Uusimmat

Testi Backbone One PlayStation Edition -peliohjain mobiililaitteille – Näppärä mutta hintava

17.09.2023 19:00 Ilari Hauhia

Backbone One PlayStation Edition on puhelimen ympärille asettuva mobiiliohjain, jonka avulla voi pelata sekä mobiipelejä että esimerkiksi puhelimeen striimattavia PlayStation-pelejä.

Backbone One PlayStation Edition matkii ulkonäkönsä puolesta PlayStation 5:n DualSense-ohjainta. Ohjaimesta löytyy PlayStation-pelaajille tuttu mustavalkoinen värimaailma ja tutut näppäimet. Peukalotatit on kuitenkin aseteltu Xbox (ja Nintendo Switch) -henkisesti epäsymmetrisesti siten, että vasen peukalotatti on aivan ohjaimen yläreunassa, oikean tatin sijaitsessa alempana.

Puhelin pysyy keskeltä jousen avulla venyvän ohjaimen keskellä puristuksessa. Puristus on tukeva, eikä puhelin tipahda kyydistä edes ohjainta pyöritellessä tai heilutellessa.

Peukalotattien sijoittelu tuntuu omissa Nintendo Switchiin tottuneissa käsissä luontevalta ja tattien tuntuma muistuttaa paljon Nintendo Switchiä. Omissa suurissa käsissäni ohjaimen puolikkaat voisivat mielellään olla hieman suuremmatkin, ja pidemmät pelisessiot alkavat tuntua käsissä hieman kramppaavilta. Sama ongelma koskee itselläni myös Nintendo Switchiä – toki suurempi laite olisi kannettavuuden kannalta huonompi vaihtoehto.

Näppäimien tuntuma on hyvä, mutta se ei silti yllä aivan esimerkiksi DualSensen tasolle, sillä D-Pad ja olkanäppäimet ovat hieman löysän oloisia. Onneksi tärkeimmät napit, eli XOΔ▢ toimivat moitteetta.

Kenties suurin puute ohjaimessa on puuttuva kosketusalue, tai sille omistettu näppäin. Esimerkiksi Horizon: Forbidden Westissä ja monissa muissa PlayStation-peleissä kartta tai menu aukeaa painamalla kosketusaluetta. Ohjaimessa pelaajan täytyy kaksoisklikata puhelimen näyttöä, ja sille yltäminen on hankalaa, ja ominaisuus on jokseenkin altis virheklikkauksille.

Muuten Backbone One toimii peliohjaimena hyvin. Testissä ohjaimen kautta kokeiltiin sekä mobiilipelejä että PS Remote Playta ja Xbox Game Passin pelistriimausta. Kaikissa tapauksissa pelaaminen onnistui pätevästi ja huomattavasti paremmin kuin pelkältä kosketusnäytöltä. Luonnollisesti myös PC-pelien striimaaminen puhelimeen on mahdollista. Vaikka kyse on ”PlayStation”-mallista, ei se vaikuta siihen, mitä pelejä sen avulla voi pelata.

Pelaamisen ohella myös pelisovelluksien avaaminen on helppoa. Backbone One tekee myös PS Remote Playn tai Xbox Game Passin avaamisesta nopeaa omalla laukaisinohjelmistollaan, joskin toiminto kuuluu vain kuukausimaksulliseen premium-versioon. Ohjelmistoon tulee mukana premium-kokeilujakso. Ohjainta voi toki käyttää myös ilman kuukausimaksua, jos pelien avaaminen manuaalisesti omia reittejään pitkin ei haittaa. Premium-ohjelmisto on kyllä ihan näppärä, mutta tuskin 50 euron vuosihinnan arvoinen. Androidille premium-tilausta ei ole vielä lainkaan.

Backbone Onesta on tarjolla sekä Android (USB-C) että iOS (lightning) -versiot, sekä eri värityksillä ja näppäinten asetteluilla tehdyt PlayStation- ja Xbox -versiot. iPhone-käyttäjien kannattaa huomioida, että tulevissa iPhone 15 -malleissa on mitä luultavimmin USB-C-liittimet, eikä nykyinen iOS-versio tule siten toimimaan iPhone 15 -mallien kanssa. Ohjaimessa on myös 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä.

Ohjaimen ulkomitat ovat suljettuna / avattuna 93,9 x 176,2/257,6 x 32,6 millimetriä ja se painaa 138 grammaa. Kun ohjain ei ole käytössä, se pakkautuu hieman Nintendo Switchiä pienempään tilaan. Ohjain on tällöin lättänä, ja ainakin paksuutensa puolesta kompaktimpi verrattuna siihen että kantaisi erillistä ohjainta ja siihen liitettävää puhelintelakkaa, kuten Muropaketin testissä aiemmin käynyttä Turtle Beach Recon Cloudia. On lähinnä makuasia, onko Nintendo Switch -tyylinen tapa pitää puhelinta näyttönä ohjaimen keskellä parempi vai huonompi kuin ohjaimen päälle kiinnikkeellä kiinnittyvä puhelin.

Ikävänä seikkana iPhone ei mahdu ohjaimeen suojakuoren kanssa, vaan ohutkin suojakuori on poistettava, jotta puhelimen saa yhdistettyä lightning-porttiin. Ohjain ei lataa puhelinta käytössä, vaan ottaa itse virtansa puhelimen akusta. Näin puhelimen kanssa ei voi pelata pidempään edes akkupankin tai seinäpistokkeen turvin ilman lataustaukoja.

Ohjaimen mukana pitäisi tulla kolmen kuukauden ilmaiskoodi Discordin Nitro-tilaukseen. Omalla kohdallani koodi ei toiminut, vaan Discord valittaa sen olevan virheellinen.

119 euron hinnalla Backbone One on jokseenkin kallis, mutta mobiilipelaamiseen uppoutuneelle pelaajalle hinta lienee vielä kipurajan sisällä, jos omaan ohjaimeen haluaa panostaa kunnolla. iPhone yhdistettynä Backbone Oneen näyttää aidosti tyylikkäältä ja sen avulla pelaaminen on miellyttävän tuntuista.

Halvemmallakin hinnalla saa kuitenkin päteviä mobiiliohjaimia, ja mikäli kotoa löytyy jo valmiiksi vaikkapa DualSense-peliohjain, voi säästää paljon rahaa ostamalla pelkän kiinnikkeen ohjaimen ja puhelimen välille. Toki tällöin kokonaisuus ei ole aivan yhtä kompakti kuin Backbone Onen tapauksessa.

Jo valmiiksi korkeahkon hinnan päälle tulee vielä erillinen lasku Backbone One+ -tilauksesta, jos sellaisen haluaa itsellään pitää kokeilujaksonkin jälkeen. Lightning-liitännän jäädessä historiaan nykyinen iOS-malli lienee muutenkin tiensä päässä, mikäli aikoo ennemmin tai myöhemmin päivittää uudempaan iPhoneen. Android-mallissa vastaavaa ongelmaa ei ole.

Hyvää:

 • Tyylikäs muotoilu
 • Toimiva laukaisinohjelmisto
 • Kompakti koko

Huonoa

 • Laukaisinohjelmiston kuukausimaksullisuus
 • Hankala touchpad-painikkeen painaminen
 • Puhelin ei mahdu laitteeseen suojakuoren kanssa
 • Puhelinta ei voi ladata pelaamisen aikana

Tekniset tiedot Backbone One PlayStation Edition (iOS)

 • Hinta: 119,99 euroa
 • 3,5mm kuulokeliitäntä
 • Lightning-portti
 • Yhteensopiva Xboxin, PlayStationin® ja Steamin kanssa
 • Mitat (K x L x S): 93,9 x 176,2 ~ 257,6 x 32,6 mm
 • Paino: 138 g

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat