Uusimmat

Teknologiatoimittajalta tiukka kannanotto: Peliala ei tajua omaa hiilijalanjälkeään

15.04.2022 12:00 Muropaketin toimitus

Brittiläinen teknologiatoimittaja julkaisi laajan katsauksen siihen, miten pelikehityksessä voitaisiin torjua ilmaston lämpenemistä.

On jo vuosikausia ollut selvää, että ihmiskunnan tulee vähentää tuntuvasti hiilidioksidipäästöjään, jotta ilmaston lämpeneminen voidaan pitää mahdollisimman vähäisenä. Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raportit maalaavat tilanteesta alati synkempää kuvaa, eikä riittäviin toimiin ole ryhdytty.

Peliala edustaa päästöissä pienen pientä osuutta, mutta silläkin on vastuunsa asiassa – etenkin kun kyse on viihteestä.

Brittilehti Guardianin teknologiatoimittaja Alex Hern ottikin äskettäin asiakseen selvittää, miten Lontoossa järjestettyyn WASD-pelitapahtumaan osallistuneet kehittäjät ovat ottaneet huomioon hiilipäästöjä ja niiden vähentämistä. Jotkut puhuivat esimerkiksi matkustamisen vähentämisestä, mutta pelikehityksen kannalta harva studio oli asiaa ajatellut.

”Kiertäessäni tapahtumaa olin yllättynyt, kuinka harvat ihmiset olivat edes ajatelleet asiaa sillä tapaa kuin lähestyin sitä”, Hern kirjoittaa Guardianin pitkässä artikkelissa.

Jotkut yhtiöt ovat ottaneet asiakseen vähentää päästöjä tuntuvasti, esimerkiksi Microsoft, joka on luvannut muuttua hiilineutraaliksi 2030 mennessä ja sen jälkeen jopa hyvittää kaikki aiemmin aiheuttamansa päästöt. Monien muiden kohdalla tilanne on huonompi.

Hern vertailee jutussaan esimerkiksi, kuinka paljon enemmän huipputason PC:llä toimiva AAA-peli kuluttaa energiaa verrattuna vaikkapa Nintendo Switchiin, jonka kulutus on himmeän hehkulampun luokkaa. Toimittaja korostaakin, että itse kehittäjät voisivat tehdä paljon vähentääkseen pelien energiankulutusta, jo suunnitteluvalinnoista lähtien.

Hern esittää artikkelissaan jopa ajatuksen, että pelialan pitäisi lakata pyrkimästä koko ajan teknisesti edistyneempiin peleihin. Tämä pidentäisi myös kaikkien pelialustojen elinikää ja vähentäisi päästöjä sitä kautta.

Koko monipuolisen artikkelin löydät Guardianin sivuilta.