Syöpätutkimus loppuu PlayStationeilla

22.10.2012 11:00 | Jukka O. Kauppinen

PlayStation 3 -konsoleille tarjolla ollut Folding@home-sovellutus sammuu loppukuusta, lopettaen vuonna 2007 alkaneen tieteen ja viihteen yhteennaittamisen. PlayStation 3:lle julkaistu luppolaskentaohjelmisto on näet mahdollistanut konsolin tehon hyödyntämisen tieteellisessä tutkimustyössä.

Kuten aikoinaan kerroimme,

Folding@home on luppolaskentajärjestelmä, jossa kymmenien ja satojen tuhansien kotitietokoneiden ylijäävä laskentateho yhdistetään internetin kautta massiivisiksi supertietokoneiksi. Jokaisen koneen kantaessa kortensa kekoon saavat tiedemiehet käyttöönsä valtavasti uutta laskentatehoa, joiden avulla voidaan niin tutkia avaruuden syvyyksiä kuin ihmiskehojen syvimpiä salaisuuksia.

Käyttäjä voi asentaa konsolilleen Folding@home-sovellutuksen, jolle voi sitten määritellä mihin tarkoitukseen pleikkarinsa ylijäämätehoja käyttää. Kun konsolin jättää päälle vaikkapa yön yli voi laite pureskella tutkimusdataa vaikkapa syöpätutkimuksen taikka Alzheimerin tai Parkinsonin tautien analyysin hyväksi.

Stanfordin yliopiston apulaisprofessori Vijay Pande, Folding@home-projektin vetäjä, kertoo että luppolaskentaverkon tehokkuus on kasvanut valtavasti PlayStation 3 –konsolille tehdyn laskentasovellutuksen myötä. Nyt meidän on mahdollista etsiä lääkkeitä moniin maailman vaarallisimmista sairauksista. Olemme kiitollisia maailman PS3- ja PC-käyttäjien uskomattoman hienosta osallisuudesta projektiimme.”

Folding@home kuitenkin sammuu Life with PlayStation -ohjelman poistumisen myötä lokakuun lopussa, kun PlayStation 3:lle julkaistaan 4.30-päivitys.

Yli 15 miljoonaa PS3-käyttäjää on lainannut tieteelle konsolinsa laskutehoja, tuottaen yli 100 miljoonan tunnin edestä pureskeltua tieteellistä dataa. Tuloksia on käytetty niin syöpätutkimukseen, Alzheimerin ja Parkinsonin tautien ymmärtämiseen, proteiinien tutkailuun ja muihin hyviin tieteellisiin tarkoituksiin.

Stanfordin yliopiston tutkimusjohtaja Vijay Pande kertoo, että Folding@homen avulla saaduilla tuloksilla on kehitetty niin uusia strategioita sairauksien hoitoon kuin pohjustettu uusia lääkkeitä.

Lue myös

Huuto.netissä mahtava läjä Nintendo-historiaa ja vähän muutakin

Of Orcs and Men (PC, PS3, Xbox 360)

Star Wars 1313 – ei voimaa, ei jedejä, vain läjäyttimiä

Suomen lainsäädäntö uhkaa tulevia LANeja

Muropaketin uusimmat