Uusimmat

Ufompi kuin XCOM – Xenonauts

13.09.2014 18:00 Jukka O. Kauppinen

UFO: Enemy Unknown. XCOM. Enemy Unknown ja Within. Extraterrestrials. MicroProsen muinoin julkaisema strategiapeli nauttii legendaarisesta maineesta ja ihan syystä. Monet ovat yrittäneet kopioida sen reseptiä, harva on onnistunut. Yksi paremmista ufottajista on Goldhawk-indiestudion luoma Xenonauts.

Jani Salomaan lukija-arvostelussa pureudutaan syvälle alienjahdin ytimeen:

Kun ufo on tiputettu tai se pääsee laskeutumaan ehjänä, niin alkaa Xenonautsin varsinainen pääruoka: alieninmetsästys maankamaralla. Homma toimii vuoropohjaisesti. Sotilailla on nippu aikapisteitä, joita sitten käytetään kaikkeen, liikkumisesta ampumiseen. Jos pisteitä jättää riittävästi varastoon, ampuu sotilas vihollisen vuorolla näkökenttäänsä tulevia kohteita. Edetessä varovaisuus on valttia, sillä alienitkin väijyvät ja näkevät pitkälle.

Taktisten taisteluiden tunnelmaa on pakko ylistää. Ihan rutiinikeikkoihinkin voi osua hetkiä, jolloin aikuisvaippa olisi ihan hyvä veto. Se tunne, kun tiedustelee kenttää ja puskee valvotun alueen rajoja taaksepäin, musiikki takoo pahaenteisesti pau, pau, pau, pau, pau… Astuu askelen, toisen, yhden liikaa – ZIPAU! Pimeydestä tärähtävä plasmapallo kärväyttää pusikon jalkojen alta! Parempaan suojaan!

Hermoja ja aikaa säästää se, ettei jokaisen pudotetun ufon perään ole pakko ravata, sillä ilmapommitus hoitaa homman hetkessä. Tästä saa rahaa, mutta maataistelut tuottavat enemmän, ja ovat ainoa keino saada tutkittavaksi vihollisteknologiaa sekä kerryttää miehille kokemusta.

Kehittyvät taidot ovat kultaakin kalliimmat, sillä alokaskaarti koostuu käsittämättömistä tunareista, joiden taisteluteholle nauraisivat Suomen armeijan kirjuritkin. 18 prosentin osumamahdollisuus ladon seinään sen sisäpuolelta sarjatulella on realiteetti, jolle on helppo kikattaa koko lyhyt matka sankarihautaan.

Lue koko arvostelu: Xenonauts (Linux, Mac, PC)

Lisää aiheesta

Mulkaisu: The Bureau: XCOM Declassified 

Mulkaisu: XCOM: Enemy Unknown

Mulkaisu: XCOM: Enemy Within 

The Bureau: XCOM Declassified (PC, PS3, Xbox 360) 

UFO: Extraterrestrials (PC) 

Wiikon wanha: UFO: Enemy Unknown

XCOM: Enemy Unknown (PC, PS3, Xbox 360) 

XCOM: Enemy Within (PC, PS3, Xbox 360)