Uhkapelaaminen netissä on kymmenien miljardien bisnes

18.06.2013 14:40 | Jukka O. Kauppinen

Internet-uhkapelaaminen on ison rahan bisnestä, jossa yksittäisten ihmisten pieni nettipokerihuvittelu on melkoisen pientä pipertämistä. Sen kokoa on kuitenkin hyvin vaikea määritellä, sillä peliyhtiöt operoivat pitkin nettiä, kuka mistäkin karibiaparatiisista käsin, eivätkä läheskään kaikki toimi viranomaisten valvovien silmien alla.

Arvioita rahapelibisneksen koosta esitettiin äskettäin Inside Social Apps -konferenssissa, jossa eräs keskustelutilaisuus tutkaili rahapelaamisen tilannetta. Luotettavin arvio internet-rahapelibisneksestä oli noin 30 miljardia dollaria, kun taas koko rahapelibisneksen kaari verkosta laillisten kasinoiden kautta laittomiin rahapelipuljuihin arvioitiin aina 800 miljardin arvoiseksi. Melkoisia summia.

Rahapelibisneksen seuranta on kuitenkin vaikeaa, sillä eri markkina-alueilla sitä seurataan eri tavoin. Jenkkilässä nettiuhkapelien seuranta on vielä alkutekijöissään, mutta Euroopassa on jo rakennettu mittareita sen seuraamiseen. Eri maihin rekisteröidyt peliyhtiöt sekä verottaja ovatkin tehneet selkeitä mittauksia rahapeliyhtiöiden rahavirroista.

EU-jäsenvaltioihin rekisteröidyiltä nettirahapeliyhtiöiltä on kirjattu esimerkiksi Iso-Britanniassa 680 miljoonan punnan liikevaihto, Italiassa 749 miljoonaa euroa, Ranskassa 696 miljoonaa, Ruotsissa 2,7 miljardia kruunua (326 miljoonaa euroa)  ja Tanskassa kaksi miljardia kruunua (278 miljoonaa euroa). Espanjassa on nettiyhtiöiden seuranta on aloitettu tänä vuonna ja liikevaihdon uskotaan asettuvan 332 miljonan euron paikkeille.

Suuria summia, eikä niihin sisälly lainkaan eri maihin rekisteröitymättömien yhtiöiden liikevaihto. Yhdysvaltain, Kiinan, Japanin ja Etelä-Korean pelimarkkinoita ei sitä paitsi vielä seurata tai säädellä, joten niiden liikevaihtoa ei voida edes kunnolla arvailla.

Nettiuhka- ja rahapelien uskotaan kasvavan kahdessa vuodessa tämän hetken 30 miljardista dollarissa kymppimiljardilla.

Lähde: The breakdown: How big is real-money gaming?

Lisää aiheesta

12 miljoonan dollarin nettirikos – brittimies pölli 400 miljardia pokeripelimerkkiä

Euroopan parlamentti haluaa nettipelaamiselle vahvan kuluttajansuojan

MTV3 sekoitti puurot ja vellit uhkapeliuutisoinnissaan

RAY toi rahapelit internetiin