Tämä on maailman pienin tehopeli-PC

20.09.2016 10:00 | Jukka O. Kauppinen

Australialainen insinööri on teetättänyt itselleen todellisen peliraudan, jolla kelpaa kaahailla bittivaltaväylillä. Mutta halpa se ei ole.

Totaalisen kustomoitu tietokone on rakennettu tilaustyönä valmistettuun koteloon, jonka strategiset mitat ovat 30 x 30 x 10 senttimetriä. Pieni kotelo on työstetty käytännössä niin, että sinne saa juuri ja juuri mahdutettua tietokoneen ydinkomponentit, kuten kaksi Nvidia Geforce GTX 1080 -näytönohjainta SLI-kokoonpanossa. Prosessoinnista vastaa Intel Core i7, muistia on 32 gigatavua ja massamuistina on kaksi SSD-levyä, joista toinen on kiinnitetty suoraan Asus Maximus VIII Gene -emolevylle.

Kaikki on asennettu hyvin tiukasti, äärimmäisen pieneen tilaan, johdotukset optimoiden. Koteloon on kuitenkin suunniteltu myös tehokas ilmanvaihto, minkä ansiosta näytönohjainten, prosessorin ja 700-wattisen virtalähteen tuottama lämpö puhalletaan ulos niin hyvin, että koneella voi ajaa huolettomasti 4K-pelejä ja tehdä raskastakin laskentaa.

4K-pelaamisen lisäksi kone soveltuu hyvin myös virtuaalitodellisuussovellutusten pyörittämiseen, jotka ovat 4K:n lisäksi tämän päivän raskaimmin pelikoneita rasittavia ohjelmasovelluksia. Ja toki on muistettava, että näin hienossa koneessa on myös tiettyä ähäskutti-fiilistelyä, jotta ”teilläpä ei näin hienoa konetta olekaan.”

Halpahan se ei ole. Pelkkä kotelon prototyyppi maksoi 3000 euroa ja siihen päälle vielä yli 2500 eurolla komponentteja. Mutta suunnittelija haaveilee, että ehkäpä kone voidaan lisensoida jollekulle kotelovalmistajalle, jotta se tiukka pelikonekotelo saataisiin myös suuremman yleisön hintaluokkaan.

Lisätietoja: Gizmodo