UUSIMMAT

Taas löytyi uusi vanha unohdettu suomalainen peli: Hellhole oli viimeisiä suomipelejä C-64:lle

10.09.2016 14:00 | Jukka O. Kauppinen

Rakkaat naapurimme V2.fi-sivustolla ovat onnistuneet bongaamaan taas kerran oikein maukkaan helmen suomalaisten pelien historiasta. Sillä Hellhole oli ihan tuiki tuntematon teos meille veteraaniguruillekin.

Vaan niinpä oli brittiläinen CRL julkaissut 1990 Mika Ylikankaan tekemän Hellhole-pelin. Yllättävä käänne siinäkin mielessä, että peli on kuitenkin dokumentoitu niin videopelien Wikipediassa eli Mobygamesissa kuin Lemonissakin, jälkimmäisessä on tosin vain ihan minimaalinen tiedonmurunen. Mutta eipä silti siitä tiedetty!

V2.fi jututti pelintekijää tuttuun tapaansa ja julkaisi pelistä hyvän historiahaastattelun, tähän tapaan:

Omien pelien tekeminen ja koodaaminen kiinnosti Ylikangasta alusta asti, mutta nuoren pojan into ei useinkaan riittänyt alkua pidemmälle.

“Peleissä alkuinnostuksen jälkeen on vielä valtavasti puuduttavaa tehtävää, josta ei oikein kicksejä saa, ennen kuin vasta kuin aivan lopussa, mutta silloinkin alkaa jo olla melko täynnä koko touhua. Näin ainakin minulla, en tiedä kuinka yleisesti. Hellholen idea syntyi muistaakseni muista vastaavista peleistä, Predator taisi olla yksi inspiraation lähde. Varsinainen juoni tuli scifi-kirjoista, joita luin silloin paljon, ja luen edelleenkin. Ei siinä mitään kovin omaperäistä ollut.”

Ylikangas teki pelin grafiikat ja varsinaisen ohjelmoinnin itse, mukaan lukien kaikki tarvittavat työkalut, kuten sprite-editorin ja muita tarpeellisia pikkuohjelmia. Pelin tasojen tekemiseen hän hyödynsi Shoot’em Up Construction Kitillä tehtyjä tasoja, jotka hän sitten muunsi vaakasuunnassa rullaaviksi. Julkaisija pelille löytyi rohkeasti omia työnäytteitä ulkomaille lähettämällä.

 

“Lähetin demoja eri julkaisijoille. Kaikki ”laadukkaimmat” muistaakseni hylkäsivät sen suoralta kädeltä, mutta CRL:ltä tuli sitten ilmoitus, että olisivat kiinnostuneita. CRL muistaakseni julkaisi muutaman hitin tapaisen C64:n alkuaikoina, mutta sen jälkeen arvostelumenestyksiä ei tainnut olla.”

Myös pelin muusikko Wally Beben tuli projektiin pelin julkaisijan kautta ja musiikki saapui Ylikankaalle juuri ennen pelin valmistumista.

“Sovittelin musiikkia peliini ja huomasin, että ainakaan pelin aikana sitä ei voinut soittaa, koska se kulutti liikaa prosessoriaikaa. Siitä tuli alkumusiikki sitten. Muistaakseni musiikki oli varsin laadukas.”

Hellhole M

Hellhole oli yksi viimeisimmistä suomalaisista kaupallisista Commodore 64 -julkaisuista. Sen jälkeen nähtiin vielä Jukka Tapanimäen Moonfall ja Intruder, mutta siihen se rahavetoinen kasibitteily sitten taisikin hiipua.

Lue koko artikkeli naapurisivustolta, täältänäin:

Lue juttu: Hellhole – helvetillinen C64-peli Suomesta

Lisätietoja: Hell Hole (Commodore 64)

suomipelit
Kaikki jutut aiheesta