The Cave on kuin Maniac Mansion paitsi ei sinne päinkään

26.02.2013 11:00 | Jukka O. Kauppinen

Ron Gilbert ja Double Fine Productions. Siinä kaksi kovaa nimeä, joilta ilmestyi äskettäin peli nimeltään The Cave. Ja kun tähän vielä yhdistetään Gilbertin itsensä tekemän Maniac Mansion -fiilisyys, niin ollaan melkoisen seikkailupyhyyden äärillä. Paitsi että Miikka Lehtosen mukaan ihan samaan ei ylletty…

Ensimmäinen kulttuurishokki on se, että The Cave ei ole perinteinen seikkailupeli, vaan tasohyppelypeli, jossa on seikkailuelementtejä. Kevyitä sellaisia. Pitkin luolastoa on lätkitty esineitä, joita voi sitten kuskailla paikasta toiseen. Sitten kaadetaan kasville vettä, siepataan palava dynamiittipötkö vesiämpäriin ja avataan lukittu ovi avaimella. Mukana on myös tiimityötä vaativia ongelmia, joissa pitää vaihdella lennosta hahmojen välillä. Yksi pitää vipua väännettynä ja toinen seisoo napilla, jotta kolmas pääsee juoksemaan portista seuraavalle alueelle.  Kevyttä pikkukivaa siis.

Välitön ongelma on se, että hahmoja ei voi määrätä seuraamaan toisiaan, eikä yhdellekään mahdu mukaan kuin yksi esine kerrallaan. Niinpä useat ongelmat vaativat kamalaa edestakaisin ravaamista kun joko kuskaillaan tavaraa pisteestä A pisteeseen E (välillä pysähtyen pisteissä B, C ja D) tai juoksutetaan hahmoja samojen alueiden läpi päästä päähän. Eikä luolasto ole aina ihan pieni, vaan kaikki alueet tuntuvat sisältävän vähän turhan paljon tyhjää tilaa. Helppo ja halpa tapa lisätä peliin vähän pituutta? Ehkä! Joka tapauksessa puisevaa.

Tämä on suuri harmi, sillä muuten erillisistä hahmoista otetaan kyllä mukavasti hyötyä irti. Luolasto on toteutettu niin, että vuorotellen pelataan kaikille yhteisiä, geneerisiä puzzlealueita ja vuorotellen yhden mukana olevan hahmon oma alue, jossa kerrotaan tämän tarina ja ratkotaan paljon geneerisiä alueita hauskempia ja mielenkiintoisempia puzzleja.

Lue koko arvostelu: The Cave (PC, PS3, Xbox 360)

Lisää aiheesta

Brütal Legend (PS3, Xbox 360)

Mitä tapahtuu, kun samaan pakettiin lyödään suunnittelijalegenda Tim Schafer, metallilegendat Ozzy Osbourne ja Lemmy Kilminster, sekä näyttelijäle… elokuvista tuttu Jack Black? Voisi kuvitella, että täyttä kaaosta, mutta todellisuudessa tuloksena on jotain aivan muuta.

Iron Brigade (PC, Xbox 360)

Otetaan annos tower defenceä, heitetään mukaan vähän tavallista erikoisempi aihepiiri ja reippaasti loottihuorausta. Maustetaan neljän pelaajan co-opilla ja kaikilla konsoliversion päivityksillä. Tuloksena on pelin paras mahdollinen versio.

Sesame Street: Once Upon a Monster (Xbox 360)

Näin kuitenkin tapahtui, kun miehen mainio Double Fine -studio värvättiin toteuttamaan Sesame Street -sarjan virallinen peliversio. Taipuuko Brütal Legendin luoja lastenpelien tekijäksi? Sen kertoo Once Upon a Monster.

Muropaketin uusimmat