Trollilaumat hyökkäsivät taas uuden naispelikehittäjän kimppuun
Nettiääliöiden laumat ovat löytäneet taas uuden uhrin pelialan naisia kohtaan käymässään kampanjassaan. Edelleen tuntemattomat häiriköt ottivat uusimmaksi uhrikseen Bostonissa toimivan naisten perustaman Giant Spacekat –pienkehittäjän kehitysjohtajan.
Häiriköt ovat lähettäneet Brianna Wulle erittäin vakavia ja törkeitä uhkailuviestejä, osoittaneet tietävänsä täsmälleen missä tämä asuu ja uhanneet tulla kylään pahat mielessään.
Wu on tehnyt tapahtuneesta rikosilmoituksen.
Lähde: Brianna Wu is latest dev threatened and driven out of home
Nettihäiriköiden laumat ovat olleet pitkin tätä vuotta aktiivisesti pelialalla toimivien naisten kimpussa. Epämääräisten tekosyiden takaa huudellaan niin korruptio- ja feminismi-syytteitä, mutta todellisuudessa kyseessä on sekopäisten nettitrollien masinoima häiriköintikampanja. Käytännössä häiriköinti kiedotaan taitavasti laveampien tekosyiden kudelmaan, jonka myötä myös aivan tavalliset Pekka Peruspelaajat liittyvät siihen kuvitelleessaan tekevänsä maailmaa paremmaksi ja pelastavansa pelaamisen Pelaajille.
Viime kuukausien tapahtumat pommiuhkauksineen, sekstailusyytöksineen ja henkilökohtaisine häiriköinteineen ovatkin olleet kauhistuttavaa ja anteeksiantamatonta seurattavaa, etenkin kun huomioi kuinka sitä on pedattu muutaman viime vuoden aikana. Esimerkiksi BioWaren naispuolinen käsikirjoittaja joutui toissavuona massiivisen vihapostikampanjan kohteeksi, kun tämä kehtasi kertoa rakastavansa enemmän kirjoittamista kuin pelaamista – ja kehtasi ehdottaa, että mitä jos peleissä olisi mahdollisuus hypätä taistelujen yli? Jos siis pelaaja tykkää enemmän pelin tarinasta kuin taistelemisesta? Tuntuukin, että jos naiskehittäjä uskaltaa sanoa mitään Miehisten MiesPelaajien uskomuksia vähänkin kolhivaa, niin nämä lisätään trollilaumojen uhrilistalle.
Naispelaajien kiusaaminen ei ole sinänsä mitään uutta, kuten kiusaaminen ylipäätänsäkään. Kiusaaminen on kuitenkin kasvanut pelottaviin mittasuhteisiin etenkin viime ja tämän vuoden aikana, ja kohdistunut entistä enemmän nimenomaan naispuolisiin pelikehittäjiin ja pelialalla toimiviin naisiin, joista useimmat ovat ns. indie-kehittäjiä, joiden mahdollisuudet puolustautua nettitrollien laumoja vastaan ovat vain rajoitetut. Lauma tuntuu liikkuvan kohteesta toiseen, etsien aina uuden yksittäisen henkilön, joka yritetään pahimmillaan ajaa pois pelialalta.
Jotkut tuntuvat perustelevan toimintaansa feminismin vastaisuudella – mutta todellisuudessa kyse on vain silkasta kiusaamisesta. Itseään pienemmän ja heikomman kiusaamisesta.
Nettihäiriköt ahdistelivat naistoimittajan pihalle pelialalta
Jenn Frank, oli pitkän linjan pelitoimittaja, joka tuli tunnetuksi 1Up-pelisaitilta. Frank kirjoitteli pitkään saitille erityisesti retro- ja roolipeleistä ja esiintyi usein myös saitin mainioissa podcasteissa. yt ura näyttää olevan ohi. Frankin viimeiseksi kirjoitukseksi jäi Guardian-sanomalehden tilaama kolumni, jossa hän pohti häirintää ja pelaajien keskuudessa vellovaa naisvihaa. Frankin epäonneksi netissä on parhaillaan käynnissä kampanja, joka omien sanojensa mukaan pyrkii paljastamaan pelialalla vellovaa korruptiota, mikä onkin ihan jalo tavoite. Valitettavasti kampanjan keinot vain ovat hieman arveluttavat, sillä pääasiallinen ase tuntuu olevan kaikkien epäiltyjenkin niskaan syydetty viha ja paska, kunnes nämä eivät yksinkertaisesti enää jaksa, vaan jättävät työnsä tai ainakin poistuvat näkyviltä.
BioWaren käsikirjoittaja ärsytti itkupillit liikkeelle
Kuten tiedämme, nettitrolleja ja sanasotia ei voi voittaa, etenkään jos kohdekin ärsyyntyy ja vastaa samalla mitalla. Kahina on myös levinnyt, kun BioWaren studiopomo Aaryn Flynn erehtyi myös kommentoimaan rumahkosti kaverille, joka kutsui Flynniä BioWaren tappavaksi syöväksi. Nyt kaveri on kamalan loukkaantunut saamastaan vastauksesta. Yhyy. Jennifer on jo sulkenut Twitter-tilinsä. Loppumetreillä peikkojen ainoaksi aikaansaannokseksi jää itseaiheutettu mielensäpahoitus ja se, että Jennifer Hepler tuskin tulee pitämään mitään kontaktia pelaajayhteisöön. Siihen järkevämpäänkään osaan. Mikä on sääli.
Kamppailupeliyhteisön sovinismi herättää kauhistusta
Sitten hienosäätöä: rehevä kielenkäyttö ja uhittelu kuuluu luonnollisesti usein pelaamiseen. Jo id Software oli aikoinaan todellisen macho-pelikulttuurin kehto, mutta hekin olivat loppujen lopuksi kunnon kavereita – eivätkä koskaan mulkkuilleet naispelaajille. Bakhtanians meni kuitenkin suoraan rimasta läpi ja suoraan sanoen häiriköi ja ahdisteli naispelaajia, eikä vain heitellyt kevyttä herjaa matsien lomassa. Ja siinä on vissi ero.
Yli puolet naispelaajista on joutunut ahdistelluksi
PriceCharting julkaisi hiljattain tutkimuksen, jossa haastateltiin 800 verkkopelaajaa. Naispuolisten pelaajien vastaukset esitettyihin kysymyksiin eivät olleet järin miessukupuolta mairittelevia. Lähdetään vaikkapa siitä, että vaatimattomat 63,3% kyselyyn vastanneista naispelaajista on joutunut verkkopelissä häirinnän ja kiusanteon kohteeksi.
BioWaren David Gaiderin näkemys nettitrolleista ja foorumisotureista pätee hyvin tähänkin tilanteeseen:
”Kuvittelen, että näin voi tapahtua mille tahansa nettiyhteisölle. Jossain vaiheessa ne kohteliaat ja fiksut ihmiset huomaavat, että he eivät enää halua hengailla ongelmaporukan kanssa. Joten he lähtevät, ja jäljelle jäävät näkevät ympärillään vain ihmisiä, jotka ovat heidän kanssaan samaa mieltä. Ja koska he eivät koskaan näe muunlaisia mielipiteitä, he kuvittelevat, että tämä on se ainoa mielipide. Kaikki ovat siitä samaa mieltä, ainakin heidän mielestään. Ja kun tämä piste on saavutettu, jäljelle jäävät vain ääripäät. Ne, jotka vihaavat ja ne, jotka vihaavat vihaajia niin paljon, että he haluavat pysytellä maisemissa ja taistella näitä vastaan. Ja jokainen yhteenotto vain ajaa osapuolia syvemmälle poteroihinsa.”
Lisää aiheesta
Kirjaimellinen pelialap*sk*myrsky – seksiä, korruptiota, pelijournalismin etiikkaa, sensuuria…
Ovatko videopelit seksistisiä? Feministi vastaa!
Peliala ja sukupuoliroolit – naiskehittäjä on outolintu, vaikka olisi ollut alalla vuosikymmeniä