Uusimmat

Se tunne, kun pelitoimittajaa tajuaa tehneensä elämänsä pahimman mokan ja tuulettimesta lentää…

23.05.2016 19:00 Jukka O. Kauppinen

Viihdealalla työskentelevän toimittajan elämä on välillä tasapainoittelua. Liian itsetietoiset mukatähtöset, laitevalmistajat, elokuvatuottajat, leffafirmat, kaikennäköiset tahot haluaisivat mielellään vaikuttaa kirjoituksiisi. Toimittaja puolestaan etsii tasapainoa lukijoiden palvelemisen ja hypettäjien välimaastossa.

Brittiläinen Keith Stuart on tehnyt pitkään töitä pelialalla, ja kertoo Eurogamerin kolumnissa elämänsä pahimmasta mokasta. Siitä hetkestä, kun kylmä hiki valuu pitkin selkää ja tajuat, että nyt tuulettimesta lentää kakkendaalia ja kunnolla.

Siitä hetkestä, kun suuri konsolivalmistaja pistää sinut mustalle listalleen ja huomaat, että luotsaamasi lehti menetti juuri ison siivun mainostuloistaan, arvostelukappaleistaan ja yhteyksistään pelikehittäjiin.

Vuonna 1999 näet perustettiin DC-UK-lehti, joka keskittyi Segan Dreamcast-konsoliin. Dreamcast ei kasvanut koskaan hittikoneeksi, mutta noin 25 000 tilaajalle pystyttiin kuitenkin tekemään hyvää lehteä, kiitos kustantajan syvien taskujen.

Eräänä päivänä Stuart sai hyvän tarjouksen. Laite- ja softavalmistaja Datelillä oli uusi tuote, jonka avulla Dreamcast-peleissä pystyi käyttämään huijauskoodeja. Firma tarjoutui tekemään ohjelmastaan demoversion, joka voitiin jakaa lehden oheistuotteena. Kiva juttu, tämä varmasti kiinnostaisi lukijoita!

Ja kiinnosti vähän turhankin paljon, sillä Datel Action Replay CDX -huijausohjelma osoittautui vähän liian hyväksi. Jos konsoli bootattiin Action Replay -levyllä, pystyi laitteeseen lyömään sen jälkeen minkä tahansa alueen Dreamcast-pelin, jopa piraattilevyjä. Heihei aluekoodit, kelläs olikaan sopiva CD-poltin?

Ohops.

Lyhyt versio: lukijat tykkäsivät, Sega raivostui ja laittoi koko lehden mustalle listalleen.

Elämä jatkui ja lehti sinnitteli, kiitos Stuartin hyvien yhteyksien. Mutta Dreamcastin taru jäi lyhyeksi, konsolin valmistus lopetettiin, Sega lopetti rautapuolen ja Stuart jatkoi elämäänsä uusissa tehtävissä.

Ikäväähän se on, että Datelin emämoka pantiin lehden syyksi, mutta elämä on.

Koko tarina löytyy oheisen linkin takaa:

Lue juttu: That time I was blacklisted by Sega while editing a Sega magazine

Lisää aiheesta

Muinainen Shenmue-dokumentti vie aikaan, jolloin Dreamcast oli kova juttu

Palanen hassua pelihistoriaa: pelinkehittäjä kätki peliinsä ohjeita piraateille

Tähdet sotivat – miehet kertovat: Star Wars: Episode I Jedi Power Battles (2000)

Völgarr the Viking julkaistiin … Dreamcastille?!

Jukka O. Kauppinen

Muropaketin uusimmat