Turkkilaisministeri haluaa kieltää Minecraftin, ”peli perustuu väkivaltaan”

11.03.2015 17:15 | Miikka Lehtonen

Turkista kuuluu kummia. Maan perheministeri on ottanut kantaa Minecraft-peliin ja tuominnut sen sopimattomaksi turkkilaisille lapsille. Niinpä käynnissä on pyrkimys pistää peli pannaan maassa.

Moni voi nyt ihmetellä, miten Minecraft on joutunut bännättävien pelien listalle. Kyseessähän on käytännössä virtuaalinen LEGO-setti: rakennellaan palikoista milloin mitäkin, louhitaan malmia ja seikkaillaan kepeässä fantasiamaailmassa.

Alkujaan Minecraft päätyi turkkilaisviranomaisten syyniin näiden lähdettyä selvittämään, kannustaako peli väkivaltaan naisia kohtaan. Outo käänne, mutta OK. Tuloksena oli yllättävä havainto.

”Vaikka voidaankin nähdä niin, että peli rohkaisee luovuutta lapsissa antamalla näiden rakentaa taloja, farmeja ja siltoja, vihamielisiä olentoja täytyy tappaa, jotta voi suojata näitä rakennelmia. Tiivistettynä peli siis perustuu väkivaltaan.”

Raportti esittää huolia siitä, että lapsukaiset voivat pelin huumaamana innostua tekemään väkivaltaa toisiaan tai eläimiä kohtaan. Niinpä turkkilaisviranomaiset ovat tehneet esityksen siitä, että Minecraft bännätään koko maassa.

Jos Minecraft päätyy bännilistalle, se on hyvässä seurassa. Yli 67 000 nettisivua — muun muassa Wikipedian artikkeli sukupuolielimistä — löytyy Turkin kielletyltä listalla, samoin kuin keskustelu maan lukuisista ja historiallisista ihmisoikeusrikkomuksista alueen uskonnollisia ja etnisiä vähemmistöjä kohtaan.

Keskustelu

Toivon, ettei Suomi ole enää siinä EU:ssa mihin tuo pellevaltio pääsisi mukaan.

”Yli 67 000 nettisivua — löytyy Turkin kielletyltä listalla,keskustelu maan lukuisista ja historiallisista ihmisoikeusrikkomuksista alueen uskonnollisia ja etnisiä vähemmistöjä kohtaan.”

Minkä vuoksi en ole yllättynyt?

Taitaa pari vuosikymmentä vierähtää ennen kuin Turkilla on mitään toivoa päästä EU:hun

Jos lapsi ei erota oikeaa elämää Minecraftista, vika on jossain muualla.

Turkki veti herneen nenään koska tämä on heidän mielestään lapsille suunnattu peli jossa ”opetetaan väkivaltaa”. Väkivallan ”opettaminen” ei haittaisi jos peli olisi suunnattu aikuisille.

Esimerkkinä GTA-pelit ovat ihan normaalisti Turkin kauppojen hyllyillä koska niissä on K18-merkintä (yllätys yllätys lapset pelaavat sitä silti).

Muropaketin uusimmat