Uusimmat

THQ:n toimitusjohtaja harmittelee firmansa kohtaloa ja julkaisematta jääneitä pelejä

25.01.2013 15:00 Miikka Lehtonen

Kuten jo tiedämme, THQ on nyt historiaa. Pakkohuutokaupan myytyä firman kehitystiimit ja IP-oikeudet pitkin maita ja mantuja niillä vähäisillä THQ:n työntekijöillä ei ole paljon muuta tekemistä kuin sammutella valoja. Eräs viimeisistä lähtiöjistä on toimitusjohtaja, joka muistelee nyt THQ-kuukausiaan.

Jason Rubin tunnetaan paremmin roolistaan Naughty Dogilla, jossa mies oli luomassa lukuisia pidettyjä ja arvostettuja pelejä. Yllätys oli melkoinen, kun hän viime vuoden toukokuussa yllättäen otti vastaan pestin ongelmissa olleen THQ:n toimitusjohtajana ja aloitti pelastusoperaationsa.

Rubin teki kaikkensa ja THQ:n työntekijöiden mukaan välillä jopa vähän enemmänkin yrittäessään taistella THQ:ta kohti parempaa tulevaisuutta. Lopulta sekään ei auttanut, sillä firma oli oikeasti paljon pahemmassa kunnossa, kuin hänelle oli ennakkoon kerrottu. Ja niin kävi kuten lopulta kävi. Rubin on antanut GameInformerille haastettelun, jossa hän muistelee THQ-aikojaan. Kiinnostavan setin joukosta nousee esiin pari tosi kiinnostavaa juttua.

Ensinnäkin on sangen piristävää lukea, että Rubin ei kiertele vastuutaan tai rooliaan THQ:n kaatumisessa, joskin sisäpiirin tarinoiden perusteella hän kyllä ehkä ottaa turhankin paljon syytä niskoilleen.

”Kun kirjoitan tätä, en pysty keksimään mitään, mitä olisin voinut tehdä muuttaakseni lopputulosta. Mutta voin kertoa, että tulen viettämään monta unetonta yötä miettiessäni, mitä olisin voinut vielä muuttaa. Vaikka en keksisikään mitään, minun on pakko hyväksyä, että tekojeni tuloksena oli epäonnistuminen. Enkä yritä väistellä sitä velvollisuutta.”

Rubin harmittelee ennen kaikkea kaikkia niitä menetettyjä työpaikkoja, jotka pakkomyynnistä seuraavat. Suljettujen studioiden ohella kaikki THQ:n omat työntekijät lentävät myös pihalle. Ja erityisesti miestä harmittaa se, että jos yritys olisi saanut jatkettua vähän aikaa hänen viitoittamallaan tiellä, kaikki olisi voinut päättyä toisin.

”Uskon, että lähitulevaisuudessa digitaalinen levitys ja vaihtoehtoiset bisnesmallit tuovat suuremman osan pelimyynnin tuloista kehittäjien ja julkaisijoiden kassaan. Ja tämän muutoksen myötä uskon, että THQ:n kaltaiset firmatkin voisivat selviytyä ja suuret olla vielä suurempia. Mutta ennen kuin pääsemme sinne, edessä on todella haastavat pari vuotta AAA-pelijulkaisijoille.

Clearlake-sijoittajaryhmän piti tuoda THQ:lle ne rahat, joilla olisimme päässeet sinne. Aika kertoo, olenko oikeassa, mutta valitettavasti en pääse todistamaan ideaani THQ:lla.”

Lisäksi Rubin harmittelee Vigilin kohtaloa. Darksiders-peleistään tunnettu tiimihän jäi pakkohuutokaupassa ilman ostajaa ja täten suljettiin. Rubinin mukaan tilannetta hankaloitti se, että Vigil oli vasta saanut Darksiders II:n ulos ja kehitti uutta pelisarjaa, joka oli vielä niin alkutekijöissään, ettei sitä pidetty hyvänä sijoituksena. Mies kuitenkin uskoo, että se olisi todellakin ollut juuri sitä.

”Kun THQ:n kehitystiimit vähän aikaa sitten kokoontuivat esittelemään toisilleen projektejaan, Vigilin koodinimi Crawler loksautti eniten leukoja. Se on fantastinen idea ja todellakin ainutlaatuinen peli. Se, että kukaan ei tehnyt pelistä tai tiimistä tarjousta, on suorastaan rikollista, enkä tajua sitä. Jos minä en sisäpiiriläisenä olisi ollut jäävi osallistumaan huutokauppaan, olisin itse rynnännyt paikalle shekkivihko ojossa. Ei se varmasti tiimiä paljon lohduta, mutta totta se on.”

Entiset THQ:n pelikehittäjät kuvailivat Crawleria ”hieman Dark Soulsin kaltaiseksi” ja ”äärettömän kiinnostavaksi” peliprojektiksi, joka taisi nyt sitten jäädä maailmalta väliin. Harmin paikka.

Lähde: GameInformer

Lisää aiheesta

THQ:n osaset löysivät ostajansa ja loppu on lähellä