UUSIMMAT

Tappaako seuraava konsolisukupolvi AAA-pelit?

01.08.2012 12:30 | Juho Anttila

Far Cry 3

Seuraavaa konsolisukupolvea odottavat niin pelaajat kuin pelintekijätkin. Kukaan ei tiedä, koska se realisoituu, mutta kovin montaa vuotta siihen ei enää voi mennä. Entistä tehokkaampi rauta tuo mukanaan kuitenkin riskejä, jotka uhkaavat pahimmillaan koko alan totuttuja bisnesmalleja.

Amerikkalainen pelijournalisti Colin Campbell on kirjoittanut Gamasutralle artikkelin, joka pohtii seuraavan konsolisukupolven tuomia muutoksia. Kovan luokan AAA-pelien kehittäminen maksaa jo nyt käsittämättömät määrät rahaa. Mitä tapahtuukaan, kun laitteisto muuttuu entistä tehokkaammaksi?

Konservatiivisimpienkin arvioiden mukaan seuraavan konsolisukupolven pelien kehittäminen maksaa noin 25% nykysukupolven pelejä enemmän. Tämä tarkoittaa karkeasti ottaen sitä, että pelien olisi myös myytävä 25% nykyistä enemmän, jotta voittomarginaalit pysyisivät ennallaan. Ei muuten mikään ihme, että pelien todellista hintaa yritetään jo nyt kiskoa ylöspäin DLC-paketeilla.

Samanaikaisesti indiepelien ja ladattavien pikkupelien laatu on noussut kohisten. Kuluttaja saattaa saada rahalleen paljon enemmän vastinetta vitosen innovatiivisesta ladattavasta seikkailusta kuin 60 euron hintaisesta suuren budjetin julkaisusta. Tämä syö väistämättä oman osansa suuren budjetin pelien markkinaosuudesta.

Mikä mahtaakaan lopulta olla tulevaisuus? Uskaltavatko isot pelitalot ottaa enää riskejä, vai onko AAA-pelien kohtalo jäädä ennalta arvattaviksi ja yllätyksettömiksi tusinatuotteiksi? Lukekaa ihmeessä koko artikkeli Gamasutran sivuilta.

Lue juttu: Gamasutran artikkeli

Lisää aiheesta

AAA-pelibisnes muuttuu aina vain vaikeammaksi

Pelipomo: peliala tarvitsee uusia konsoleita viiden vuoden välein

Activisionin myyntikello tikittää

Lue myös

The Secret World (PC)

Blaze Sega Mega Drive Ultimate Handheld – 18 klassikkoa tv-pelinä

Tsekkiarmeija vyöryi ArmA 2:n maisemiin

Kadonneen peliaarteen metsästäjät koluavat kirppiksiä

Keskustelu

16. Varsin totta. Luultavasti laskevat pelin tekemiseen käytettyä rahaa ja lisäävät markkinointiin upotettua…
Mitäs siinä, jos peli tuleekin vähän bugisempana markkoinoille.

10. Niin noh, markkinointi on kyllä niin oleellinen seikka, että monet unohtaa sen tärkeyden. Jos peliä oikeasti halutaan myydä niin markkinointi on kyllä juurikin se kohta, missä ei kannata säästellä. Markkinoinnista kannattaa tosin tehdä tehokasta ja veikkaan, että aika moni heittää rahaa kaivoon turhan takia.

Ennen kuin joku sanoo, että turhaan sitä telkkamainosta tulee siitä pelistä. ”kyllä mä pelialan uutisia luen ja tiedän siitä”. Kenties sinä tiedätkin, mutta entäpäs vanhemmat jotka ostaa lapselleen joululahjaa? Ne näkee sen mainoksen ja ostaa sen mukaisesti. Näin kärjistetysti.

On se kumma kun budjetit vain paisuvat ja paisuvat vaikka pelien sisällöllinen taso ei tahdo monesti pysyä edes lähelläkään sitä mitä se oli aiemmin.
Ehkä pitäisi tarkistaa että mihin sitä rahaa on mennyt silloin vuosikymmen sitten ja mihin sitä menee nykyisin ja onko tuottovaatimukset kasvaneet kuinka psykopaattisiin mittoihin.

Oma lukunsa on tietenkin myös alimman yhteisen nimittäjän eli mahdollisimman suuren yleisön jahtaaminen josta johtuen peli muuttuu sitten tavalliseksi ”burgeri”peliksi.
Esim. Crysis 2 ei tuntunut ollenkaan miltään edistysaskeleelta verrattuna FarCryhin ja Crysis 1:en johtuen varmasti konsolien rajoitusten aiheuttamasta ahtaammasta ympäristöstä.
Ei sillä että esim. grafiikassa tarvitsisi tapahtua aina jatkuvaa eteenpäin menoa mutta Crysis 2:n monesti käytännössä putkijuoksuympäristö oli selkeää takapakkia edeltäjiin.

Samoin monien genrejen nykypelit on tehty mielenkiinnottomiksi samasta syystä jos niitä edes onkaan.
Täydellisesti poissaolollaan loistaneen markkinoinnin takia kehnohkosti myyneen mutta pelillisesti erinomaisen Freespace2:n manttelin perijää odotetaan yhä. Huolimatta aikanaan melkoisen loistavasta grafiikasta pelin budjettikin oli sellainen että kulut taisivat tulla katetuksi ainakin jonkin aikaa puolen vuoden myynnin jälkeen. Peli kun jatkokehitettiin ensimmäisen Freespacen pelimoottorin päälle ilman vuosien pituista aikataulua ja myöhästymisiä.

Toivottavasti Indie-peleissä pureuduttaisiin kunnolla näihin nykyisin kuolleisiin genreihin niin voisi innostua pelailemaan enemmänkin.
Nykyisillä rautaresursseilla ei pitäisi olla hankaluuksia hyvän grafiikan tuottamisessa ilman jättibujetteja ja pelimoottoreita voisi tosiaan käyttää useammissa peleissä.

@11 Itse en aio ostaa yhtään peliä, joka vaatii asentamaan koneelle jotain erillisiä softia, jotka sitten tarkkailevat konetta. Diablo III:n beta toimi netin kautta ihan hyvin, mutta eipähän tarvinnut asennella koneelle mitään. Onneksi asun suuremmassa kaupungissa, jonne saa laajakaistan. Toista se olisi pelata esim. mökillä mokkulan kanssa ja hajoilla pätkivään 0.2mb/s nopeuteen ja sen myötä sammuvaan peliin.

@11 No epäilen että jatkuva nettiyhteyden vaatimus myy yhtään peliä. Ainoa jonka itse ostin oli gta IV, ja se oli ainoa peli jonka suostun moisella rajoituksella ostamaan. Eikä tälläset uutiset ainakaan paranna asiaa http://www.mbnet.fi/artikkeli/ajankohtaiset/paivan_linkit/ubisoftin_drm_viritys_jattaa_takaoven_ammolleen
Eikä muuten ole ensimmäinen kerta. Paremmin rahansa saa tarjoamalla paremman tuotteen, ei huonompaa.

Ite luulisin että pelimoottoreista tulee valmiimpia paketteja, jolloin jokainen tiimi ei joudu tekemään kaikkea uudestaan. Studiot voisivat myös myydä valmiita malleja toisilleen yms mikä ei ole tärkeä tuotteen imagon kannalta, jolloin tiimit voisivat tehdä vain sen tarinapuolen ja puuttuvat mallit/objectit. Ihan järjetöntä tuhlausta et tehdään yhteen peliin kauheasti tavaraa, ja sitte pahimmassa tapauksessa ne tehdään uudestaan kun pelistä tulee uusi versio paremmalle pelimoottorille.

Paskat ne mihinkään kuole. Kun tulee kaikenmaailman jatkuvan nettiyhteyden vaatimukset ja muut niin piratismi vähenee, ja lisääntyyhän pelaavien ihmisten määrä koko ajan joka tapauksessa, niin on siellä saumaa helposti myydä se 25% enemmän.

Ja koska Steami.

Mistähän näitä numeroita oikein on vedetty? On fakta, että useissa nykypeleissä markkinointibudjetti on isompi, kuin itse kehitykseen käytetty raha. Ehkä sieltä voisi vähän lohkaista, jos tiukille menee. Toiseksi monet, pääasiassa itäeurooppalaiset, pelitalot kehittävät AAA-tason pelejä, jotka ottavat lähes täydet hyödyt irti nykyraudasta, eikä konkurssista ole ainakaan erään puolalaisen puljun tapauksessa tietoakaan. Ihan hyvin tuntuvat pärjäävän, mutta ilmeisesti länsimaissa pitäisi rahaa jäädä pomojen ja sijoittajienkin taskuun osinkojen muodossa, että liiketoiminta olisi ”kannattavaa”.

No Colin Campbell varmaan tälläkin hetkellä myhäilee jossain EA:n ja Activisionin viimeisetkin roposet taskuissaan pullistelemassa. Näiden kahden paskafirman etuhan se on, ettei kaavaa mennä sotkemaan, vaan bäfää ja codia voidaan vääntää samalla moottorilla ja samalla rutiinilla vaikka maailman tappiin asti.

Muistetaan myös, että pikkurahojahan nämä pelibudjetit ovat siihen verrattuna mitä esim. Hollywoodissa liikkuu. Eli mistään ”käsittämättömistä summista” en kyllä puhuisi.

@EsPeHil85:
Ei ne pienet tekijät julkaisekaan pelejä yksin, vaan hankkivat rahoitusta esim. erillisen julkaisijan avulla.

Miten on mahdollista että ennen AAA-pelejä tehtiin vain murto-osalla nyky budjeteista?
Ei se kehitys voi olla niin kallista koska pienet tekijät julkaisevat pelejä XBLA:han ja Playstation Storeen ”päivittäin”. Meneekö raha johtajien ja osakkeenomistajien taskuun?

AAA-pelit eivät kuole mihinkään, mutta jotkin tietyt tahot ja metodit saattavat kuollakkin.

Onko ihme että kys. pelit maksaa, kun myynnissä on itseääntoistavaa roskaa jota saadaan liikkeelle vain markkinointirummutuksella. Katoaisi AAA peleistä leijonanosa jos markkinointiin käytettäisiin saman verta kuin ns. ’peruspeleihin’, mutta se ei ole vaihtoehto, sillä peli ei tuolloin myy, pelin pitäisi olla hyvä myydäkseen pelkästään ”kaverilta kuulin” -sanan voimalla.

”Hei siinä! ootko pelannu sitä uutta Kutsu työhön IX:ää? Siinä on semmosia edellistä versiota pienempiä pelikenttiä, deathmatch moodi ja erinnäköisiä aseita. Aikasamanlainen kuin edelliset versiot mutta enemmän IN. Osta sinäkin!”

No eihän se nyt mikään uutinen enää ole että nämä suuret julkaisijat ovat pahasti aikaansa jäljessä. Pienet vitosen indiepelit ovat aivan loistavia, niissä on aivan riittävän nätti grafiikka, riittävät äänet, yleensä panostettu pelattavuuteen ja juoneen yms.

Itse suosin juurikin tästä syystä näitä indiepelejä ja ostan sen 1-3 AAA-peliä vuodessa.

Konsolithan nimenomaan rajoittaa tuota kulujen karkaamista, koska seisovat samassa suorituskyvyssä sen n. 5v. PC-puolellahan tuo käytännössä kasvaa kuukausittain.

Toki tuo seuraava sukupolvihyppäys tulee kyllä tappamaan noita pelejä ja paljon. Kenties nähdään sellainen ilmiö, että pelien laatuun panostetaan oikein kunnolla, koska floppi tarkoittaa konkurssia. Siltikin veikkaan rahalehmien mylvivän ja saadan jatko-osien jatko-osia joissa graffoja on vain viilattu. Sama lehmä, eri värisenä. Hyvä jos edes väriä vaihtavat… Odotan innolla sotapeliä jossa eka pelataan toisella puolella. Sitten jatko-osa jossa on täysin identtiset tapahtumat, mutta vain vastapuolen katsomana. Samat mapit, samat hahmot, samat skriptit…oh boy!

Tossa gamasutturan artikkelissa McMillen sanoo samaa, mitä GDC:n haastatteluissakin tuli ilmi eli kehittäjät/julkaisijat syytävät rekkalasteittain rahaa kaikkeen turhaan paskaa.

Miksi maksaa paskasta konsoliporttauksesta, jolla on kestoa maksimissaan pari tuntia, ja jossa ei ole mitään oikeaa sisältöä mauttomat 60€, kun indie-kehittäjät koettavat murto-osalla tuosta hinnasta tarjota ihan oikeaakin pelikokemusta? Eips, en taida edes konettani päivitellä vielä aikoihin, isommat pelit eivät enää kiinnosta. Eivät oikeastaan ole kiinnostaneet aikoihin. Skyrim oli ihan kohtalainen kokemus, mutta muuten on tullut pelkkiä huteja hommattua – vaikka olenkin erittäin valikoiva pelisarjojen jatko-osien suhteen.

Pahalta näyttää isojen pelien tulevaisuus, mutta näyttäköön. Indien puolelle olen siirtynyt ja pysyttelen varmaan siellä jatkossakin.

Jos jonkin urheilupelin vuosipäivityskin maksaa jo nyt 60€, niin AAA-pelit tulevat kuolemaan. Toivottavasti tappoisku kuitenkin osuu EA:n kaltaiseen tusinapelijättiin ensimmäisenä.

Muropaketin uusimmat