Uusimmat

Toimittajan puheenvuoro Mobiilipeleistä riittää kyllä viihdettä myös Tosipelaajille

07.10.2022 21:14 Ilari Hauhia

Monet PC- ja konsolipelaamiseen intohimoisesti suhtautuvat Tosipelaajat™ tuntuvat pitävän mobiilipelejä alemman luokan viihteenä tai pahimmillaan pelikelvottomana roskana. Mobiilipeleille kannattaa kuitenkin antaa mahdollisuus, sillä niiden joukosta löytyy myös upeita helmiä. 

Mobiilipelien osaltaan kehnolle maineelle on tietysti syynsä. Puhelimien ja tablettien tehorajoitteiden vuoksi monet mobiilipelit olivat pitkään enemmän tai vähemmän yksinkertaisia kasuaalipelejä. Ei siis ole ihme, että sanasta mobiilipeli tulee monille mieleen ensimmäisenä Candy Crushin tai Fruit Ninjan kaltainen superkasuaali ja yksinkertainen pelikokemus, joka ei välttämättä innosta AAA-tason konsolipeleihin tottunutta pelaajaa.

Myöskään aggressiiviset mikromaksuihin, loottilaatikoihin ja pay to win -strategioihin nojaavat monetisaatioratkaisut eivät ole varsinaisesti kohottaneet mobiilipelien mainetta. Valitettavasti näitä hyödynnetään laajasti edelleen nykypäivänäkin monissa mobiilipeleissä, ja pelaajan lompakon tyhjäksi nyhtäviä rahastustaktiikoita on syytäkin kritisoida.

Rohkeasti mobiilipelien maailmaan kurkistavalle pelaajalle on kuitenkin luvassa myös erinomaisia elämyksiä, jotka jäävät kokematta, mikäli niputtaa kaikki mobiilipelit roskaksi. Mobiililaitteiden suorituskyky on kasvanut viime vuosina kohisten, mikä on samalla vapauttanut mobiilipelien kehittäjien kädet tehorajoitteiden kahleista.

Nykyään kosketusnäytöllisille laitteille on tarjolla useita näyttäviä ja yllättävänkin syvällisiä pelikokemuksia. Erityisesti kuukausimaksullinen Apple Arcade sisältää useita aidosti laadukkaita ja viihdyttäviä pelikokemuksia, joista kaikki mikromaksut ja mainokset on riisuttu kokonaan pois. Android-laitteiden käyttäjille on tarjolla vastaavan kaltainen Google Play Pass.

Viime aikoina omaa peliaikaani ovat syöneet esimerkiksi vauhdikas skeittipeli Skate City, hauska ja värikäs Sneaky Sasquatch, rakentelupeli Lego Builder’s Journey, roguelite-elementtejä sisältävä Shovel Knight Dig sekä graafisesti upea ja tunteellinen Gris+.

Voin ”häpeilemättä” myöntää, että omassa pelikirjastossani on paikkansa myös kevyemmille pelikokemuksille. Angry Birds Reloadedin ja Bloons TD 6+:n kaltaiset kasuaalikliksuttelut toimivat erinomaisesti vaikkapa bussimatkan ajanvietteenä, kun aivot eivät oikein ehdi paneutua syvällisempiin seikkailuihin.

Mobiilipelien maailmasta löytyy mainioita pelikokemuksia myös moninpelien ystäville.

Esimerkiksi kilpailulliset korttipelit, kuten Hearthstone ja Legends of Runeterra istuvat kosketusnäytölle vähintään yhtä hyvin kuin tietokoneelle. Lisäksi PUBG Mobilen, Clash of Clansin, Arena of Valorin, League of Legends: Wild Riftin ja Brawl Starsin kaltaiset pelit tarjoavat valtavan esports-skenen mittavilla palkintopoteilla.

Pelkästään puhelimille ja tableteille suunniteltujen pelien ohella myös monet suositut PC- ja konsolipelit, kuten Fortnite ja Apex Legends ovat saatavilla myös mobiililaitteille, ja erityisesti peliohjaimella pelattuna kokemus on aivan passeli. Lisäksi kehutuista indie-peleistä esimerkiksi Terrarian, Baba Is Youn ja Dead Cellsin kaltaiset seikkailut on käännetty onnistuneesti mobiililaitteille.

Mikäli mobiilipelien valikoimasta ei suosituksista huolimatta tunnu löytyvän pelattavaa, ei puhelinta kannata heivata vieläkään nurkkaan.

Xbox Game Passin, GeForce Now’n, Steam Linkin ja PlayStation Now’n kaltaiset striimauspalvelut tuovat PC:ltä ja konsoleilta tutun pelikokoelman taskukokoisena mihin tahansa, missä internetyhteys on tarpeeksi vauhdikas. Verkkoviive ei ainakaan omalla kohdallani ole tavallisissa olosuhteissa niin suuri, että se tuottaisi pelaamiselle huomattavaa häiriötä.

Kokonaisuudessan mobiililaitteista on viimeistään viime vuosina tullut hyvin varteenotettavia pelilaitteita, joita edes  Tosipelaajienei kannata katsoa nenänvartta pitkin. Parhaimmillaan mobiililaitteet tarjoavat pelikokemuksia, jotka eivät olisi ylipäätään mahdollisia perinteisillä PC:illä tai konsoleilla – vaikkapa Pokémon Gon kaltainen GPS-sijaintiin perustuva AR-peli hyödyntää upeasti mobiililaitteiden tarjoamia mahdollisuuksia.

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat