Uusimmat

Täydennetyn todellisuuden pelit ovat varma rahareikä – pelitaloille

09.08.2016 10:00 Jukka O. Kauppinen

Pokemon Go -pelin ilmiömäinen menestys on jo saanut pelikehittäjät kolkuttelemaan laumoina riskisijoittajien ja julkaisijoiden ovia omia täydennetyn todellisuuden (AR) peli-ideoiden kanssa. Ei kuitenkaan välttämättä kannattaisi.

Kuten niin moni muoti-ilmiö ja suosittu hittipeli, myös Pokemon Go toimii esikuvana kymmenille jäljittelijöille. World of Warcraft nosti morpit valtavaksi puheenaiheeksi, Angry Birds nosti mobiilipelit valokeilaan ja Oculus Rift -virtuaalilasien Kicktarter-menestys teki virtuaalitodellisuudesta muotia.

Kaikki ilmiöt ovat saaneet valtavasti jäljittelijöitä, joista suurin osa on lässähtänyt onnettomasti turvalleen. Ilmiöillä rahastaminen kun on vaikeaa. Suosio saattaa olla jo laskenut siinä vaiheessa, kun matkijat ehtivät markkinoille. Tai sitten porukka pelaa vain sitä ensimmäistä peliä, jota on tänä aikana ehditty työstää lisää ja tehdä entistäkin paremmaksi.

Pokemon Go on vielä vasta aivan matkansa alussa. Se nousi hetkessä hurjaksi ilmiöksi, ja pelaajia riittää vielä. Entä kun tulee syksyn sateet ja talven pakkaset, taikka kun pelin tämänhetkinen sisältö on pumpattu tyhjiin? Ilmaisen pelin on pidettävä pelaajat koukussaan pitkällä tähtäimellä, ja Pokemoninkin lumo haihtuu väkisinkin jossain kohtaa, jolloin peliltä vaaditaan nykyistä enemmän.

Ylipäätänsäkin Nintendolle ja Niantecille Pokemon Go on peli, jonka teemoja on työstetty vuosia ja vuosikymmeniä. Paikannustekniikka on Niantecin ominta osaamista, Nintendolle taas täydennetty todellisuus ja liikunnalliset pelit ovat yksi firman pitkän linjan valttikorkeista. Ja tietenkin ne pokemonit.

Pidemmällä tähtäimellä Niantec/Nintendolla on taatusti mittavia haasteita Pokemon Gon suosion kannattelussa, mutta entäs kun vuoden kahden sisään markkinoille tulvii kasapäin kopioita, joilla ei ole vastaavia tunnettuja brändejä tukemaan?

Siinä kuulkaa käy virtuaalitodellisuuden tavoin. Markkinoille tulvii pelejä ja laitteita, joita ei osteta, vaikka kulmakarvat saattavatkin vähän kohota kiinnostuksesta. Mutta värähtääkö visa?

Pokemon Go
Kaikki jutut aiheesta

Jukka O. Kauppinen

Muropaketin uusimmat