Uusimmat

TwitchCon saapui Eurooppaan – Kävimme Berliinissä katsomassa, mistä oli oikein kyse

18.04.2019 12:19 Joonas Pikkarainen

Suoratoistopalvelu Twitch.tv:n ympärille rakennettu valtava yhteisötapahtuma TwitchCon järjestettiin ensimmäisen kerran Euroopassa. Muropaketti matkasi Berliinin sydämeen katsomaan, mistä oikein on kysymys.

Berliinin CityCube-messukeskus täyttyi viime viikonloppuna purppurasta, kun tuhannet striimaajat ja fanit saapuivat ensimmäistä kertaa Euroopassa järjestettyyn TwitchConiin. Valtava yhteisötapahtuma kokosi saman katon alle suoratoistopalvelu Twitchin ruudun molemmilla puolilla viihtyneet käyttäjät, jotka saapuivat kuulemaan vinkkejä, näkemään idoleitaan sekä ennen kaikkea tutustumaan toisiin yhteisöjen jäseniin kaksipäiväisessä tilaisuudessa.

Myös Muropaketin toimitus sai kutsun laskeutua väenpaljouden keskuuteen, ja jos muistiin on luottamista, seuraavaksi kerromme, mitä CityCuben valtaisissa saleissa todellisuudessa tapahtui.

TwitchCon Europe käynnistyi lauantaina 13. huhtikuuta tosin melko vaimeissa merkeissä. Viiman piiskaamissa jonoissa ei ollut heti aamutuimaan kuin muutama sata kävijää sekä kourallinen toimittajia, mikä näkyi alkupäivän aikana myös asteen autioissa messuhalleissa. Yläkertaan siunatulla expo-alueella ei pyörinyt kuin muutama kymmen hassua ihmistä, mikä langetti aavistuksen laimean varjon TwitchConin ylle.

Valitettavasti alakerran paneeleissa ei ollut juuri sen hauskempaa. Viikonlopun ensimmäiset keskustelut oli suunnattu vasta-aloittajille, ja niissä käytiin läpi muun muassa striimaamisen alkeita ja käyttäytymissääntöjä. Samat opit on helposti saatavissa netissä, eivätkä panelistit onnistuneet tuomaan lisäväriä keskusteluihin. Viereisen tilan elektronisen urheilun Twitch Rivals -tapahtuma oli sentään kerännyt väkeä, kun Apex Legendsin karsinnat käynnistyivät heti aamutuimaan ja päättyivät illan mittaa finaaleihin.

Alku ei siis näyttänyt lupaavalta. Tässäkö tämä nyt oli? Onneksi perisuomalainen pessimismi sai väistyä päivän kääntyessä puolilleen. Yhä useampi fani ja striimaaja alkoi valua paikalle, jolloin oman närkästyksen pystyi suuntaamaan tyhjyyttä kumisevien hallien sijaan ihmispaljouden tuottamaan ahdistukseen. Jonojen pidentyessä, liikkumatilan kaventuessa ja yhä useampien miniyhteisöjen muodostuessa käytävien reunoille TwitchCon alkoi hiljalleen tuntua kunnolliselta tapahtumalta.

Iltaa kohden myös varsinainen oheisaktiviteetti koki selkeän parannuksen. Toki TwitchCon on suunnattu nimenomaan yhteisöjen kohtaamispaikaksi, mikä näkyi alati täyttyvän hallin käytävillä. Fanit jonottivat tapaamaan suosikkistriimaajiaan – kotimaisista ainakin @LaeppaStream ja @OfficialAndyPyro järjestivät omat – keskustelivat keskenään mahdollisesti ensimmäistä kertaa kasvotusten ja järjestäytyivät kohtaamispaikoissa muun muassa musiikin tai taiteen ympärille. Erakkorotuna tunnetut pelitoimittajat etsivät sen sijaan viihteensä kaukaa muiden ihmisten keskuudesta, mihin illan tarjonta toi onneksi helpotusta.

Lauantain ylämäki käynnistyi säveltäjä Philip Sheppardin vetämällä A Thousand Years of Video Games -tuokiolla. Muun muassa Detroit: Become Humanin, Star Wars: The Force Awakensin Comic-Con-trailerin sekä noin kuudenkymmenen muun elokuvan, sarjan ja pelin säveltäjänä toiminut Sheppard veti kutkuttavilla anekdooteilla, herkillä sävellyksillä ja mielenkiintoisella knoppitietoudella täytetyn kolmivarttisen, johon suosittelen lämpimästi tutustumaan jälkitallenteena. Miehen sanailu sekä informatiiviset kuvat toivat hyvin esille, kuinka luovaan työhön voi ujuttaa aimo annoksen hauskuutta ja siinä lomassa ehkä luoda jotain täysin omaperäistä. Sheppardin nuottikirjoitus onkin lähes yhtä kaunista katseltavaa kuin kuunneltavaa.

Myös paneeleissa pistettiin mielekkäämpää vaihdetta silmään, kun puheenaiheeksi nousivat niin omalla kanavalla rahastaminen, sen brändääminen sekä moninaisuuden tärkeys suoratoistopalvelussa. Isossa salissa päästiin puolestaan viihtymään High Rollers D&D -livevedon parissa, kun Yogscastin kanavilta tuttu kööri joutui muun muassa sharknadon kohteeksi. Illan viimeisteli puolestaan Twitch.tv:n toimitusjohtaja Emmett Shearin keynote-puhe, jossa käytiin läpi kuluvaa vuotta ja tulevia uudistuksia, joihin lukeutuivat niin Twitch Singsin saapuminen kaikille, Twitch Rivalsiin panostaminen sekä – huvittavaa kyllä – hakutoiminnon saattaminen sellaiseksi, että se oikeasti hakisi jotakin.

Väen lisääntyessä tein samalla paluun yläkerran expo-alueeseen, jonne valmistajat olivat levittäneet laajahkon kattauksen pelattavaa, koettavaa ja ostettavaa. Muun muassa Rare esitteli Sea of Thievesin tuoreinta laajennusta ja Sega Total War: Three Kingdomsia, kun taas Logitech, HyperX sekä tietenkin Gillette tarjosivat elintärkeitä tuotteitaan striimaajille. Twitch Sings -koppi keräsi innokkaan jonon karaokefaneja, mutta meemikornerin ehdottomaksi voittajaksi kruunautui Bob Ross -koppi, jossa maalailtiin tietenkin (mielen)maisemia opastuksen kera.

Vaikka ihmiset tekivät expo-alueesta lopulta asteen viihtyisämmän, jäi yläkerta silti TwitchCon Europen suurimmaksi pettymykseksi. Kooltaan se tuntui kotimaisen GameXpon luokalta, mikä Berliinin kokoisessa kaupungissa on auttamattoman pieni. Nähtävää ja koettavaa ei lopulta ollut niin paljoa, mutta toisaalta se ei myöskään ollut messujen tarkoituskaan.

Lauantain kääntyessä hiljalleen kohti ehtoota oli aika siirtyä takaisin hotellille ja valmistautua seuraavaan päivään. Aamun pettymyksestä viisastuneena – ja melkoisen univelan pakottamana – asetin tosin herätyksen suosiolla myöhemmäksi.

Sunnuntai ei loppupeleissä poikennut merkittävästi tarjonnan osalta, vaan tarjosi suurimmalle osalle samaa kuin lauantaikin. Fanitapaamiset jatkuivat, ihmiset kohtasivat toisiaan, Twitch Rivals vaihtui League of Legendsiin ja paneelit keskittyivät tällä erää asteen syvällisempiin aiheisiin. Sponsorien löytämisen, lakivinkkien ja mielenterveysasioiden ohella päivän kiinnostavimmiksi paneeliksi nousi kevyesti kiistanalaiseen Article 17:ään – entiseen Article 13:een – keskittynyt setti, jossa näkemyksiään jakoivat copyright-lakeihin erikoistunut asianajaja Christiane Stuetzle, europarlamentaarikko Tiemo Wolken ja striimaaja @Mantrousse.

Salin täyteen keränneen, yliajalle menneen ja yleisöltä lukuisia kysymyksiä herättäneen paneelin ydinsisältö oli kaikessa lohduttomuudessaan yksinkertainen; sekä asianajaja että meppi olivat yhtä mieltä siitä, että Euroopan Unionissa hyväksytty Article 17 on niin epämääräisesti kirjattu, ettei sen lopputuloksesta voi yksinkertaisesti sanoa juuri mitään tässä vaiheessa. Monet verkossa levinneistä uhkakuvista voi siis toteutua tai olla toteutumatta, mutta tarkemmat rajoitukset nähdään vasta, kun ensimmäiset EU-maat sovittavat artiklat käytäntöön.

Keskusteluissa kävi kuitenkin ilmi, että artiklat eivät ole tehty käyttäjiä ajatellen ja etteivät päättäjät ole välttämättä edes ymmärtäneet, mistä ovat äänestäneet. Panelistit sekä edellispäivänä haastattelemani Shear totesivat myös, että vaikka Twitchin ja YouTuben kaltaiset suuryritykset pystyvät todennäköisesti luovimaan artiklan aiheuttamista myrskyistä melko ongelmitta – ja ilman Eurooppa-blokkia – se rampauttaa todennäköisesti kaikki tulevat startup-yritykset, joilla ei yksinkertaisesti ole varoja hoitaa tarvittavia lisenssimaksuja ja potentiaalisia tekijänoikeusrikkomuksia. Joten valoisaa tulevaisuutta odotellessa!

Sunnuntain toinen suurempi yleisömagneetti oli puolestaan asteen viihteellisempi. Mies, myytti ja legenda, David ”The Hoff” Hasselhoff, saapui pitämään puolen tunnin mittaisen kannustuspuheen oman itsensä valjastamisesta ja ”taiteen täydellistämisestä”. Todellisuudessa kyseessä oli jatkuvien tangenttien täyttämä sekava ja surkuhupaisa jaarittelu puhuvista autoista, miehen kuuluisimmista töistä, unelmista, puhuvista autoista, Pamela Andersonista, satunnaisista fanikohtaamisista ja puhuvista autoista. Kokonaisuus oli samaan aikaan paras ja surkein kannustuspuhe koskaan, sekä äärimmäistä campia alusta loppuun saakka – ja yleisö hurrasi koko sydämellään.

Hiljalleen oli kuitenkin aika sulkea ovet TwitchCon Europen ensimmäisten messujen osalta. Näin ulkopuolisena satunnaisstriimaajana tapahtuma ei onnistunut kaappaamaan aivan samalla lailla mukaan kuin alkuvuodesta järjestetty Final Fantasy XIV Fan Festival, mutta toisaalta Square Enixin kolossi keskittyi vain yhteen peliin ja yhteen suureen yhteisöön. Siten ilmassa leijuneeseen rakkauteen oli helppo päästä mukaan.

Kun TwitchConin menoja seurasi kuitenkin tarkemmin, pystyi messuhallin käytävillä huomaamaan yhtäläisyyksiä. Vaikka yksittäiset aktiviteetit eivät välttämättä keränneet kokoon kaikkia kävijöitä, kuului ilonkiljahduksia, suosionosoituksia ja innokkaita keskusteluja joka puolelle kerääntyneiden ryhmittymien luota. Aivan kuten Twitch itsekin, TwitchCon oli jakaantunut lukuisiin pienempiin yhteisöihin, jotka vaihtelivat nopeuspelaajista roolipelaajiin, muusikoista taiteilijoihin ja striimaajista faneihin. Heistä jokainen puhui lopulta samaa kieltä, ja ennen kaikkea, heistä jokainen oli pukeutunut purppuraan.

Katso TwitchCon Europe 2019 – Day 1 (lähettäjä: Twitch) sivulla www.twitch.tv