Ubisoft taistelee olemassaolostaan – ”haluamme ottaa riskejä ja tehdä virheitä”

26.09.2016 14:30 | Jukka O. Kauppinen

Pelialan suurin pieni tai pienin suurista kustantajista, Ubisoft, käy parhaillaan rankkaa taistelua itsenäisyydestään. Niin rankkaa, että yhtiön nykyinen pääomistaja ja toimitusjohtaja Yves Guillemot ynnää, että kyseessä on elämän ja kuoleman taistelu.

”En jatka tehtävissäni, jos Vivendi onnistuu kaappaamaan yhtiön”, Yves ynnäsi.

Ubisoft taisteleekin uhkaa vastaan sekä henkilökohtaisella että yritysrintamalla. Guillemotin suku on käyttänyt tuntuvasti omaa rahaansa ostaessaan Ubisoftin osakkeita omiin taskuihinsa. Lisäksi myös Ubisoft itse on ostanut osakkeitaan takaisin markkinoilta. Viimeisin peliliike palautti yhtiön osakkeita omaan päätäntävaltaan 122,5 miljoonalla eurolla, mikä kasvatti Ubin sananvaltaa tekemisiinsä 3,2 prosentilla.

Vivendi on ranskalaislähtöinen monialayritys, jonka historia alkaa viemäri- ja vesibisneksistä. Sittemmin Vivendi on yrittänyt viihde- ja pelialalle useamman kerran, tuhoten matkan varrella useita hallintaansa ottamiaan pelistudioita ja -julkaisijoita. Ainoa onnistunut pelidiili liittyi Blizzard- ja Activision-yhtiöihin, joiden omistuksesta Vivendi luopui jonkin aikaa sitten.

Guillemotin ja Ubisoftin näkemyksen mukaan Vivendin päätösvalta Ubisoftissa olisi todennäköisesti lopun alkua, sillä kukaan ei tiedä mitä Vivendi loppujen lopuksi haluaa.

”Keskittyisivätkö he peleihin? Meillä ei ole luottamusta ihmisiin, jotka eivät anna mahdollisuutta voittaa. Voiko Ubisoft voittaa sekametelifirman alaisuudessa”, Guillemot laukoo.

”Me emme halua olla kimpassa Vivendin kanssa. Me haluamme olla mitä olemme nytkin ja jatkaa sitä nyt teemme. Me haluamme olla mukana kumouksissa, tehdä uusia asioita, olla ketterä ja vikkelä.  Meidän sydämessämme on halu tehdä uusia pelejä, uusia asioita, ottaa riskejä ja tehdä siinä sivussa myös virheitä.”

Yves Guillemot

Guillemot alleviivasi syvästi yhtiön johtoportaan rakkautta peleihin ja kokeilemiseen.

”Peliala kehittyy ja muuttuu, eikä sitä voi aina ennakoida. Yritämme käyttää intuitiota samalla kun luomme pitkän tähtäimen suunnitelmiamme, ja ottaa riskejä.”

”Me annamme pelikehittäjillemme mahdottomia tehtäviä mutta annamme heille myös aikaa ja keinoja tehdä ne.”

Guillemotin viestin ytimessä oli ennen kaikkea se, että he ymmärtävät pelialaa ja tietävät, että pelien tekeminen ei ole helppoa. Kehittäjille annetaan siten lupa kokeilla, eikä epäonnistumisista tulee kenkää perseeseen, kunhan niistä vain opitaan.

Yhtiön pelikulttuuri onkin värikäs ja yllättävä. Isojen megapelien, kuten Assassin’s Creedien, Tom Clancyjen ja Far Cryjen, lisäksi firma on julkaissut myös huomattavasti kokeellisempia teoksia, kuten Steep, Grow Home, Toy Soldiers, Child of Light, Might & Magic X: Legary ja Valiant Herts.

”Ubisoftilla on oltava omistaja, joka ymmärtää mistä on kyse. Kokematon pomo voi helposti pilata kaiken”, Guillemot tylyttää Vivendin suuntaan.

Ubisoftin 30-vuotisjuhlia vietetäänkin dramaattisissa merkeissä. Yhtiön tulevaisuus ratkeaa 29.9. järjestettävässä yhtiökokouksessa.

Ubisoft
Kaikki jutut aiheesta