Ultima Underworldin lapsi lainaa vanhaa mutta ei unohda, että vettä on virrannut pelikoskessa jo 25 vuoden ajan

02.06.2015 11:00 Jukka O. Kauppinen

Muinoin PC-pelaamisen räjähtävyyden kasvun alkuvuosina tehtiin muutama häikäisevän kova 3D-peli. Mieleen tulevat niin Doom/Quake kuin Ultima Underworld. Ja kiva on se, että nämä pelisarjat elävät edelleen. Ultiman seuraava osa on näet Kickstarter-keräyksellä rahoitettu Underworld Ascendant, jonka kehitys etenee hyvää vauhtia.

Ascendant tuo mahtavan hyvän vanhan roolipelisarjan takaisin pinnalle kahdenkymmenen vuoden unohduksen jälkeen. Joukkorahoituksen kautta vauhtia ottava rope lupailee muun muassa valtavaa ja elävää maanalaista maailmaa, dynaamista sisältöä ja tarinankerrontaa, MacGyver-henkistä ongelmanratkontaa ja yleensäkin roolipeligenren kehittämistä kelpo askeleella.

Pelikehittäjät kertoivat äskettäin, että vaikka pelissä lainataankin paljon vanhoista klassikoista, niin jokseenkin kaikessa huomioidaan myös se, että aikaa on kuitenkin kulunut ja moni asia on kehittynyt niin pelisuunnittelussa kuin pelaamisessakin.

”90-luvulla hahmojen kyky- ja kehitysjärjestelmät lainasivat paljon vanhan koulun pöytäroolipeleistä, mutta ne eivät loppujen lopuksi kuitekaan toimineet niin hyvin tietokonepeleissä”, Otherside-studion kaverit mietiskelevät.

Niinpä Ascendantin hahmo- ja taikajärjestelmät työstetään uusiksi peilaamaan tietokoneiden ja niille paremmin soveltuvien pelien järjestelmiä. Siinä missä vanhojen Underworldien taiat pohjautuivat jäykähkösti riimuihin, uusi taikajärjestelmä pyrkii sekä säilyttämään riimujen mystiikan ja pelattavuuden, että tuomaan niihin uudenlaista joustavuutta ja muokattavuutta.

Ja se taistelujärjestelmä.

”90-luvun alun pelaajat eivät olleet vielä nähneet Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärmeen kaltaisia elokuvia , pelanneet Thiefejä tai kokeneet hiippailuseikkailujen genren nousua. Roolipelien ei tarvitse rajoittua enää taistelijoiden ja maagien tiukasti lokeroituihin kykypuihin, vaan taikoja voivat käyttää muutkin hahmoluokat.”

Lisätietoja: Underworld Ascendant