UUSIMMAT

Turkin hallitus tutkii: onko Minecraft liian väkivaltainen lapsille

11.02.2015 16:13 | Jukka O. Kauppinen

Turkkilainen toimittaja sohaisi kätensä mielenkiintoiseen herhiläispesään. Hän näet kertoi Turkin hallituksen ministerille, että lapsille tehdyssä Minecraft-pelissä annetaan muun muassa pisteitä toisten ihmishahmojen – myös naisten – tappamisesta. Ja tietenkin kysyi, että mitä hallitus aikoo tehdä asialle.

Kukkuu, taisin kuulla vuoden 1985 juuri koputtavan. Tuli ihan mieleen, kun ministeri Jermu Laine mietti tuolloin tällaisia:

”Lainsäädännön avulla voidaan rajoittaa ja pyrkiä poistamaan kulutustavaroiden lapsen fyysiselle terveydelle aiheuttamia haittoja…”

”Toteutuessaan ehdotetussa muodossa tuoteturvallisuuslainsäädäntö soisi elintarvikelainsäädäntöä laajemmat valtuudet puuttua pelien ja muiden leikkikalujen fyysiseen turvallisuuteen.”

Samaisessa lausunnossa todettiin myös, että ”lastensuojelutoimikunta on pohtinut psyykkisesti vahingoittavien leikkivälineiden kuten sotalelujen ja –pelien tarjontaa.”

Ja näin Turkissakin on havahduttu videopelien vaaroihin 30 vuotta sen jälkeen, kun asiaa käsiteltiin ensimmäisen kerran suurella vakavuudella Suomen Eduskunnassa.

Turkin hallituksen perhe- ja sosiaaliministeri Aysenur Islam onkin tarttunut hartaudella Minecraftiin ja määrännyt ministeriönsä tutkimaan sen sopivuutta lapsille.

Jos Minecraft osoittautuu liian väkivaltaiseksi se voidaan kieltää.

Minecraftin PEGI-ikäraja Euroopassa on 7+ vuotta.

Lähde: Turkey: Ministry to investigate Minecraft ’violence’

Lisää aiheesta

Fanit rakentavat Westerosin maailmaa palikoista – monivuotinen urakka jatkuu jatkumistaan 

Notch ja 70 miljoonan taalan tupaantuliaiset 

Muinainen suomipeli muistuttaa kovasti Minecraftiä  

Duudsonit pistivät pystyyn Minecraft-piilokameran 

Keskustelu

mielestäni minecraft osoittautuu melko agressiiviseksi peliksi: ensinnäkin, pelissä periaatteessa hakataan kaikkea (oikea hiiren näppäin), ja toiseksi, nettipelaaminen: modaajat/serverit tekevät yleensä rakentelusosuuden, joten pelaajille jää enemmänkin vain varsinainen toimintaosuus, usein griefaaminen tai mobien hakkaminen. muutenkin verkkopelaaminen ja yhteisöissä liikkuminen vaikuttavat olennaiselta pulmalta; vapaat chatit, moodit (esim. ase-ja dungeonmoodit), animaatiot&piirrustukset (olen nähnyt laadukkaita mutta väkivaltaisia minecraftvideoita), jne.

tosin loppujen lopuksi minecraftia voi verrata vaikka legopeleihin, joiden ikäraja on 7

Muropaketin uusimmat