UUSIMMAT

Tiesitkö tätä: Sonic juoksi alunperin nopeammin Yhdysvalloissa kuin Euroopassa

07.10.2016 15:00 | Tuukka Hämäläinen

sonicthehedgehog-001

Alkuperäinen Sonic the Hedgehog -peli toimi nopeammin Yhdysvalloissa kuin Euroopassa. Syy löytyy analogisten televisioiden värijärjestelmistä.

Sonic on maailman nopein siili, senhän nyt tietävät lapsetkin, mutta kaikki eivät tiedä, että sininen pikasiili oli alunperin aavistuksen nopeampi Yhdysvalloissa kuin Euroopassa. Alkuperäisen Sonic the Hedgehog -pelin (1991) yhdysvaltalainen julkaisu toimi nimittäin kokonaisuudessaan nopeammin kuin Euroopassa myyty versio.

Syy nopeuseroon löytyy analogisten televisioiden värijärjestelmistä ja kuvataajuuksista. Yhdysvalloissa käytössä on NTSC-järjestelmä, kun taas Europassa käytössä on PAL. Näiden järjestelmien kuvataajuus (eng. framerate) on eri, jonka vuoksi useimmat pelit optimoitiin erikseen molemmille järjestelmille. Sonic the Hedgehog ei kuitenkaan kuulunut näihin peleihin, jonka vuoksi pelin kuvataajuus oli NTSC-järjestelmissä 30 kuvaa sekunnissa, mutta eurooppalaisessa PAL-järjestelmässä vain 25 kuvaa sekunnissa. Tämän vuoksi Sonic juoksee siis alkuperäisessä pelissä nopeammin Yhdysvalloissa kuin Euroopassa.

Alta voit katsoa perusteellisemman selitysvideon asiasta. Sonicin nopeuserosta uutisoi Sploid.

Sonic the Hedgehog
Kaikki jutut aiheesta
Keskustelu

Monille, jotka ovat tekniikkaan perehtyneitä, tuo on ollut selvää vuosia (kymmeniä jopa). Vähän niin kuin tässä vasta muutama vuosi taaksepäin jenkkien retropeliharrastajat ”löysivät” scartista RGB-signaalin ja muuntimet, millä sai parhaan kuvanlaadun vanhemmista laitteista ulos (ei scart-liitintä/RGB:tä jenkeillä). Youtubeen kun pistelee hakusanoiksi best picture quality ja konsolin nimi, voi käydä katsomassa, kun jenkit touhottaa miten hyvältä RGB-kuva näyttääkään ;)
Ja tietenkin ovat oikeassa, paras kuvaliitäntä 240p-konsoleille.

Niin sama hommahan se tuntuu olevan monessa Nintendon pelissäkin!
Ja Marion PAL versiossa musat soi liian nopeasti… :D

Ah, legendaarinen Mario! Päädyin vähän vertailukuuntelemaan molempia versioita. En usko, että olisin tykästynyt ensimmäiseen osaan yhtä paljon ilman tuota nopeutusta. Se loi peliin oikein mukavan energisen fiiliksen. Kerrankin käännösongelma, josta on ollut hyötyä. :D

Muropaketin uusimmat