Vääntö vahvistuu: Stardock ja alkuperäiset Star Controlit kehittäneet kiistelevät pelien oikeuksista

05.12.2017 23:21 | Muropaketin toimitus

Stardock ja alkuperäiset Star Controlin kehittäjät taistelevat pelien oikeuksista julkisesti.

Aiemmin tilanne Star Controlin suhteen näytti enemmän kuin makoisalta, sillä pelisarja oli saamassa uusia osia kahdelta eri kehittäjältä. Alkuperäiset pelikehittäjät Fred Ford ja Paul Reiche ovat tekemässä jatko-osaa Star Control 2:lle, peliä nimeltä Ghosts of the Precursors. Stardock puolestaan on kehittämässä peleille esitarinaa, Star Control: Originsia, joka sijoittuu aivan eri maailmaan kuin alkuperäiset pelit.

Asiat alkoivat näyttää synkiltä, kun Ford ja Reiche kirjoittivat blogiinsa kuluvan kuun 1. päivä, kuinka heillä on lakiteknisiä pulmia Stardockin kanssa. Ongelman ytimessä on se, kenellä on oikeus myydä alkuperäisiä Star Control -pelejä. Stardock osti niiden oikeudet vuonna 2012, kun Atari möi ne huutokaupassa. Fordin ja Reichen mukaan Stardockilla ei ole lupaa myydä ensimmäisiä Star Controleita, joita se kauppaa Steamissa.

“Mielestämme Atarin oikeus julkaista aiempia pelejämme katkesi yli vuosikymmen ennen huutokauppaa”, Ford ja Reiche kertovat.

Atari alkoi myydä pelejä vuonna 2011 GOG:ssa ilman lupaa, ja kaksikko ottikin Atariin yhteyttä, joka huomasi tehneensä virheen ja pyysi anteeksi. Sen seurauksena GOG teki sopimuksen alkuperäisten pelikehittäjien kanssa pelin lisenssiin, sekä Atarin kanssa pelin tavaramerkkiin.

Atarilla ei siis ollut lupaa myydä pelejä, eikä Stardock ole voinut ostaa näitä samaisia oikeuksia, kun se osti pelien tavaramerkin vuonna 2013.

Seuraavana päivänä Stardockin toimitusjohtaja Brad Wardell julkaisi oman blogikirjoituksensa.

Sen mukaan Star Control -pelit ovat olleet myynnissä jo kauan ennen kuin Stardock osti oikeudet Atarilta neljä vuotta sitten. Wardellin mukaan siitä saakka, kun he ostivat oikeudet, alkuperäiset pelikehittäjät ovat saaneet pelien myynnistä oman osuutensa. Hän mainitsee, että jos Ford ja Reiche ovat olleet pelien myymistä vastaan, olisi asiasta pitänyt puhua jo ennen Stardockin tilanteeseen sotkeutumista.

Soppa sakeni entisestään, kun Ford ja Reiche julkaisivat uuden blogikirjoituksen.

“Tämän kuun lokakuussa historia toisti itseään, kun Stardock alkoi myydä pelejämme Steamissa ja muualla, jälleen kerran ilman lupaamme – jopa pakettina. Pyysimme Stardockia lopettamaan pelien myymisen. He kieltäytyivät, joten päätimme vuoden 2011 jakelusopimuksen GOG:n kanssa, jotta saisimme pelit pois myynnissä.

Vähemmän yllättäen tilanne ei jäänyt tähän, vaan Bradwell kirjoitti päivityksen alkuperäiseen blogikirjoitukseensa.

“Paul ja Fred jatkavat perättömien väitteiden levittämistä koskien DOS-pohjaisia Star Control -pelejä. Jos heillä on esittää jonkinlaisia todisteita väitteilleen, emme ole vielä sellaisia nähneet”, toteaa Bradwell.

Hän lisäsi, että Stardockilla on kattavat maailmanlaajuiset lisenssit ja myyntisopimukset, jotka on hankittu Atarilta, ja että näissä sopimuksissa on nähtävissä Paul Reichen allekirjoitus.

“Kaikella kunnioituksella, Paulin ja Fredin kannattaisi hankkia pätevä asianajaja eikä kirjoitella blogeja,” Bradwell sivalsi.

Muropaketin uusimmat