Tämä hattarapallo on viehättänyt jo yli 20 vuoden ja 20 pelin verran

17.09.2016 10:00 | Jukka O. Kauppinen

Japanilaisen HAL Laboratory -studion luoma Kirby-otus on omituisten otusten kerhon jäsen. On se näet niin kumma hahmo, jonka hattarapövvöisyys on lumonnut pelaajia jo 24 vuoden ajan.

Kirbyn lumo ei näy olevan vieläkään haihtumassa, sillä pinkin vallankumouksen edelläkävijän uusinkin teos on oivallinen tasoloikintaseikkailu. Hahmon söpöisyyden huomioiden Kirbyn kohtalonhetket tosin ovat kerta toisensa jälkeen aika rajuja, sillä usein hän joutuu pelastamaan maailmaa milloin miltäkin pahalaiselta.

Miikka Lehtonen kertoo, että uusimmassa Kirbyssä panokset ovat taas aika rajut:

Kirbyn unimaa on taas kerran vaarassa, kun pahan voimat syöksyvät sen kimppuun. Tällä kertaa niskassa eivät ole kangastyypit tai tylsän harmaat pahikset, vaan suuren megayhtiön rakennusmiehet, jotka haluavat muuttaa koko pehmeän unimaailman yhdeksi jättimäiseksi koneeksi. Tämä ei tietenkään sovi Kirbylle tai muille unimaan tunnetuille asukeille, joten vastarintaanhan sitä on lähdettävä.

Planet Robobot on hyvin perinteinen Kirby-peli, eli sivuttain vierivä tasoloikkapeli. Grafiikka on niin sanottua 2.5D:tä, eli grafiikka on kolmiuloitteista, mutta toiminta on lukittu perinteiselle tasolle, ikään kuin 2D-pelissä konsanaan. Ei toki aina ihan täysin kiinteästi, sillä välillä perspektiivillä leikitään. Joskus Kirby voi hypätä syvemmälle pelimaailmaan tai pelimaailma voi vaikka kääriytyä kartioksi, jonka ympärillä sitten juostaan.

Lue koko arvostelu: Kirby: Planet Robobot viehättää, sillä se on älyttömän symppis (3DS)

Kirby

 

Ja vaikka Kirby onkin videopelien mitassa melkoisen iäkäs sankari, niin ei hän ole silti kaavoihinsa kangistunut. Esimerkiksi Kirby’s Epic Yarnissa hahmo päätyi seikkailemaan langoista ja kankaista luoduissa maailmoissa:

Kirby’s Epic Yarn tapahtuu kokonaan kankaasta tehdyssä maailmassa. Pilvet ovat vanua, talot farkkukangasta ja asukit lankaa. Kirby voi taikalankansa avulla aiheuttaa jos jonkinlaista pahennusta kankaan maassa, mitä moninaisimmilla tavoilla.

Pääsääntöisesti peli toki etenee tavallisen tasohyppelyn keinoin, mutta vähän väliä reitti eteenpäin aukeaa vasta, kun Kirby vaikka ninjailee itsensä korkeuksiin, onnistuu hyppäämään lankansa kanssa kiinni taivaalla roikkuvaan nappiin ja kiskaisee koko pilviverhon mukanaan maan tasolle. Tai vaikka vetoketjun avaamalla pudottaa edessä olevan vuoren maan alle. Tai hyppää roikkumaan jättimäisen lentoliskun masunappiin ja lentää näin vaarojen yli.

Persoonallinen ilme ei ole vain tyylillisesti hauska ratkaisu, vaan myös näyttää todella hyvältä. Ehkä olen näin lääpälläni osittain sen takia, että pelin kankaasta tehdyt maisemat ja hahmot tuovat elävästi mieleen Pikku-Kakkosen tsekkiläiset nukkeanimaatiot, joita me 70-luvun lopun lapset kersoina katselimme? Oli miten oli, todella hyvältä näyttää.

Lue koko arvostelu: Kirby’s Epic Yarn (Wii)

 

Rainbow Paintbrushissa puolestaan pelimaailmaa maalattiin taikapensselillä, mikä oli ja on  kerrassaan oivaltava idea:

Taikapensselissä on rajattu määrä mustetta, jonka loputtua piirtäminen loppuu ja täytyy odotella säiliön täyttymistä. Tämä on varsinkin pelin ensimmäisten kenttien jälkeen ihan oikea huolenaihe, sillä piirreltävää riittää. Perusjuttu on se, että piirretään Kirbyn eteen viiva, joka vaikka nousee korkeammalle tasolle, koukkaa pari kertaa taivaalla johdattaen Kirbyn siellä kelluvien tähtien luo ja vaikka kiertämään pari piikkiriviä.

Myöhemmin viivoilla pitää myös blokata vaikka vesiputouksia, joiden paineen alla Kirby ei pysty juuri mihinkään, tai suojata Kirbyä vihollisten tulitukselta. Taikalangat kun estävät luotien ja säteiden läpäisyn, myös suojaavat Kirbyä joidenkin vihollisten katseelta tai yksinkertaisesti päälle puskevilta örmyiltä.

Lue koko arvostelu: Kirby and the Rainbow Paintbrush (Wii U)

Kirby Planet Robobot

Kirby: Planet Robobot

Lisää Kirbyä vanhemmsita peliarvosteluistamme: