Ultimoiden luoja havittelee kuuta omistukseensa

01.04.2010 15:12 | Jukka O. Kauppinen

Richard ”Lord British” Garriott on tähtäillyt kuuta, tähtiä ja avaruutta ihastuneesti jo pitkään. Onpa hän myös yksi niistä harvoista siviileistä, jotka ovat käyneet avaruudessa. Herran tuorein veto vaikuttaa kuitenkin jo jossain määrin lunaattiselta hulluudelta. Hän näet kokeilee kansainvälisen oikeuden rajoja koettamalla vallata Kuun itselleen. Siis sen meidän pikku maapalloamme kiertävän kuun.

Mennäänpä ensin hieman ajassa taaksepäin.

Vuonna 1973 kuuhun laskeutui neuvostoliittolainen avaruusluotain, Luna 21. Luotain maisteli ja haisteli kuun maaperää ja lähetti Lunokhod 2 -mönkijän huristelemaan. Pikku Lunokhod tutki kuuta noin neljän kuukauden ajan, edeten 37 kilometrin matkan. Mönkijän matka kuitenkin päättyi, kun kuupöly peitti sen jäähdyttimet, eikä se kyennyt enää operoimaan.

Richard Garriott osti sittemmin Luna 21 -laskeutumisaluksen ja Lunokhod 2 -mönkijän vuonna 1993, vaikka mönkijänkään sijaintia ei enää tiedetty.

Äskettäin NASAn kuuluotaimen ottamissa kuvissa sekä Luna 21:n että Lunokhod 2:n sijainnit kuitenkin selvisivät.

Garriott testaakin kuvien ja laitteidensa sijainnin perusteella kansainvälisen lain joustavuutta. Vaikka herralla onkin vähän kieli poskessa, niin hän haluaa varmistaa josko hän voi vieraalla taivaankappaleella sijaitsevien laitteiden omistajana vallata samantien koko Kuun omistukseensa. Tai edes aluetta luotaimen ja mönkijän ympäriltä.

Kaikkeen se pelihulluus johtaakin.

Garriott on tehnyt nimensä ja rahansa tietokonepeleillä. Mies tunnetaan erityisesti Ultima-sarjan seikkailupelien luonnista, mutta hänellä on ollut kätensä myös NCsoftin verkkoroolipelien kehityksessä. Herran viimeisin teos on jo sulkeutunut science fiction -seikkailu Tabula Rasa.

Garriott oli myös kaikkien aikojen kuudes avaruusturisti ja ensimmäinen kansainvälisellä ISS-avaruusasemalla vieraillut peukalokyytiläinen.

Lähde: Can a person own the moon?

Lisätietoja: http://en.wikipedia.org/wiki/Lunokhod_2http://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Garriott

Lue myös

Pornotähdet pelaavat Dungeons & Dragonsia

Puutteessa elävät pelaajat kaatoivat live-bordellin

UFC-pomo: EA:n tappelupelin ostavat ovat pölkkyjä

Yliopiston proffa ei anna arvosanoja – vaan kokemuspisteitä

Muropaketin uusimmat