UUSIMMAT

Upsistakeikkaa! Wing Commander 3:n budjetti levähti alkuperäissuunnitelmista kuin Jokisen eväät

02.07.2012 21:00 Jukka O. Kauppinen

Oletteko koskaan huomanneet, että joskus elokuvien – ja ihan sattumoisin joskus äärettömän harvoin myös pelien – etukäteissuunnitelmat eivät oikein toteudu? Aikataulut sekoavat, budjetti hajoaa käsiin ja lopputulos saattaa olla ylihintainen kalkkuna. Wing Commander 3 -pelin julkisuuteen matkannut pelin kehityspäätöstä pohjustava dokumentti osoittaa kuinka voi joskus ihan vahingossa tapahtua.

Wing Commander 3:sta edeltävänä aikana Origin-kehittäjä oli jo EA:n omistuksessa. EA vaati kaikilta ehdotetuilta peliprojekteista muutaman sivun mittaisen dokumentin, jossa kuvattiin pelin yleinen olemus, teknologia, kehitystyön milestonet sekä tietysti arvioitu budjetti. Jos pelialan historiaa yhtään tiedätte tai se edes etäisesti kiinnostaa, niin lukekaapa dokkari ensin täältä: Wing Commander III: Why Origin?

Miettikääpä sen jälkeen, että millä kaikilla tavoilla Wing Commander 3 erosi julkaistusta pelistä? Ja paljonko peli tuli maksamaan. Ja milloin se oikein julkaistiinkaan.

Kyllähän julkaisupelin dokumentin Wing Commander 3:ksi pääosin tunnistaa, mutta… Eihän siinä pelissä mitään Academy-tehtäväeditoria ollut, sen enempää kuin Strike Commanderin virtuaaliohjaamoakaan. Eikä Chris Roberts ollut vielä seonnut täysin elokuvamaiseen pelintekemiseen, joten elokuvamaisten välivideoiden live-kuvaukset hivutettiin messiin vasta sen jälkeen, kun Origin oli jo saanut pelikehityksen käyntiin. Lopullisessa pelissä näyttelivät muun muassa Mark Hamill, Tom Wilson, John Rhys-Davies, Ginger Lynn Allen, Malcolm McDowell ja Jason Bernard.

Ovelia jamppoja, täytyy sanoa.

Ps. WC3 ilmestyi joulukuussa 1994. Peli myi yli miljoona kappaletta, ollen yksi Origin/EA:n kovimmista pelihiteistä aikanaan. Sen varjolla myytiin myös pirusti pelikonerautaa, sillä WC3 vaati huikean tehomyllyn alleen: SVGA-näytönohjaimen, CD-aseman ja kahdeksan (8! 8!!!) megatavua muistia. Pelintekeminen maksoi loppumetreillä rapiat neljä miljoonaa dollaria.

Lähde: Wing Commander III: Why Origin?

Lisää aiheesta

Vuosikymmenen työn alla ollut Wing Commander -faniprojekti on valmis

Wing Commander -retrokone on hieno mutta vaativa projekti 1

Väkivalta on joskus ainoa ratkaisu, ainakin Hal Taffinin kohdalla

Faijan silmän välttäessä: läksyt vaihtuivat Wing Commander III:een

Lue myös

Death Rally tulee myös PC:lle ja entistä ehompana!

Gears of War (Lautapeli)

Inversion (PC, PS3, Xbox 360)

McPixel (Linux, Mac, PC)

Muropaketin uusimmat