Tarkennus: Twitch kieltää K18-pelit, mutta vain ne kaikkein aikuisimmat K18-pelit

01.06.2015 16:00 | Jukka O. Kauppinen

Juho ehätti uutisoimaan viikonloppuna, että striimauspalvelu Twitch kieltää aikuispelien striimaamisen nettikansalle. Eli ”Twitch on nimittäin ilmoittanut kieltävänsä vain aikuisille luokiteltujen pelien striimaamisen kokonaan.”

”Vain aikuisille”viittaa tässä yhteydessä Yhdysvalloissa käytettävään ESRB-ikärajajärjestelmään, joka vastaa pääpiirteittäin eurooppalaita PEGI-järjestelmää. ESRB:n mittarien yläpäässä on kuitenkin oikeastaan kaksi K18-luokitusta.

Mature vastaa suurinpiirtein meikäläistä K18-luokitusta, mutta Adults Only on vielä siitäkin kireämpi määritelmä peleistä, joiden sisältö ei mahdu amerikkalaishenkisen moraali-ilmaston tulkinnan mukaan lainkaan alle 18-vuotiaille. Siinä missä myös Mature-luokitelluissa peleissä voi olla väkivaltaa ja väkeviä seksiteemoja, niin Adults Only -luokituksessa ne ovat esillä vieläkin vahvempina ja suorasukaisina.

Käytännössä suuri osa AO-kielletyistä peleistä on pornopelejä, mutta sekaan mahtuu muun muassa seikkailu Fahreinheit / Indigo Prophery Director’s Cut, Hatred, Leisure Siut Larry: Magna Cum Laude Uncut and Uncensored ja Manhunt 2.

Lista ESRB:n AO-peleistä onkin sinänsä yllättävän lyhyt ja seksipelipainotteinen.

Selkeän striimausmääritelmän julkaiseminen on sinänsä tervetullut asia, mutta vähän tässä tuntuu että Twitchin päätöksessä valmistaudutaan nimenomaan väkivaltaräiskintä Hatredin julkaisuun.

Virallisen tiedotteen mukaan ”aiempi, pelikohtainen päätöksenteko aiheutti hämmennystä striimaajien keskuudessa. Lisäksi politiikka on epäreilu ja ajoittain epäjohdonmukainen. Tiukan ja yksiselitteisen sääntelyn tarkoituksena on tehdä myös sensurointipolitiikasta niin läpinäkyvää kuin suinkin on mahdollista. Tavoitteena on tehdä Twitchistä turvallinen yhteisöalusta, jonka parissa kaikilla on hauskaa ilman, että joutuu pelkäämään altistumista liian järkyttävälle materiaalille.”

Lisätietoja: Twitch Rules of Conduct Update: Adult Oriented Games

Lisää aiheesta

Twitchissä ei enää striimailla aikuispelejä

Keskustelu

selkeä hyökkäys twitchiltä hatredia kohtaan. Tämä banni tuli KAKSI päivää ennen hatredin julkaisua.

Todennäköisesti twitchin johto haluaa pitää osakkeenomistajat tyytyväisinä, kun varmasti sielläkin monta tekopyhää ihmistä olemassa, jotka eivät tällaisia hatredin kaltaisia pelejä hyväksy.

Muropaketin uusimmat