dramaattisempaa on se, miten moni peli sivuutetaan täysin. 16 projektia 40:stä on saanut kasaan 0-1% tavoitteestaan. Monilla on vain 1-2 tukijaa.
Toisaalta, ehkä tämä ei suorastaan yllätä, ainakaan jokaisen pelin kohdalla. Zombieseikkailu Minecraft-grafiikoilla? iOS-remake 80-luvulla tehdystä Basic-pelistä? 600 000 taalan rahoitusta kaipaava zombiemorppi ? Right on.
22 peliä 40:stä on puolestaan saanut kasaan 2-20% tavoitteestaan. Kun aikaa projektin päättymiseen on viikko.
Karuja lukemia ja väkevä muistutus siitä, että crowdfundaus ei ole mikään oikotie onneen. Jos haet sitä kautta rahaa, niin pelisi on todellakin oltava vakuuttava ja kiinnostava, sillä muutoin luultavimmin siihen 80 prosentin rykelmään, joka jää rannalle nuolemaan näppejään.
Jutussa käsitellyt rahoituskierroksessa onnistuneet (+ se luultavasti onnistuva) projektit:
- CHEETAHMEN II : THE LOST LEVELS
- Dream Benders – Help me make my game!
- Duck Quest?
- GaymerCon: Everybody Games
- Jetpack 2
- Project Giana
- Tales of Fallen London: The Silver Tree
- Video Game Culture Series
Onneksi on silti niitä kivojakin yllätyksiä. Kuten Mike Pohjolan lapsille suunnattu roolipeli Myrskyn sankarit, joka ylitti 12 500 taalan tavoitteensa reilusti. Tykkään.
Lisätietoja: Lastenroolipeli Myrskyn sankarit
Lisää aiheesta
Peliveteraani: omaperäiset pelit eivät menesty Kickstarterissa
Kerran näinkin: Kickstarter-järjestäjä ei halua, että lahjoitat hänelle rahaa
Mitä Moon Internin tekijät tekisivät 20 miljardilla?
Lue myös
Guild Wars 2 -matkapäiväkirja – osa 1: Päästäkää sisään!