Uusimmat

Testi Logitech G PRO X Superlight -pelihiiri – Keveys on nyt valttia, eikä syyttä

06.01.2021 19:00 Antti Voutilainen

Kuluvana vuonna keveys on noussut pelihiirien vahvimmaksi trendiksi. Toki keveyteen panostettiin jo aiemmin, mutta tänä vuonna ”höyhensarja” alkoi kiinnostaa laajemmin eri valmistajia. Otimme testiin Logitech G PRO X Superlight -hiiren, joka on vieläpä langaton malli.

Vaikka hiiren paino on vaikea arvioida päällisin puolin, kevyiden hiirten tavaramerkiksi on muodostunut hunajakennorakenne, joka löytyy valtaosasta kevyistä hiiristä. Useimmat näistä ovat kaapelin varassa, sillä harvempi valmistaja on onnistunut yhdistämään keveyden ja langattomuuden. Logitech on yksi niistä harvoista valmistajista, joka tehtävässä on onnistunut PRO X Superlight -pelihiirellään. Toki se erottuu joukosta siinäkin, ettei tuttua hunajakennokuviointia hiirestä löydy.

PRO X Superlight asettuu hintansa puolesta pelihiirien kalleimpaan kastiin 149 euron hinnallaan. Lähelle samaa hintaluokkaa asettuvat Razerin DeathAdder V2 Pro, Asuksen ROG Chakram ja ROG Spatha ja Logitechin aiempi G903. Yhteistä kaikille on langattomuus, mutta painon puolesta painitaan eri painoluokassa.

Testissä tutustutaan G PRO X Superlight -pelihiiren ominaisuuksiin, suorituskykyyn ja akkukestoon pelikäytössä.

Logitech julkaisi G PRO X Superlight -pelihiiren marraskuussa. Uusi hiiri ei eroa muotoilun puolesta paljoakaan vuonna 2018 julkaistusta G Pro Wireless -pelihiirestä. Muotoilu on oikeastaan käytännössä miltei identtinen. Päällisin puolin erona on se, että uudessa hiiressä kylkinäppäimet ovat kiinteästi hiiren vasemmalla kyljellä. Toinen selkeä ero on se, että RGB-led-valaistu logo on korvattu hopeisella logolla. Selkäpuolelta löytyy kuitenkin pieni led-valo, joka kertoo akun matalasta varauksesta tai siitä että akku lataantuu.

Hiiren ulkomitat ovat 125 x 63,5 x 40 millimetriä. Painoa hiirellä on vain 63 grammaa. Edeltäjään verrattuna ero painossa ei ole mahdottoman suuri, sillä sen paino on 80 grammaa.

Mukana toimitettava USB-kaapeli on pituudeltaan 1,8 metriä, ja hiiren päässä liitin on tyypiltään micro-USB. Mukana toimitetaan myös sovitinkappale, jolla langattoman vastaanottimen saa tuotua lähemmäksi, jos se muutoin uhkaa jäädä liian kauaksi itse hiirestä.

Hiirestä löytyy yhteensä viisi näppäintä. Päänäppäimien lisäksi vasemmalta kyljeltä löytyy kaksi kylkinäppäintä ja rulla toimii viidennen näppäimen roolissa.

Tiedonsiirtoon hiiressä käytetään tuttua langatonta Lightspeed-tekniikkaa, jonka ansiosta vasteajan kerrotaan olevan yksi millisekunti.

Hiiren akkukestoksi ilmoitetaan 70 tuntia jatkuvassa käytössä, joka on 10 tuntia enemmän kuin edeltäjässä. Hiiri on myös Powerplay-yhteensopiva, eli sitä pystyy lataamaan myös langattomasti Powerplay-alustan avulla. Hiiren paino toki nousee hieman hiireen asennettavan Powercore-moduulin myötä, mutta samalla vapauttaa langallisesta lataamisesta.

Hiiren sensorina toimii tuttu HERO-anturi, joka kykenee parhaillaan 25 400 DPI:n tarkkuuteen. Konepellin alta löytyy myös 32-bittinen ARM-suoritin. Hiiren sisäiseen muistiin pystyy tallentamaan enimmillään viisi erilaisin asetuksin olevaa profiilia.

Hiiren asetusten ja profiilien hallinnointi tapahtuu Logitechin G HUB -ohjelman kautta.

Testiin otettu yksilö on väriltään valkoinen, mutta muotoilu on tunnistettavissa edeltäjästään. Hillitty ulkonäkö säilyy entisellään eikä RGB led-valaistuksen poistuminen harmita lainkaan.

Ennakkoon hiiren valkoinen väri hieman epäilytti, koska arvelin lian näkyvän hiiressä varsin selvästi. Materiaalivalintaa voi pitää varsin onnistuneena, sillä testijakson lopussa pölyä oli kerääntynyt lähinnä pohjassa olevien tassujen reunoihin. Päältä likaa ei löytynyt etsimälläkään.

Hiiren mukana toimitetaan neljä tarraa, jotka ovat tarkoitettu päänäppäimiin ja molemmille kyljille. Tarrojen pinnat lisäävät hiireen huomattavasti kitkaa. Hiiren kitka tuntui omaan käteen kuitenkin sen verran sopivalta, ettei tarrojen kiinnitykselle ollut tarvetta.

Suurin ennakkoluulo koski tietenkin hiiren keveyttä. Siirtymä 139 gramman painoisesta hiirestä reilut 60 grammaa painavaan epäilytti ennakolta.

Hiiri murskasi ennakkoluulot tyylipuhtaasti. Keveydestä ei testijakson aikana keksinyt yhtään huonoa puolta. Hiiren liikuttelu käy siinä missä painavammankin, mutta kevyemmin. Todennäköisesti siirtymä ”raskaan sarjan” hiireen tulee olemaan huomattavasti vaikeampi mitä siirtymä kevyeen oli.

Toinen ennakkoluulo koski hiiren akkukestoa. Huippukeveys ja hyvä akkukesto tuntuivat ennakkoon ainoastaan toisensa poissulkevilta vaihtoehdoilta. Tässäkin tapauksessa ennakkoluulot saivat väistyä, sillä hiiren akkukestoa voi luonnehtia ilmiömäiseksi.

Yhdellä latauksella hiiri jaksoi palvella 15 päivää ja pari tuntia päälle. Huomion arvoista on se, että hiirtä käytettiin arkipäivinä 10-12 tuntia päivässä ja useita tunteja myös viikonloppuisin. Tuotekuvauksen 70 tuntia kuulostaakin varsin vaatimattomalta arviolta.

Käyttötuntumaltaan hiiri on edeltäjänsä tapaan erinomainen. Peukalo yltää hyvin kylkinäppäimille ja painalluksista saatava vaste on tunnistettavissa. Sama pätee myös rullaan. Porrastukset tuntuvat selvästi eikä rullan pyörityksestä lähde juurikaan ääntä.

Näppäimien painalluksista lähtevä ääni on hieman voimakkaampi kuin raskaammassa hiiressä, mutta se selittyy hiiren kevyemmällä rakenteella. Klikkauksista lähtevä ääni ei ole kuitenkaan häiritsevä tai poikkeuksellinen ja kuulokkeiden kanssa pelatessa ääntä ei kuule.

Käyttötuntuma oli hyvä niin langattomana kuin langallisena ladatessa hiirtä. Luonnollisesti kaapeli lisäsi kokonaisuuden painoa ja muutti käyttötuntumaa, muttei siinä määrin, etteikö hiirtä olisi voinut tai halunnut käyttää ladatessa.

Testijakson aikana hiiri palveli niin työkäytössä kuin pelikäytössäkin. Hiiren toiminnassa ei ilmennyt minkäänlaisia ongelmia testijakson aikana. Oman kiitoksensa ansaitsee hiiren nopea herääminen lepotilasta. Pelikäytössä hiirtä testattiin Ghostrunner-, Destiny 2-, Tom Clancy’s Rainbow Six Siege-, Insurgency Sandstorm- ja Hell Let Loose -peleissä.

Hiiri saa puhtaat paperit myöskin Mousetester-ohjelman testeistä. Toiminta oli kaikin puolin moitteetonta kuten käytännön testitkin osoittivat.

Logitechin G Hub -hallintaohjelma ei varsinaisesti tarjoile yllätyksiä. Käyttöliittymä on tullut tutuksi aiempien testien myötä. Testihiiren kohdalla säätöjä on tavallista vähemmän, koska RGB-led-valaistuksen säädölle ei ole tarvetta. Päänäkymästä hiiren asetuksiin mennessä tarjolla on Määritykset- ja Herkkyys-osio.

Määritykset-osiossa tehdään määritykset hiiren näppäimille. Samassa osiossa onnistuu myös makrojen tallentaminen. Herkkyys-osiossa hoidetaan määritykset hiiren sensorille. Oletuksena tarjolla on viisi eri DPI-tasoa. Osiossa määritetään myös päivitysnopeus, joka on oletuksena tuhat hertsiä tarjoten yhden millisekunnin vasteajan.

Hiiren ainoaksi moitteeksi muodostuu edeltäjänsä tapaan se, ettei DPI-asetuksen vaihdolle ole omaa painiketta. Herkkyyden vaihdon määrittäminen jollekin viidestä näppäimestä tuntuu taas vieraalta, koska varsinkin pelikäytössä kaikilla näppäimillä on selkeä käyttötarkoitus. Sen myötä herkkyyden vaihdon määrittäminen jollekin näistä näppäimistä tuntuukin hyvin vieraalta.

Omassa käytössäni DPI-näppäimen puuttuminen ei ole kuitenkaan merkittävä puute, sillä hiiri palveli erinomaisesti 800 DPI:n tarkkuudella. Korkeampaa 4000 DPI:n tarkkuutta testattiin Ghostrunner-pelissä. Kilpapelaamista silmällä pitäen optio nopealle ja vaivattomalle herkkyyden vaihdolle tuntuu varsin oleelliselta.

Kokonaisuutena G Pro X Superlight onnistui hienosti ennakkoluulojen kumoamisessa. Hiiren keveys yllätti miellyttävästi, mutta vielä suurempi yllätys oli uskomaton akkukesto. Reilun 15 päivän akkukesto erittäin aktiivisella käytöllä asettaa kilpailussa riman huomattavan korkealle. Kerta toisensa jälkeen Logitech onnistuu yllättämään, vaikka odotukset ovatkin oletuksena korkealla.

G Pro X Superlight sopii erityisesti heille, jotka kaipaavat hiireltään keveyttä ja langattomuutta. Ei ole epäilystäkään, etteikö G Pro X Superlight palvele kilpapelaajia. Moitteeton toiminta yhdistettynä ominaisuuksiin, joita harvoilta vielä löytyy, on varsin väkevä valtti.

Näppäinmäärän vuoksi hiiri soveltuu parhaiten räiskintäpeleille, joissa näppäinmäärityksiä on maltillisesti.

Hiiren hinta asettuu langattomien hiirten kalleimpaan kastiin, mutta tässä tapauksessa se tarjoaa rahalle vastinetta varsin hyvin. Mikäli langattomuudesta on valmis tinkimään, niin silloin vaihtoehtojen kirjo kasvaa huomattavasti.

Hyvää

  • Keveys
  • Akkukesto
  • Likaa hylkivä pintamateriaali
  • Tukee langatonta Powerplay-latausta

Huonoa

  • Ei erillistä herkkyyden vaihtonäppäintä
  • Hinta varauksin

Tekniset tiedot Logitech G PRO X Superlight

  • Hinta: 149,00 €
  • Mitat: 125 x 63,5 x 40 mm, 63 grammaa
  • Anturi: Hero
  • DPI: 100-25 400

Antti Voutilainen

”Aloitin Muroka-koulussa vajaat kuusi vuotta sitten. Jalo tavoitteeni on tulla RGB led-valaistun vyön Murokaksi vielä jonain päivänä. Harjoitusnäytteitäni päätyy pääasiassa tietotekniikka- ja peliosioihin. Välillä myös Pelaaja-lehteen. Jos en ole pyrkimässä kohti Muroka-tavoitettani, olen todennäköisesti grindaamassa Destiny 2:sta, sillä siinäkin matka on päämäärää tärkeämpi."

Muropaketin uusimmat