UUSIMMAT

The UnReal World – muistoja suomalaisen roolipelin 20-vuotiselta taipaleelta

15.03.2016 19:30 | Jukka O. Kauppinen

Sami Maarasen ja Erkka Lehmuksen luoma UnReal World –roolipeli on ollut kulttihitti Internetin syövereissä jo pitkälle yli 20 vuotta. Roguelike-piirteitä, eli proseduraalista maailmaa, hirmuista syvyyttä ja saatanallista vaikeutta yhdistelevässä pelissä ollaan muinainen suomalainen, jonka pitäisi selvitä. Se on helpommin sanottu kuin tehty, sillä maailma on vaaroja täynnä ja elämä on lyhyt, brutaali ja kivikkoinen.

URWia kehitettiin pitkään ensin pienenä suomipelinä, sitten isona suomipelinä, sitten share warena. Kolme vuotta sitten se muutetitin share waresta donationwareksi, eli kokoversion sai ladata maksutta mutta jos tykkäsit siitä kovasti, niin pelistä sai antaa myös lahjoituksen. Nykyaikaisin termein kaupallinen versio puolestaan julkaistiin viime kuussa Steam-palvelussa 11 euron hintaan.

Historiallisen pitkään työstetyn pelin taipaleelle mahtuu toki monta päivitystä ja versiota.  Hupaisasti huomasin myös käsitelleeni sen varhaisia versioita muinoin MikroBitin pelipalstalla, josta pari lainausta:

 

Kuukauden kotimainen 1/1999: The UnReal World v2.20

Jostain syystä URW on onnistunut välttelemään lehden sivuilla esittelyä, mutta nyt siihen ei enää anneta lupaa. Kyseessä on näet ehdottomasti yksi parhaista ja kiinnostavimmista sw-roolipeleistä.Pelaaja seikkailee yhden hahmon voimin omaperäisessä fantasiamaailmassa, jonka toteutuksessa on uskallettu välttää kliseitä.

Tapahtumat sijoittuvat nimettömään arktiseen maailmaan rautakaudella ja tavanomaisen rotujärjestelmän sijaan ihmiset kuuluvat eri heimoihin. Pelijärjestelmässä on käytetty sopivasti digitoita grafiikkaa ja ääntä, kokonaisuuden muistuttaessa jossain määrin vanhoja Ultimoita. Hyviä ideoita ja pelattavuutta löytyy runsaasti.

Tekijä Sami Määränen & Erkka Lehmus.Rekisteröinti 100mk, jolla sw-version rajoitkset poistuvat ja pelaaja voi saada oman kasvonsa peliin. Vaatii DOS, 386, 2 Mt.

urw220.zip, 2740 kt

 

Myöhemmin palstalla käsiteltiin myös versiota 2.30b:

The UnReal World v2.30b

Upea arktiseen rautakautiseen maailmaan sijoittuva roolipeli on astunut askeleen eteepäin tekniikan kelkassa ja myöntyy nyt toimimaan ongelmitta myös Windowsin alla. MB 1/99:n kuukauden kotimainen on uudistunut voimakkaasti: resoluutio on noussut 800×600-tilaan ja sisällöllisesti on tapahtunut kaikenlaista.

Peliä ei voi kehua riittävästi sillä se on upea näyte päättäväisestä puurtamisesta. Sitä on kehitetty jo viiden vuoden ajan ja työmäärä totisesti näkyy. Kliseitä on vältetty, omaperäisyyttä ja pelaamisen vapautta painotettu sitäkin enemmän. Tästä huippuseikkailua!

Tekijä Sami Maaranen. Rekisteröinti, jolla saa oman kasvonsa peliin, julisteen ja rajoitukset poistuvat. Vaatii DOS/Windows, 4 Mt, 486, 800×600 SVGA.

urw230b.zip, 5600 kt

 

Pitkälle on noista ajoista päästy. Unreal World löytyy nyt Steamistä PC-, Mac- ja Steamplay-versioina 10,99 euron hintaan.

Lisätietoja: UnReal World Steamissa

Lisää aiheesta

20 vuotta kehitetty suomalaisroolipeli UnReal World on nyt ilmainen

Yli 20 vuotta kehityksessä ollut suomalaispeli saapuu Steamiin tällä viikolla