UUSIMMAT

TE: Roviolla sisäisiä ongelmia

06.02.2015 15:00 | Jukka O. Kauppinen

Talouselämä-lehti on seurannut Rovio-pelitalon tapahtumia tarkalla silmällä – ja jututtanut useampaa yhtiöstä viimeisen vuoden, parin aikana lähtenyttä henkilöä.  Ja vähän ikävältä näyttää. Vaikka yhtiöllä menee yhä ihan kohtalaisesti, niin Rovion pelit ovat kadonneet latauslistojen kärjestä. Tampereen studio suljettiin ja 14 prosenttia työntekijöistä irtisanottiin. Kaiken lisäksi huipulla tuulee.

TE:n mukaan yhtiötä on vaivannut erityisesti vauhtisokeus, jonka myötä firma tarttui kaikkeen mahdolliseen, mutta ei keskittynyt varsinaisesti mihinkään. Omia pelejä tehtiin kovaan tahtiin, minkä lisäksi firma julkaisi myös ulkopuolisten studioiden teoksia. Angry Birds –brändiä lisensoitiin joka suuntaan, aina kirjoja ja huvipuistoja myöten. Strateginen suunta vaihteli kuin tuuliviiri, ja johdon huomio keskittyi liiankin usein yhtiön sisäiseen politiikkaan.

Moninaisten ongelmien johdosta Roviosta onkin lähtenyt sekä ylemmän portaan johtajia että varsinaisia pelikehittäjiä, jotka ovat perustaneet omia yhtiöitään. Osa lähtemisistä pohjautuu varmasti turhautumiseen, osa myös omien haaveiden vapaampaan toteuttamiseen.

Yksi iso syy pelisuunnittelijoiden ja –kehittäjien lähdölle on myös Rovion kehno palkitsemispolitiikka. Angry Birds –pelin alkujaan suunnitelleet Jaakko Iisalo / Tuomas Erikoinen jätettiin sivuun parrasvaloista, kun markkinointijohtaja Peter Vesterbacka nostettiin yhtiön keulakuvaksi. Lehdistö tituleerasi Vesterbackaa pelin suunnittelijaksi, vaikka herra tuli yhtiöön töihin vasta Angry Birdsin julkaisun jälkeen. Lisäksi Vesterbacka nettosi markkinointipuheillaan tuhtia tiliä, eikä yhtiö kiittänyt idean oikeita isiä kummoisillakaan bonuksilla edes Angry Birdsin suosion huippukaudella.

Tämä tietty kiittämättömyys onkin johtanut käytännössä siihen, että jos Rovion peliväki saa poikkeuksellisen hyvän ja potentiaalisen idean, niin se pidetään mieluummin piilossa, irtisanoudutaan ja perustetaan oma yhtiö sitä kehittämään.

Alleviivataan kuitenkin sitä, että vaikka tilanne olisikin nyt sotkuinen, niin Rovio on yhä voitollinen yhtiö, jolla on palveluksessaan satoja henkilöitä. Seuraava hittipeli saattaa odottaa aivan kulman takana.

Lisää aiheesta Talouselämän oheisesta artikkelista.

Lue juttu: TE, 10 syytä Rovion kaaokseen

Lisää aiheesta

Rovion YT päättyi – potkuja jaeltiin pelättyä vähemmän, mutta silti noin 110:lle  

Apocalyptica soittaa possurokkia koko maailmalle – ja Martti Ahtisaari hieroo rauhaa 

Rovion pelikampanja tukee kehitysmaiden lapsia 

Uusi Angry Birds -peli julkaistiin hämärän videon saattelemana

Rovio tekee pelaajista piraatteja – Plunder Pirates on moninpelattava merirosvoseikkailu 

Rovion yllätysuutuus Retry vaatii taitoa ja tarkkuutta 

Rovion voitot puolittuivat viime vuonna 

Rovio tahtoo säilyttää eettisen otteen mikromaksupeleissään 

Muropaketin uusimmat