Tuleeko virtuaalitodellisuudesta lopultakin totta? Dome testaa!
Juho Anttila otti tuntumaa Oculus Rift –virtuaalilaseihin ja oli kovin otettu. Nehän toimivat! Vaikka laite on vasta prototyyppivaiheessa, niin sen tekniikka tuntuu jo verrattain toimivalta. Softatukeakin alkaa olla yllättävissä määrin.
Teknisistä rajoitteista huolimatta Oculus Rift luo kokemuksen, joka on jotain enemmän kuin mitä mikään näyttö pystyy luomaan. Tärkeä osa kokemusta on liikkeentunnistus, joka kääntää näkökenttää todentuntuisesti pään liikkeiden mukana.
Efektin toimivuuden huomaa paitsi itse laitetta kokeillessa, myös seuratessa laitteen käyttöä sivusta. Pää kääntyilee katseen hakiessa oikeaa suuntaa, välillä sormi nousee osoittamaan jotain, minkä vain laseja käyttävä näkee. Sama toimii myös käänteisesti. Puhelimen soidessa yritin nostaa luuria silmieni eteen aivojen yrittäessä ymmärtää, miksi kännykkä ei ilmesty näkökenttään.
Netissä on puhuttu myös paljon Oculus Riftin käytön aiheuttamasta huonovointisuudesta. Itselläni vaikutus jäi lievään pyörrytyksen tunteeseen, jota ei pienen totuttelun jälkeen huomannut enää lainkaan. Toinen testaaja sen sijaan tuli huonovointiseksi jo kymmenen minuutin käytön jälkeen. Migreeniherkille Oculus Rift tuskin sopii, mutta netti tietää kertoa, että pyörrytys ja huonovointisuus vähenevät ajan myötä, kun aivot oppivat hyväksymään näkemänsä informaation. Lienee myös turvallista olettaa, että oireita ilmenee tarkemman lopullisen laitteen parissa vähemmän.
Lue koko artikkeli: Oculus Rift – tässäkö pelaamisen tulevaisuus?
Lue myös
Grand Theft Auto V –ensikosketus – megakuprun tavoittelijat (osa 1)
PlayStation Network – vitsistä vakavaksi Plus-vaihtoehdoksi
Ur-Quan Masters HD kulissien takaa – kuinka Star Control 2 modernisoitiin