Uusimmat

Tuija Brax ja Sisäministeriö saivat Isoveli-palkinnon

12.09.2011 13:20 Jukka O. Kauppinen

Kuva: Sirpa Pöyhönen

Kansalaisten sähköisiä oikeuksia puolustava Effi eli Electronic Frontier Finland ry on jakanut vuotuiset Isoveli-palkintonsa, joissa annetaan erityistä tunnustusta suomalaisten sananvapautta ja internetin avoimuutta kuristaneille tahoille. Lisäksi Effi  jakoi kaksi Winston Smith -palkintoa.

Winston Smith -palkinnot myönnettiin Sami Kiriakokselle ja Tomi Voutilaiselle.

”Sami Kiriakos laati oikeusministeriössä suojaamattoman WLAN-yhteyden hyödyntämisen dekriminalisoinnista muistion, jossa asiaa käsiteltiin ansiokkaasti perusoikeuksien näkökulmasta. Avoimen WLAN-yhteyden käyttö sallittiinkin lainmuutoksella maaliskuusta alkaen. Näin Kiriakos käytännössä toteutti yhden Effin hallitusohjelmatavoitteen jo ennen vaaleja”, perustelee raadin puheenjohtaja Ville Oksanen.

Tomi Voutilainen sai Winston Smith -palkinnon työstään Valtiontalouden tarkastusvirastossa.

Ville Oksanen kiittää: ”Voutilainen on kritisoinut Lex Nokiaa ja ajanut sähköpostin yksityisyyden suojaa. Hän on esittänyt hyvää kritiikkiä valtion tietoyhteiskuntahankkeisiin ja pyrkinyt purkamaan valtionhallinnon järjettömyyksiä kaikilla tasoilla.”

Isoveli-palkintojen saajat:

Julkisyhteisösarja: Sisäministeriö.

Keskitetyn sormenjälkirekisterin ajaminen oli vielä alkulämmittelyä ministeriölle. Pakkokeinolakiuudistuksen yhteydessä Suomen poliisi sai todennäköisesti yhdet maailman laajimmista oikeuksista murtautua kansalaisten tietokoneisiin ja lamaannuttaa niistä löytyvät tietoturvaohjelmistot toiminnan tutkimiseksi. Parhaita isovelitaipumuksia osoittaen hanke ajettiin läpi tiiliskiven paksuisessa uudistuspaketissa, joka tuotiin eduskuntaan niin viime hetkellä, ettei todelliseen asiantuntijakäsittelyyn ollut aikaa.

Yrityssarja: Google.

Jos yrityksen tavoitteena on kaiken maailman informaation  tallentaminen ja järjestäminen, sellaiset sivuseikat kuin henkilörekisterejä koskeva lainsäädäntö on aina välistä pakko unohtaa. Google on osoittanut toiminnallaan lisäksi poikkeuksellista innovatiivisuutta mm. tallentamalla ”vahingossa” rekistereihinsä langatonta verkkoliikennettä. Myös yrityksen käymä taisto anonyymiä ja pseudonyymiä viestintää vastaan sosiaalisissa verkoissa tyydyttää paatuneimmankin yhteiskunnan kontrollia vaativan kukkahattutädin tai -sedän tavoitteet.

Yksilösarja: Tuija Brax.

Susi lampaan vaatteissa – Tuija Brax on toiminnallaan osoittanut, että myös vihreän poliitikon on mahdollista ajaa tehokkaasti kansalaisoikeuksien polkemista. Braxin saavutuslistaan kuuluu mm. tekijänoikeuslakiin lisätyt pykälät, jotka mahdollistavat oikeudenhaltijoille käyttäjien yhteystietojen saamisen Internet-operaattoreilta ja verkkoyhteyden katkaisemisen ilman ensimmäistäkään oikeuden tuomiota. Tosin voi olla, että kyseessä on vain ovela salajuoni – miten muuten voitaisiin selittää, että Braxin johtama täydelliseen katastrofiin johtanut sähköisen äänestyksen kokeilu pysäytti hankkeen etenemisen Suomessa?

Lisäksi raati päätti myöntää ”Elämäntyö”-erityispalkinnon sisäministeriön arpajaishallintopäällikkö Jouni Laiholle.

Laiho on erityisesti kunnostautunut puolustamalla nykyistä rahankeräyslakia huolimatta siitä, että se tekee rehellisten yhdistysten ja hankkeiden toteuttamisen huomattavan hankalaksi varsinkin verkkoympäristössä. Tehtävän toteuttamiseksi Laiho ei ole ainoastaan osallistunut lain valmisteluun, vaan on antanut siitä myös lausuntoja poliisille ja tuomioistuimille, kertoen miten lakia pitää soveltaa yksittäisissä tapauksissa. Virkamieshän tietää parhaiten, mikä on oikein, vallanjako-opeista viis. Kaiken tämän päälle Laiho on osallistunut aktiivisesti lainsäädännön kehittämisestä käytävään julkiseen keskusteluun kiistämällä kaikki ongelmat ja käyttämällä mitä hienointa isoveliretoriikkaa valvonnan välttämättömyydestä.

Isoveli-palkinnot pohjautuvat englantilaisen Privacy Internationalin luomaan Big Brother Awards -konseptiin. Kansainvälinen perinne aloitettiin vuonna1998 Lontoossa ja palkintoja on jaettu noin tusinassa maassa vuosittain.

Lisätietoja: http://www.effi.org

Lue myös

Diablo 3 – pahuksen hauskaa luolarymistelyä

Infinity Ward tuli järkiinsä Modern Warfare 3:n PC-moninpelin suhteen

Insomniac Games: Resistance 3 on epätoivoista henkiinjäämistaistelua

Zombie Driver (PC)

Muropaketin uusimmat