Uusimmat

Vallankumouksen sankarit syrjäyttävät diktaattorin kuubalaispelissä

03.04.2013 13:00 Jukka O. Kauppinen

Videopelit voivat olla propagandaa, siinä missä tv-uutiset tai ”dokumentaaritkin”. Ero propagandan, valistuksen ja historian välillä voi toki olla myös hyvin, hyvin hienovarainen. Esimerkiksi America’s Army –peli on ihan suoraviivaista propagandaa, mutta entäpä Kuuban vallankumouksesta kertova Gesta Final?

Kuubalainen räiskintäpeli Gesta Final kertoo Kuuban vallankumouksen taisteluista 1956-1959 välisellä ajalla, kun 82 kapinallista matkusti laivallaan Meksikosta Kuubaan kaatamaan Batistan diktaattorihallitusta. Kaikkiaan pelissä on viisi kenttää, jotka kuvaavat vallankumouksen viittä merkittävää taistelua.

Pelaaja voi valita hahmonsa kolmesta sankarista, jotka on mallinnettu kolmen historiallisen hahmon mukaan, vaikkakaan heitä ei kutsuta suoraan esikuviensa nimillä.

Espanjaa osaamattomana ja peliä näkemättömänä on vaikea sanoa miten Gesta Final käsittelee historiaansa, mutta ainakin päällisin puolin peli kuulostaisi kohtuullisen tasapainoiselta, enemmän viihteeseen kuin propagandaan keskittyvältä räiskintäpeliltä.

Länkkärinäkökulmasta Gesta Final on hieman vanhahtava, sillä se on tehty pyörimään keskivertokuubalaisten kotikoneilla. Sisällöllinen tyylikin on hieman poikkeavaa, sillä vaikka kyse on sotapelistä, ei se ole likimainkaan niin väkivaltainen kuin tyypilliset länkkäriräiskinnät.

Lähteet: Programmers Develop Game Reliving Cuban Revolution On A JoystickCuban video game recreates revolutionary history

Lisää aiheesta

America’s Army on ollut edullinen mainoskampanja

Pohjois-Korean uusin propagandavideo kierrättää Elder Scrollsia

Yhdysvaltojen armeija sijoittaa 50 miljoonaa videopeleihin

Muropaketin uusimmat